Αποτίμηση της “Σουλτανικής” επίσκεψης

4420

 Παρά τις συντονισμένες επιθέσεις σύσσωμης της Αντιπολίτευσης εναντίον της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την πρόσκληση και επίσκεψη στην Ελλάδα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα τελικά αποτελέσματα αποδεικνύονται μάλλον θετικά. Φυσικά και δεν περίμενε κανείς το ανήμερο “θηρίο” μπαίνοντας στην χώρα μας θα γίνονταν αρνί. Ούτε και μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν σταμάτησε να προκαλεί με εμπρηστικές δηλώσεις μιλώντας για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και για δήθεν τουρκική μειονότητα στη Θράκη μας. Είναι άλλωστε προσφιλής η μέθοδος της Άγκυρας επί Ερντογάν να προκαλεί με κάθε ευκαιρία και να θέτει  ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Παρά τις θηριώδεις φωνές του επίσημου επισκέπτη, στο τέλος από τους επιδέξιους χειρισμούς και το ξεκαθάρισμα των πραγμάτων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Άκη Παυλόπουλο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, προσγειώθηκε o ίδιος στην πραγματικότητα. Σε μια ταραγμένη περίοδο στην ευρύτερη περιοχή και την ώρα που ο Ερντογάν είναι όλο και πιο απομονωμένος η Αθήνα επέλεξε την διπλωματική κινητικότητα. Η Κυβέρνηση έκρινε ότι η επίσκεψη έγινε την ώρα που στο Αιγαίο, με ευθύνη της Τουρκίας, υπάρχει μια γενικότερη ένταση με απειλή ανακατατάξεων που αγγίζουν τόσο την Ελλάδα, όσο και την Τουρκία και εξακολουθεί να είναι σε όξυνση το προσφυγικό, με τις γνωστές επιπτώσεις για την χώρα μας. Η στιγμή κρίθηκε κατάλληλη, γιατί η Τουρκία βρίσκεται σήμερα σε δύσκολη θέση. Απομονωμένη από την Ευρώπη, με σοβαρά προβλήματα σχέσεων  με πολλές χώρες. Τα περί προχειρότητας από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα πρόκειται  για κακόβουλες προσπάθειες, να πληγεί η Κυβέρνηση για μικροκομματικούς λόγους και δημοσκοπικά οφέλη. Ο Π.Δ. και ο Πρωθυπουργός εστίασαν την προσοχή τους στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην Συνθήκη της Λωζάνης και χαιρέτησαν την αναφορά του Ερντογάν ότι στη Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα, που μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης (αφού έτσι ορίζει και η Συνθήκη της Λωζάνης).

Πριν ακόμη αναχωρήσει όμως ο Σουλτάνος από την Ελλάδα δέχτηκε δριμύτατες ομαδικές κριτικές για τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του από την αμερικανική Κυβέρνηση, τη Γερμανία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε  ότι για τις ΗΠΑ είναι ζήτημα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, με εκπρόσωπό του δήλωσε για την “ανάγκη επικαιροποίησης” της Συνθήκης της Λωζάνης, ότι αυτή “ισχύει και έχει διάρκεια”.

Εδώ που τα λέμε χρόνια τώρα ακούμε τις απειλές και βλέπουμε τις προκλήσεις των γειτόνων και ο ίδιος ο Ερντογάν πολύ καλά γνωρίζει, ότι το “μολών λαβέ” όταν χρειάζεται τούτος ο λαός το ξεστομίζει..!

Κώστας Μπουμπουρής

Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

(k.boubouris@yahoo.gr)