Τα ξενοδοχεία οι μεγάλοι αδικημένοι. Ουσιαστικά κλειστά χωρίς να μπαίνουν σε αναστολή
Τι είπαν οι άνθρωποι του χώρου στον Ε.Π. για τη χειμερινή περίοδο και την ‘καταστροφή’ των επαγγελματιών
Σε απόγνωση βρίσκονται όλοι οι επαγγελματίες της εστίασης και της φιλοξενίας, όλου του νομού, αλλά κυρίως του Καρπενησίου και των χωριών της Ποταμιάς, Άγιο Νικόλαο κλπ, που αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς της χώρας. Μετά το δεύτερο καθολικό lockdown που βιώνει η χώρα εδώ και ένα μήνα σχεδόν, λόγω της πανδημίας covid19, η κατάσταση στους επιχειρηματίες του τόπου αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα ασφυκτική, βλέποντας μάλιστα, πιθανότατα να χάνεται και η περίοδος των γιορτών των Χριστουγέννων που αποτελεί διαχρονικά τη δυνατή περίοδο της χρονιάς.
Αυτό που μένει είναι να εξαγγελθούν στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την άρση ή μη των μέτρων, ώστε να κινηθεί η αγορά στις γιορτές. Βέβαια, με την πιθανότητα να μην επιτραπεί η μετακίνηση σε άλλους νομούς, αλλά και το δεδομένο πλέον ότι υπάρχουν και στην Ευρυτανία αρκετά κρούσματα κορωνοϊού, η πίεση στις επιχειρήσεις φαίνεται μονόδρομος. Παρόλο που οι επιχειρήσεις εστίασης μπήκαν σε αναστολή λειτουργίας παίρνοντας κάποιο βοήθημα, οι μεγάλοι ‘αδικημένοι’ μάλλον είναι οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων, οι οποίοι φαίνεται ότι λειτουργούν κανονικά χωρίς αυτό να ισχύει στην ουσία.
Ο Ευρυτανικός Παλμός στην αρχή αυτού του δύσκολου Δεκέμβρη, μίλησε με τους ανθρώπους του χώρου που περιγράφουν την κατάσταση της εστίασης και της φιλοξενίας στην Ευρυτανία.
Πρόεδρος Επιμελητηρίου: ‘…Με την πανδημία χτυπήθηκε και το μόνο υγειές μέρος της οικονομίας, ο τουρισμός…’
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας και ιδιοκτήτης Καφέ στο κέντρο του Καρπενησίου, κ. Χρήστος Τσάμπρας μας έδωσε τη γενικότερη εικόνα για την αγορά του τόπου.
Ε.Π. Ποια προβλέπετε να είναι η πορεία των μέτρων για την αποφυγή της μετάδοσης του covid-19, αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων;
Χ.Τ. Την στιγμή αυτή που μιλάμε δεν υπάρχει σαφής σχεδιασμός για το άνοιγμα της αγοράς. Οι εισηγήσεις που γίνονται από τους φορείς της αγοράς κινούνται σε δυο άξονες. Ο ένας άξονας αφορά το λιανεμπόριο και ο άλλος την εστίαση. Όσον αφορά το λιανεμπόριο η εκτίμηση μας είναι ότι θα γίνει, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, άρση της απαγόρευσης τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Χωρίς να είναι σαφές εάν θα επιτραπεί να ανοίξουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και να παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού.
Ε.Π. Θα ανοίξει η εστίαση μέσα στο μήνα; Και αν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις πιστεύετε να γίνει αυτό;
Χ.Τ. Όσον αφορά την εστίαση εκεί τα πράγματα είναι πιο συγκεχυμένα. Οι μέχρι τώρα εισηγήσεις των ιατρών είναι να παραμείνει κλειστή ακόμη και για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι φορείς των επιχειρήσεων ζητούν να ανοίξουν τα καταστήματα της εστίασης με περιοριστικούς όρους και σε περιοχές που δεν παρουσιάζει έξαρση η πανδημία. Σίγουρα η «εξίσωση» που καλούμαστε να λύσουμε είναι δύσκολη καθώς υπάρχουν πολλές άγνωστες παράμετροι.
Ε.Π. Τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της περιοχής, τα οποία δεν μπήκαν σε αναστολή λειτουργίας λόγω lockdown;
Χ.Τ. Τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα είναι οι μεγάλοι «αδικημένοι» του τελευταίου lockdown. Καθώς δεν απολαμβάνουν των προνομίων των άλλων επιχειρήσεων. Επίσης είναι από τους κλάδους που δέχτηκαν την μεγαλύτερη πίεση από την πανδημία. Η πτώση του τζίρου και των και των κερδών τους ξεπερνά σε πολλές των περιπτώσεων το 90%. Βέβαια το προσωπικό έχει μπει στις πρόνοιες του νόμου, ενώ οι επιχειρηματίες βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής. Επίσης είναι απολύτως βέβαιο ότι για την περίοδο των εορτών δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση μεταξύ των νομών. Οπότε είναι ευκόλως κατανοητό ότι χάνεται η πιο κερδοφόρα περίοδος για τα καταλύματα της περιοχής.
Ε.Π. Ποια η εικόνα που έχετε ως Επιμελητήριο για τις επιχειρήσεις της Ευρυτανίας, μέσα στην πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε;
Χ.Τ. Η εικόνα δεν είναι «ρόδινη». Η επιχειρηματική κοινότητα της περιοχής προσπαθούσε να ορθοποδήσει μετά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης που μάστιζε τη χώρα. Τα στοιχεία έδειχναν ότι η περιοχή δεν ακολουθούσε τους ρυθμούς ανάπτυξης της υπόλοιπης χώρας, καθώς είχε δομικά προβλήματα αξεπέραστα. Μετανάστευση των παραγωγικών ηλικιών, μη παραγωγή προϊόντων προστιθεμένης αξίας κ.α.
Με την πανδημία χτυπήθηκε και το μόνο υγειές μέρος της οικονομίας, ο τουρισμός. Οπότε τα πράγματα δυσκόλεψαν. Ελπίζουμε μετά το πέρας της πανδημίας να παρθούν από το κράτος τα ενδεδειγμένα μέτρα για την αναβίωση της τοπικής οικονομίας.
Ε.Π. Θα αντέξουν οι Ευρυτάνες επιχειρηματίες τα απανωτά lockdown των τελευταίων μηνών και αυτών που έρχονται;
Χ.Τ. Όπως προανέφερα η κατάσταση είναι κρίσιμη. Οι επιχειρήσεις είναι στα όρια τους και γενικώς επικρατεί κλίμα απαισιοδοξίας στην αγορά. Τα κεφάλαια που πιθανόν υπήρχαν για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών μιας επιχείρησης έχουν εξανεμιστεί. Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων έχουν ανασταλεί και θα κληθούν να τις αποπληρώσουν μαζεμένες. Όπως και τα μέχρι τώρα μέτρα αφορούν δανεισμό.
Ε.Π. Ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αλλά και ως επιχειρηματίας ο ίδιος, πώς βλέπετε το Καρπενήσι σε ένα χρόνο από τώρα;
Χ.Τ. Θέλω να είμαι αισιόδοξος αλλά δυστυχώς τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν είναι με το μέρος μας. Η οικονομία της περιοχής θέλει δομική αναμόρφωση. Η οποία δεν μπορεί να γίνει σε ένα χρόνο. Θα πρέπει να υπάρξει στοχευμένο αναπτυξιακό σχέδιο, που οι φορείς της περιοχής θα κληθούν να υλοποιήσουν. Δυστυχώς κανένας από τους φορείς, κεντρικό κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει ξεκινήσει καμία τέτοια διαδικασία. Η επιχειρηματικότητα σαφώς και είναι η μόνη βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα. Αυτό το είδαμε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς στην περιοχή δεν το έχουμε αντιληφθεί. Ας ελπίσουμε να ξεπεράσουμε ανώδυνα την πανδημία και τότε να καθίσουμε να καταρτίσουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την Ευρυτανία.
Πρόεδρος Ξενοδόχων Ευρυτανίας: ‘…Είμαστε σε αδιέξοδο και φυσικά δεν υπάρχει στήριξη προς τις επιχειρήσεις…’
Η Πρόεδρος Ξενοδόχων Ευρυτανίας κα Σοφία Φλέγκα, μίλησε στον Ευρυτανικό Παλμό
Ε.Π. Τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα στο νομό μας όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, παραμένουν ανοικτά σε αυτό το lockdown χωρίς όμως ουσιαστικά να μπορούν να δουλέψουν. Ποια είναι η κατάσταση που βιώνετε ως επαγγελματίες του χώρου;
Σ.Φ. Δυστυχώς το κράτος με την δικαιολογία ότι τα ξενοδοχεία δεν αποτελούν εστίες μολύνσεων, λόγω των αυξημένων μέτρων που μας επιβλήθηκαν για το άνοιγμα μας την 1η Ιούνη 2020, μας απέκλεισε από τα μέτρα και την αναστολή υποχρεώσεων. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για την κυβέρνηση να αφήσει όλα τα καταλύματα ανοιχτά. Από την στιγμή που έχει επιβληθεί η απαγόρευση των μετακινήσεων, ένα ξενοδοχείο, ειδικά σε ένα καθαρά τουριστικό νομό όπως η Ευρυτανία, δεν έχει λόγο να παραμείνει ανοιχτό. Δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας. Στην ουσία όλοι μας αυτή τη στιγμή είμαστε κλειστά. Εννοείται λοιπόν πως το κράτος θα πρέπει να λάβει τις ευθύνες του και όχι να κοροϊδεύει τον ξενοδοχειακό και συνάμα ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο. Όλοι οι συνάδελφοι ανά την Ελλάδα βιώνουμε θυμό και ιδιαίτερα εμείς των ορεινών περιοχών και των 12μηνης λειτουργίας καταλυμάτων. Το ότι “έσβησαν τα φώτα” της καλοκαιρινής περιόδου και του εισερχόμενου τουρισμού, η δική μας “παράσταση” συνεχίζεται και θα παλέψουμε για αυτό και τα δικαιώματα μας όσο περισσότερο μπορούμε.
Ε.Π. Τι προβλέπετε να γίνει την περίοδο των Χριστουγέννων και το επόμενο διάστημα γενικά στην τουριστική κίνηση του Καρπενησίου που αποτελεί χειμερινό προορισμό;
Σ.Φ. Ειλικρινά μόνο με γέλιο μπορούμε να προβλέψουμε την Χριστουγεννιάτικη και συνάμα ολόκληρη την χειμερινή περίοδο. Έχουμε φτάσει στον Δεκέμβριο και ακόμη δεν έχει γίνει ξεκάθαρο εάν θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό. Οι πελάτες μας είναι στην αναμονή και εμείς ειλικρινά δεν γνωρίζουμε τί να τους απαντήσουμε. Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι τα Χριστούγεννα δε θα λειτουργήσουμε. Δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση και δεν θα έχουμε λόγο να επαναλειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας. Ακόμη και αν επιτραπεί μια οποιαδήποτε μετακίνηση, δεν υπάρχει πλέον η εμπιστοσύνη προς το κράτος ότι θα υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση καθ’ όλο το εορταστικό δεκαπενθήμερο. Είναι πολύ δύσκολο για μια ξενοδοχειακή μονάδα να λειτουργήσει έστω και κατά το ήμισυ σε πληρότητα και κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Ε.Π. Υπάρχουν αντιδράσεις από τον κλάδο σας σε όλη τη χώρα. Πώς αντιμετωπίζετε εσείς την κατάσταση;
Σ.Φ. Εμείς στηρίζουμε τα όργανα του κλάδου μας, γιατί όλοι μαζί συνολικά πρέπει να αντιδράσουμε και να δράσουμε. Σε τοπικό επίπεδο έχουμε ήδη ζητήσει την αναστολή των δημοτικών τελών από το Δήμο Καρπενησίου για όλους τους μήνες που παραμένουμε κλειστοί. Σε περιφερειακό επίπεδο είμαστε σε συνεχόμενες συνομιλίες με τις Ενώσεις Ξενοδόχων της Στερεάς αλλά και τα επιμελητήρια για κάποιες σημαντικές δράσεις που πρέπει να γίνουν. Από εκεί και έπειτα, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Πιστεύουμε στην ‘ισχύ εν τη ενώσει’ και αυτό θα μας βοηθήσει να πετύχουμε.
Ε.Π. Πόσο μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα, μια τέτοια κατάσταση;
Σ.Φ. Ειλικρινά, πλέον δεν μπορούν να αντέξουν. Είμαστε σε αδιέξοδο και φυσικά δεν υπάρχει στήριξη προς τις επιχειρήσεις. Εάν εξαιρέσουμε το μέτρο της αναστολής των εργαζομένων, από εκεί οτιδήποτε αφορά τη στήριξη των επιχειρηματιών είναι μηδαμινό. Εάν ένα κράτος θέλει να καυχιέται για τον τουρισμό και τα έσοδα του από αυτόν θα πρέπει να μας στηρίξει έμπρακτα και όχι με “πασπαλισματα”.
Η Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα
Για την ένταξη των ξενοδοχειακών μονάδων σε μέτρα ενίσχυσης που αφορούν επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη λόγω κορωνοϊού, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Σύμφωνα με πληροφορίες και στοιχεία που μας παρέθεσαν ιδιοκτήτες Ξενοδοχείων και με δημοσίευμα ηλεκτρονικού τύπου της 6ης Νοεμβρίου 2020, το «Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος» αιτείται την ένταξη των ξενοδοχειακών μονάδων στα μέτρα ενίσχυσης που αφορούν στις επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων ανεστάλη για την περίοδο του καθολικού κλεισίματος λόγω κορωνοϊού («lock-down»). Σε περίοδο «lockdown», που απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και η κίνηση από το εξωτερικό έχει σχεδόν μηδενίσει, τα ανοικτά ξενοδοχεία σημαίνει ότι, ναι μεν παραμένουν «ανοιχτά» (εικονική λειτουργία) αλλά κατ’ ουσία, είναι «κλειστά» (ανυπαρξία κύκλου εργασιών). Επιπρόσθετα, οι πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενδεχομένως, καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από σχετικά κυβερνητικά μέτρα και έχουν την ευελιξία να διαχειριστούν την περίοδο αυτή (π.χ. κρατούν κλειστά ορισμένα δωμάτια, θέτουν σε αναστολή ένα μέρος των εργαζομένων κλπ), όμως, υπάρχουν και οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, σε όλη τη χώρα, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, ιδιαίτερα όσες εξ’ αυτών υπολόγιζαν να υποδεχθούν κάποιους επισκέπτες, όντας επιχειρήσεις με χειμερινούς προορισμούς.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Προτίθεσθε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εντάξετε και τις ξενοδοχειακές μονάδες στα μέτρα που αφορούν στις επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων ανεστάλη για την περίοδο του καθολικού κλεισίματος («lock-down»), ώστε με απόφαση της Πολιτείας να ενισχυθούν οικονομικά;»