Site icon evrytanikospalmos.gr

Αξιοσημείωτες προτάσεις του Σεραφείμ Λερογιάννη για τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις

Είναι ένας άνθρωπος με τεράστια προσφορά στον Ευρυτανικό αθλητισμό και τον γνωρίζει όσο κανείς. Ο λόγος για τον Σεραφείμ Λερογιάννη, εργαζόμενο επί σειρά ετών στο προπονητικό κέντρου Καρπενησίου. Ο κ. Λερογιάννης μας απέστειλε μια ενδιαφέρουσα επιστολή, κάνοντας τη δική του τοποθέτηση και καταθέτοντας τις εύστοχες προτάσεις για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Καρπενησίου και ειδικά του προπονητικού μας κέντρου. Κατά την ταπεινή μας άποψη είναι αναγκαίο να ληφθούν υπ΄ όψιν και να εξεταστούν ενδελεχώς από τους αρμοδίους. Επιπλέον πραγματοποιεί μια ανασκόπηση του φετινού καλοκαιριού με την παρουσία πληθώρας πρωταθλητών στην πόλη μας για μια ακόμη χρονιά.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Λερογιάννη
«Την Κυριακή το πρωί 12 Σεπτεμβρίου από τις 07:30 έως τις 11:30, παρακολούθησα με σχολαστικότητα τηλεοπτικά όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις τέλεσης του ημιμαραθωνίου δρόμου ανδρών-γυναικών της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε μετά από απουσία δυο χρόνων, λόγω της γνωστής πανδημίας Covid-19. Από τον αγώνα θα αναδεικνυόταν οι Πανελληνιονίκες της απόστασης.
Ήταν πραγματικά γιορτή των αθλουμένων νέων της χώρας, όπως πραγματικά ταίριαζε στην Ελληνική πρωτεύουσα, τα χρόνια που οι Έλληνες γιορτάζουν τα 200 χρόνια της εθνεγερσίας μας. Ο αγώνας αυτή τη φορά προσέλαβε ιδιαίτερο χαρακτήρα, αφού ήταν αφιερωμένος στον τεράστιο οικουμενικό καλλιτέχνη μας Μίκη Θεοδωράκη, που δέκα ημέρες νωρίτερα είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.
Βέβαια για την Ευρυτανία και τον Δήμο Καρπενησίου δεν αποτελεί αυτό καθ΄ εαυτό ένα γεγονός άξιο αναφοράς, αποτελεί όμως το γεγονός ότι οι περισσότεροι αθλητές-τριες, που ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών, πραγματοποίησαν το βασικό στάδιο ή ένα μεγάλο μέρος της προετοιμασίας τους στο Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο Καρπενησίου.
Συγκεκριμένα στον ημιμαραθωνιο (21.100 μέτρα): Ο 2ος Γιώργος Τάσσης (γυμναστής) από Έλληνα πατέρα και μητέρα από τη χώρα των τεράστιων αθλητών αντοχής (Νούρμι-Ρίτολα-Βίρεν), τη Φινλανδία, στα 23 του αποτελεί έναν φέρελπι αθλητή για τη χώρα μας στις μεγάλες αποστάσεις. Ο νεαρός αυτός αθλητής, δεν είναι πρώτη φορά που επισκέπτεται το Καρπενήσι για προετοιμασία.
Ο 3ος Λάμπρος Μαλτέζος αθλητής του Δημήτρη Θεοδωρίδη, βρέθηκε στο Καρπενήσι για πάνω από έναν μήνα, αφού ο προπονητής του από το Αγρίνιο, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους θιασώτες και επισκέπτη του Καρπενησίου, αφού μια σειρά μεγάλων Ελλήνων και Ελληνίδων αθλητών-τριών που εκπροσώπησαν για πολλά χρόνια τη χώρα μας στις μεγαλύτερες διοργανώσεις παγκοσμίως, για πάνω από μια δεκαετία, διάλεγαν για την προετοιμασία τους, το Βελούχι και την Ευρυτανική πρωτεύουσα.
Στις γυναίκες η 1η νικήτρια Κατερίνα Ασημακοπούλου, γυμνάστηκε για πάνω από τρεις εβδομάδες στο Καρπενήσι, υπό την επίβλεψη του προπονητή της Νίκου Πολιά. Ο Πολιάς κάτοχος του Ελληνικού ρεκόρ του αυθεντικού μαραθωνίου, έρχεται τακτικά στο Καρπενήσι, ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι εδώ προετοιμάστηκε το 2003 και το 2004, για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην απόσταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
Τη 2η θέση κατέλαβε η Ειρήνη Μιχαλά, η οποία τον Αύγουστο εγκατέλειψε την όμορφη Θεσσαλονίκη, για να πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της, στο πράσινο και καθαρό Καρπενησιώτικο περιβάλλον, από τα καθαρότερα της Ευρώπης.
Παράλληλα με τον ημιμαραθώνιο διεξήχθη και το πεντάρι (5.000 m.), επί δημοσίας οδού:
1ος νικητής στους άνδρες ήταν ένα νεαρό παιδί 23 ετών, ο συμπατριώτης μας Γιώργος
Σταμούλης, γεννημένος στην Αθήνα με καταγωγή από το Παυλόπουλο. Ο Γιώργος ακόμη εφέτος ήταν 1ος Πανελληνιονίκης στον δρόμο 3.000 m. με φυσικά εμπόδια, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου που έγινε στην Πάτρα τον Ιούνιο.
Ο εν λόγω και η αδελφή του Ζωή, δρομική αθλήτρια βουνού, διαθέτουν σπίτι στο Καρπενήσι και προετοιμάζονται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Η νικήτρια στις γυναίκες ήταν η Ευγενία Παπαδημάτου, στα 26 χρόνια της, φιλόλογος από την Κορινθία. Έκανε την προετοιμασία της στο Καρπενήσι, το οποίο εγκατέλειψε πρόωρα μετά από εβδομαδιαία παραμονή, για επαγγελματικούς λόγους.
Πριν απ΄ αυτά τα παιδιά την σκυτάλη των μεταλλίων πήρε πρώτο ένα πανέμορφο ντροπαλό κορίτσι, που με τις επιδόσεις της έχει εξασφαλίσει υποτροφία σε Αμερικανικό Πανεπιστήμιο. Μιλάμε για την 19χρονη Έλλη Δεληγιάννη, αθλήτρια του Μιχάλη Αναγνώστου από τους τακτικότερους επισκέπτες του Καρπενησίου.
Η αθλήτρια αυτή μετά την τέταρτη θέση που είχε καταλάβει τον Ιούνιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου στο Ταλίν της Εσθονίας, για αθλητές κάτω των είκοσι, ήλθε στο Καρπενήσι για τρεις εβδομάδες, γυμνάστηκε εδώ και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των ίδιων ηλικιών στο Ναιρόμπι της Κένυας, τον περασμένο Αύγουστο, κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο (Πρόκειται για το μοναδικό διεθνές μετάλλιο Έλληνα ή Ελληνίδας στον δρόμο 800 μέτρων οποιασδήποτε ηλικίας από καταβολή αγώνων στίβου στην απόσταση.
Από τον χώρο των προπονητών βρέθηκαν ο Χρήστος Βαξεβάνης και η σύζυγος του Ντενίζ Δημάκη (Βετεράνος πια, η μεγαλύτερη αθλήτρια τριάθλου της χώρας, με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008), σχεδόν μόνιμος κάτοικος Καρπενησίου, αφού διαθέτουν σπίτι εδώ και χρόνια. Ο Γιώργος Ζώρζος με δικό του σπίτι στη Μυρίκη (Ο μακαριστός πατέρας του ήταν ο πρώτος, που ανακάλυψε την Ευρυτανία για στιβική προετοιμασία της δεκαετία το 80΄).
Ο Υδραίος Παναγιώτης Χαραμής με πολλούς πρωταθλητές-τριες στο ενεργητικό του. Ο Ναπολέων Κεφαλόπουλος, εκ των κορυφαίων προπονητών βάδην (Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, 8η στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο ήταν δική του αθλήτρια). Ο Μπάμπης Ποσουνίδης από το Αγρίνιο, τακτικότατος επισκέπτης της πόλης. Η Τίνα Κεφαλά, προπονήτρια πλέον (Είχε συμμετοχή στον μαραθώνιο για τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς του Λονδίνο το 2012). Ο Γιώργος Καραβίδας, νέος προπονητής μαραθωνίου από την Κόρινθο. Και τέλος ο Βασίλης Κρομμύδας (Κι΄ αυτός έχει αγοράσει σπίτι στο Καρπενήσι), κορυφαίος Έλληνας αθλητής του τριάθλου, τώρα γύμναζε μια σειρά Ελλληνόπουλα στο δύσκολο αυτό άθλημα.
Εκτός αυτών, αξίζει να μνημονεύσουμε ότι εφέτος το καλοκαίρι πέρασαν από το Καρπενήσι οι Πανελληνιονίκες: Ανθή Κυριακοπούλου (1500 m.), Θάνος Καλάκος (800 m.), Ανέστης Παπούλιας (1500 m.), το παιδί θαύμα στην αντοχή η 15χρονη Γλυκερία Σκάρκου, η Κεφαλονίτισσα μαραθωνοδρόμος Ανδριάννα Βασιλάτου και η καλύτερη όλων στην απόσταση Γκλόρια Πριβιλέτζιο, που είχε εκπροσωπήσει τη χώρα μας πριν δυο χρόνια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα , καθώς και ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ με συμμετοχή στους τέσσερις τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες στο βάδην.
Μαζί μ΄ αυτούς πέρασαν και μια σειρά φερέλπιδες νέοι και νέες απ΄όλη τη χώρα, οι οποίοι σίγουρα θα απασχολήσουν στο μέλλον όσους ασχολούνται με τον στίβο.
Άφησα τελευταίο τον αγαπημένο πλέον σε πολλούς Ευρυτάνες, τον συμπατριώτη μας Μάρκο Γκούρλια (1ο Πανελληνιονίκη στα 5000 m. το 2016) με πολλές διεθνές εκπροσωπήσεις και επιτυχίες στο ενεργητικό του.
Αυτός με τον Γιώργο Σταμούλη και τους αθλητές βουνού Ζώη Σταμούλη, Δήμητρα Μπίκα, Φωτεινή Κολόκα, Δημήτρη Ελευθερίου, καθώς και τη Ματίνα Νούλα αποτελούν αυτήν την στιγμή τους καλύτερους πρεσβευτές της Ευρυτανίας στον στίβο εντός και εκτός σταδίων.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να εξάρω τη συμβολή του συμπατριώτη μας Αλέκου Λαμπράκη στο Ευρυτανικό δρομικό κίνημα, τη δημιουργία των Evrytania Runners και τα πάρα πολλά Ευρυτανόπουλα, που καθημερινά φουντώνουν το Ευρυτανικό δρομικό κίνημα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω τρεις παρατηρήσεις και στο τέλος να υποβάλλω μια πρόταση, που μάλλον ακούγεται για πρώτη φορά.

  1. Είναι κρίμα αυτή η ελίτ των Ελλήνων πρωταθλητών-τριων να προετοιμάζεται σ΄ έναν σχεδόν κατεστραμμένο ελαστικό τάπητα (ταρτάν) με τους κινδύνους τραυματισμού που ελλοχεύουν ανά πάσα στιγμή. Δεν αποτελεί τιμή για τη χώρα μας και μάλιστα επετειακή χρονιά, αφού το νομικό πλαίσιο που διέπει της δημοπράτησης δημοσίων έργων, επιτρέπει μέχρι την κατοχύρωση τους, αυτές να άγονται και να φέρονται από ένσταση σε ένσταση. Μιλάω για τη δημοπράτηση της συντήρησης του κέντρου ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, που επί δυο χρόνια δεν βρίσκει λιμάνι εκτέλεσης. Αλήθεια ποιος θα αποκαταστήσει τις βλάβες που σωρεύονται μ΄ αυτή την καθυστέρηση; Σε τέτοιες περιπτώσεις πιστεύω ότι οι διαδικασίες πρέπει να είναι fast-track, γιατί αλλιώς και οι βλάβες μεγαλώνουν και η αξία του χρήματος υποτιμάται λόγω παρόδου μεγάλου χρονικού διαστήματος.
  2. Είναι κρίμα να μην υπάρχει ένα γυμναστήριο με όργανα γυμναστικής και ενδυνάμωσης στο κέντρο, την στιγμή, που πάνω από τους μισούς Έλληνες αθλητές-τριες περνούν απ΄ αυτό κάθε χρόνο. Άλλωστε το κόστος να στηθεί ένα τέτοιο, είναι μικρό μπροστά στην προσφορά του.
  3. Είναι θετικό να ακούγεται ότι ο στίβος του Δημοτικού Σταδίου Καρπενησίου θα αποκτήσει πλαστικό τάπητα (ταρτάν). Γιατί όμως έξι (6) διαδρομών (κουλουάρ) και όχι οκτώ (8). Με έξι (6) διαδρομές, δεν θα μπορεί να διεξαχθεί καμία μεγάλη διοργάνωση. Μήπως υπάρχει χρόνος για επανεξέταση; Άλλωστε ο χώρος υπάρχει. Η τοποθέτηση του ταρτάν δεν είναι τέτοια που αύριο μπορεί να ξηλωθεί. Το ταρτάν θα έλθει, για να μείνει για γενιές.
    Θα ήθελα να τονίσω για να συμπληρωθεί το παζλ της εφετινής προσέλευσης στο κέντρο θα πρέπει προσθέσω δέκα (10) ποδοσφαιρικές Π.Α.Ε. που προετοιμάστηκαν εδώ μαζί με την Ελληνική Ομάδα Πετοσφαίρισης ανδρών (δυόμισι εβδομάδες) και των δυο φιλικών που έδωσε στο Καρπενήσι με την αντίστοιχη της Λετονίας, που επισκέφθηκε την πόλη μας παρά τις δυσκολίες πρόσβασης, από τη μακρινή Βαλτική.
    Είναι αλήθεια ότι μετά από 19 χρόνια λειτουργίας του, το προπονητικό μας κέντρο δεν παρουσιάζει και την ομορφότερη των εικόνων. Πέρα από τις γενναίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στη σωστή λειτουργικότητα του, άλλες τόσες πρέπει να γίνουν και στην αισθητική του.
    Είναι αυταπάδεικτο ότι ένας μικρός Δήμος, όπως είναι ο δικός μας, δεν έχει τη δυνατότητα της συντήρησης του, γι΄ αυτό καλώ μέσα απ΄ αυτό το κείμενο τους θεσμούς και τους ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ του Δήμου, της Περιφέρειας και της χώρας, να εξετάσουν ΕΔΩ και ΤΩΡΑ την ένταξη του προπονητικού μας κέντρου, του Κολυμβητηρίου και του Χιονοδρομικού, σε κέντρα ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, χρηματαδοτούμενα απ΄ ευθείας από ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (Γ.Γ.Α.) και τις αρμόδιες αθλητικές ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ, που θα φιλοξενεί κάθε χρόνο, μαζί με τους αθλητές τους.
    Μια τέτοια παρέμβαση θα μπορεί να εξυπηρετεί απρόσκοπτα την αθλούμενη Ελληνική νεολαία, ενώ παράλληλα θα έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενούμε και αλλοδαπούς αθλούμενους.
    Αποτελεί νομοτέλεια ότι η οικονομική κρίση και παρακμή της χώρας μας θα παρέλθει και η Ελλάδα μας θα φιλοξενήσει και πάλι διοργανώσεις του παλιού διαμετρήματος, Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα όλων των επιπέδων και ότι ένα ολοκληρωμένο προπονητικό κέντρο στο Καρπενήσι θα αναμένει όλους τους αθλητές Έλληνες και αλλοδαπούς για την προπόνηση και την προετοιμασία τους.
Exit mobile version