Η 21χρονη φοιτήτρια Ψυχολογίας από τη Μακρακώμη, βρέθηκε στο Ινστιτούτο Edward M. Kennedy για τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ως η μοναδική Ευρωπαία υπότροφος του «Campus Compact»…
Το όνομά της είναι Αλεξάνδρα Παπαθεοδώρου, είναι 21 ετών σπουδάζει ψυχολογία και κατάγεται από τη Μακρακώμη του νομού Φθιώτιδας.
Στις 3 Οκτωβρίου η Αλεξάνδρα βρέθηκε στην Αμερική ως «Γερουσιαστής» ή αλλιώς όπως λένε οι Αμερικανοί ‘’public solver’’ στα πλαίσια συζήτησης προβλημάτων που αφορούν την Αμερικανική κοινωνία, όντας η μοναδική από την Ευρώπη υπότροφος του προγράμματος Campus Compact!
Για να εξηγήσουμε τι είναι το Campus Compact, είναι ένας εθνικός συνασπισμός κολεγίων και πανεπιστημίων που δίνει την δυνατότητα σε φοιτητές οι οποίοι προσπαθούν να φέρουν λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα εντός και εκτός της πανεπιστημιούπολής τους, να επεκτείνουν την δικτύωσή τους με ομοϊδεάτες φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια της Αμερικής. Απώτερος σκοπός, αυτοί οι νέοι, γεμάτοι ιδέες άνθρωποι, να χτίσουν μια εθνική διασύνδεση στοχευμένη στην ευημερία μεταξύ πανεπιστημιουπόλεων και κοινωνιών.
Στο Ινστιτούτο Κένεντι
Η Αλεξάνδρα είναι μια από τους 173 υπότροφους και με μεγάλο πάθος εκπροσώπησε στο Ινστιτούτο Edward M. Kennedy για τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών (Κennedy Institute for the United States Senate), την πολιτεία που εδρεύει το «Hellenic American University» στο οποίο ολοκληρώνει στο τέλος του τρέχοντος Ακαδημαϊκού έτους τις σπουδές της στην Ψυχολογία.
«Ήταν μια μοναδική εμπειρία», όπως λέει στο LamiaReport η Αλεξάνδρα, που βρέθηκε για 9 ημέρες στη γενέτειρα πολιτεία του 35ου προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ «Τζακ» Κένεντι, τη Μασαχουσέτη και συγκεκριμένα στη Βοστώνη όπου βρίσκεται το Ινστιτούτο.
«Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω το Αμερικανικό πολιτικό και κοινωνικό σύστημα, που έχει ομοιότητες αλλά και μεγάλες διαφορές από το Ελληνικό, να συζητήσω με ανθρώπους που θέλουν να εμπνεύσουν την επόμενη γενιά πολιτών με στόχο ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον».
Όπως περιγράφει στο LamiaReport η Ελληνίδα φοιτήτρια: «στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος ο εθελοντισμός. Όπου δεν υπάρχει η κρατική πρόνοια υπάρχει εθελοντισμός. Είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο αυτό το αίσθημα και θα ήθελα αυτό να το δω να γίνεται και στη χώρα μας».
Από τις εμπειρίες που απόκτησε στην Αμερική η «περήφανη Μακρακωμίτισσα», είναι το πως αντιμετωπίζουν εκεί τους νέους επιστήμονες, αλλά και τα πόσα λίγα γνωρίζουν για την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Κάποιοι δε γνώριζαν καν την Ελλάδα και ανέφεραν την Ευρώπη ως χώρα. Ένας υπότροφος μάλιστα με ρώτησε πως αισθάνομαι που είμαι διάσημη!
Του απαντώ: ‘’Διάσημος;! Ποιος; Εγώ;!’’ Και εκείνος μου λέει: ‘’ΝΑΙ! Όλοι μιλούν για εσένα! Εκτιμούμε πολύ που εκπροσωπείς μια πολιτεία της χώρας μας’’! Καταλαβαίνετε την έκπληξη μου αλλά και το πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος μου εκπροσωπώντας συγχρόνως και τη χώρα μας».
Παρόλο που η Αλεξάνδρα στην πραγματικότητα δύσκολα θα γίνει ποτέ Γερουσιαστής, ονειρεύεται να γίνει εκπρόσωπος όλων των Ελλήνων και να δίνει λύσεις σε προβλήματα που αφορούν την Ελληνική κοινωνία. «Ναι, θα ήθελα να ασχοληθώ με την πολιτική. Με ενδιαφέρει η ενασχόληση με τα κοινά και πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να φέρουν τις δικές τους ιδέες στα μοντέλα διοίκησης και να δώσουν λύσεις για την Ελληνική κοινωνία».
(Πηγή: LamiaReport.gr)