Site icon evrytanikospalmos.gr

Αλλαγή μετ’ εμποδίων

Από την 1η Ιανουαρίου ξεκινά η τρίτη θητεία του αριστερού Βραζιλιάνου Προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος θα προσπαθήσει να συνενώσει μια διασπασμένη χώρα 215 εκατομμυρίων κατοίκων και να αντιμετωπίσει τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες.

Βέβαια, ο Λούλα θα πρέπει να αποκαταστήσει τη σχέση με το Ανώτατο Δικαστήριο, που κλονίστηκε άσχημα από τις επιθέσεις εναντίον του υπό την κυβέρνηση του Ζαΐρ Μπολσονάρου. Στη διεθνή σκηνή, ο Λούλα θα πρέπει επίσης να προσπαθήσει να επανασυνδεθεί με συμμάχους που είχαν απομονώσει τη Βραζιλία λόγω της πολιτικής του πρώην προέδρου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου από τη Βραζιλία, αφού δήλωσε ότι δεν ήθελε να παραστεί στην ορκωμοσία του Λούλα.

Στην εποχή του Μπολσονάρο, πραγματοποιήθηκε τεράστια οικολογική καταστροφή, με την αποψίλωση μεγάλου μέρους του δάσους του Αμαζονίου και πολλοί είναι οι Βραζιλιάνοι που αναμένουν ισχυρές πρωτοβουλίες από τον πρόεδρο Λούλα όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική.

Το Κογκρέσο της Βραζιλίας ενέκρινε επίσης μια τροποποίηση στο Σύνταγμα που επιτρέπει στη μελλοντική κυβέρνηση να υπερβεί το όριο δαπανών για τη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων, αλλά μόνο για ένα χρόνο. Η έγκριση αυτών των έκτακτων δαπανών στοχεύει κυρίως στην παγίωση του μηνιαίου επιδόματος των 600 ρεάλ (110 ευρώ) που καταβάλλεται στις φτωχότερες οικογένειες, ποσό που ισχύει ήδη από τον Αύγουστο, επί κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου. Σήμερα, περίπου 125 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια και 30 εκατομμύρια από πείνα.

Ο Λούλα έχει επίσης δεσμευτεί να καταβάλει στις δικαιούχες οικογένειες μηνιαίο μπόνους 150 ρεάλ (27 ευρώ) για κάθε παιδί κάτω των επτά ετών αλλά και να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αυτές οι πρωτοβουλίες για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων ανησυχούν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες φοβούνται μια έκρηξη του δημόσιου χρέους, που είναι στο 77% του ΑΕΠ.

Ο Λούλα είχε ανακοινώσει ότι θέλει  να αυξήσει τις δαπάνες χωρίς να αυξήσει τους φόρους. Η κυβέρνησή του θα προτείνει ένα καλά καθορισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο για να αποφευχθεί η απώλεια εμπιστοσύνης των αγορών, που θα προκαλούσε ένα καταστροφικό ντόμινο στην οικονομία.

Μια εβδομάδα μετά, οι απίστευτες εικόνες από το Κογκρέσο με εκατοντάδες υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου τυλιγμένους με βραζιλιάνικες σημαίες και φορώντας κίτρινα μπλουζάκια, να έχουν κατακλύσει την περιοχή, ακόμη και να σκαρφαλώνουν επάνω στο κτήριο κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

Το CNN Brasil μεταδίδει εικόνες με τους διαδηλωτές να έχουν κατακλύσει επίσης τον χώρο στάθμευσης του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο. Άλλοι μπήκαν στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τα πλάνα, θυμίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, αναφέρει το cnn.gr. Ο Μπολσονάρου, που δεν συνεχάρη ποτέ τον Λούλα για την εκλογή του, έφυγε από τη Βραζιλία δύο ημέρες προτού να λήξει η θητεία του και σήμερα βρίσκεται στη Φλόριντα, ενώ οι οπαδοί του κατέστρεφαν ιστορικά μνημεία επί τέσσερεις ώρες, μεταδίδουν τα δελτία ειδήσεων.

Είναι παγκόσμιο φαινόμενο, όπως φαίνεται, οι οπαδοί να τυφλώνονται και οι ηγέτες να την ‘κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια’… όσο για την ακροδεξιά πολιτική που τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως έχει σηκώσει κεφάλι και απειλεί σαν Λερναία Ύδρα προς πάσα κατεύθυνση, καλό θα ήταν να μας προβληματίζει λίγο παραπάνω, ειδικά σε μια χώρα με ιστορικό δικτατοριών, βασανιστηρίων και εξοριών. Αν πεις δε, για καταστροφή περιβάλλοντος, κατάχρηση εξουσίας και ακραίες εκφάνσεις στον πολιτικό βίο της χώρας μας, με μια πολύ γρήγορη σκέψη, έρχονται πολλά και τρανταχτά παραδείγματα ακόμη και εν ενεργεία πολιτικών.

Exit mobile version