Site icon evrytanikospalmos.gr

Ακυρώνονται περίπου 150 αιολικά και φωτοβολταϊκά σε όλη τη χώρα

Ακύρωση και για έργα στην Ευρυτανία

Μεγάλη νίκη των συλλογικοτήτων

Με μια ανάρτηση η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων έκανε γνωστή την ακύρωση 150 συνολικά αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων σε ολόκληρη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και έργων στην Ευρυτανία και ειδικότερα στα Άγραφα.

Όπως αναφέρει η Κίνηση, μεγάλη είναι η νίκη για το κίνημα κατά της αλόγιστης επέκτασης των βιομηχανικών ΑΠΕ! Ακυρώνονται περίπου 150 αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος περί τα 900 MW, για τα οποία δεν έγινε ορθή εκτίμηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων κατά την αδειοδότηση!

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Δεκτή έκανε με την υπ’ αριθ. 1885/2023 απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας την Αίτηση Ακύρωσης που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Κίνησής μας στις 27/10/2020 κατά της Υπουργικής Απόφασης ΦΕΚ Β’ 3291/06.08.2020 του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη, η οποία είχε διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ των αιολικών σταθμών (από 5 σε 10MW) και είχε πενταπλασιάσει την αντίστοιχη ισχύ των φωτοβολταϊκών σταθμών (από 2 σε 10 MW) που εξαιρούνται από τη διαδικασία εκτίμησης των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων, ενώ είχε αντίστοιχες προβλέψεις και για μικρά υδροηλεκτρικά έργα. Η απόφαση αυτή του ΣτΕ αυτομάτως αναιρεί και αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση του 2022, που “διόρθωνε” την απόφαση του 2020.

Η απόφαση για αυτήν την προσφυγή ελήφθη αφού είχαμε παρατηρήσει σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις όσον αφορά τη σαλαμοποίηση έργων ΑΠΕ, δηλαδή την κατάτμηση μεγάλων έργων σε μικρότερα, ώστε να μην χρειάζεται να γίνει ουσιαστική εκτίμηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων μέσω της εκπόνησης ΜΠΕ (Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και να λαμβάνουν έτσι ταχύτερη αδειοδότηση. Κάποιες από τις πλέον κραυγαλέες τέτοιες περιπτώσεις είναι οι “σαλαμοποιημένοι” αιολικοί σταθμοί της ΑΒΟ Wind στο Όρος Λάκμος, της Ένωσης Αγρινίου στα Ακαρνανικά Όρη και της Kiefer στον Ασπροπόταμο Τρικάλων.

Για την κάλυψη του ποσού της προσφυγής, που ανήλθε σε πολλές χιλιάδες Ευρώ, είχε γίνει μια καμπάνια συλλογής χρημάτων, η οποία είχε βρει θεαματική ανταπόκριση από μεμονωμένα πρόσωπα και οργανώσεις. Χωρίς την βοήθειά τους αυτή η επιτυχία δεν θα ήταν εφικτή και η ελληνική φύση τους χρωστά ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Τεράστιας σημασίας ήταν και η συμβολή των παρακάτω συλλόγων και οργανώσεων που συνυπέγραψαν την προσφυγή:

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ»

Εταιρεία για τη Mελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας / ΜΟm

Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου

Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας

Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών

Πολιτιστικός Σύλλογος «Αρχίλοχος» Πάρου

Σύλλογος Απανταχού Βαλαωριτών Ευρυτανίας “Ο Βαλαωρίτης”

Πλέον αναμένουμε μόνο να καθαρογραφεί η απόφαση για να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες. Συνεχίζουμε τον αγώνα, και ελπίζουμε στις επόμενες νίκες που η φύση μας έχει τόσο ανάγκη! #SaveGreekNature#savegreekmountains»

Στην εικόνα βλέπουμε την Κλόκοβα ή Παλιοβούνα, ένα βουνό της Αιτωλοακαρνανίας που ισοπεδώθηκε για μόλις δύο (πλέον 3) ανεμογεννήτριες.

Η προσφυγή του 2020 στο ΣτΕ

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της Υπουργικής Απόφασης που πολλαπλασιάζει την ισχύ των αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών, οι οποίοι εξαιρούνται από την εκτίμηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων, είχε κατατεθεί το 2020 από τους συλλόγους και τις συλλογικότητες και το δελτίο τύπου ανέφερε:

«Mε πρωτοβουλία της «Κίνησης για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου» κατατέθηκε στις 27/10/2020 μαζί με τις τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ και MOm, οχτώ σωματεία, αλλά και πολίτες, αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία διπλασιάζει την εγκατεστημένη ισχύ των αιολικών σταθμών που εξαιρούνται από κάθε διαδικασία εκτίμησης των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων (ΕΠΕ). Επιπλέον, η ίδια απόφαση πενταπλασίασε τα αντίστοιχα όρια για φωτοβολταϊκούς σταθμούς και αύξησε κατά 20 ολόκληρες φορές το κατώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος που επιτρέπεται να έχει ένας φωτοβολταϊκός σταθμός προκειμένου να εξαιρείται από κάθε είδους περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ αντίστοιχες, οριζόντιες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στην προσβαλλόμενη απόφαση και για υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με την προσφυγή τους στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα σωματεία και οι πολίτες υποστηρίζουν ότι μέσω της απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/74463/4562 (29/07/2020) (ΦΕΚ Β΄ 3291):

– Ένας τεράστιος αριθμός αιολικών, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών σταθμών παύει να αξιολογείται ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του, κατά παράβαση του περιβαλλοντικού κεκτημένου, όπως αυτό διασφαλίζεται από το άρθρο 24 του Συντάγματος, και χωρίς καμία επιστημονική ή τεχνική τεκμηρίωση της απόφασης αυτής.

– Ένας πολύ μεγάλος αριθμός έργων που εντάσσονται σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 θα υποβάλλεται πλέον σε μια πολύ πιο συνοπτική και ελαστική αξιολόγηση ως προς τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.

– Δεν εξετάζονται καθόλου οι συσσωρευτικές επιπτώσεις των έργων στο περιβάλλον -και μάλιστα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές- και ενθαρρύνεται η κατάτμηση μεγάλων σταθμών σε μικρότερα υποέργα χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιων έργων αθροιστικά, χωρίς καμία μέριμνα για το περιβάλλον.

– Η οριζόντια αύξηση των κατώτατων ορίων χωρίς αναφορά σε επιστημονικά δεδομένα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεις χωρίς καμία τεκμηρίωση.

Επιπλέον, η παραδοχή ότι π.χ. αιολικοί σταθμοί ισχύος έως 10MW (π.χ. 3 ανεμογεννήτριες ισχύος 3ΜW και ύψους έως 150 μ. η κάθε μια) δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και άρα εξαιρούνται εκ των προτέρων από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης είναι αυθαίρετη και αντιεπιστημονική, ειδικότερα αν συνυπολογίσει κανείς τα απαιτούμενα συνοδά έργα (π.χ. οδοποιία, δίκτυο διασύνδεσης). Αντίθετα, η τρέχουσα επιστημονική ετυμηγορία είναι ότι τέτοιου είδους έργα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, ενώ επιδεινώνουν τον ήδη πολύ έντονο κατακερματισμό των φυσικών και ημιφυσικών οικοσυστημάτων της χώρας μας.

Καθώς η κρίση της πανδημίας έχει αναδείξει με τον πιο επιτακτικό τρόπο την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και τα υγιή, φυσικά οικοσυστήματα αποτελούν -σύμφωνα με τους επιστήμονες- τη σημαντικότερη ασπίδα μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει αυτήν την οριζόντια, ατεκμηρίωτη και αντιεπιστημονική απόφαση και να θέσει την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος ως μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητές της.

Υπογράφουν:

Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ», Εταιρεία για τη Mελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας / ΜΟm, Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου, Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος, Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης, Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας, Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας, Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών, Πολιτιστικός Σύλλογος «Αρχίλοχος» Πάρου, Σύλλογος Απανταχού Βαλαωριτών Ευρυτανίας “Ο Βαλαωρίτης”.

Υ.Γ. Ευχαριστούμε επίσης τις παρακάτω ομάδες που στήριξαν οικονομικά την προσφυγή μας:

Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων, Εξωραϊστικός Σύλλογος Νημποριού, Πρωτοβουλία Πολιτών Save Andros, Δίκτυο φορέων και πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, Δίκτυο Προστασίας Ζήρειας, Συνέλευση για την Υπεράσπιση των Βουνών, Dynamo Κύθηρα».

Exit mobile version