Όνομα: Νικόλαος Π. Βαστάκης
Τόπος Κατοικίας: Houston, ΗΠΑ
Καταγωγή: Καστανιά, Ευρυτανίας
Ιδιότητα: Ιδιοκτήτης Επιχείρησης που επισκευάζει αυτοκίνητα
Αγαπημένο Σημείο στην Ευρυτανία: Ο τόπος γέννησης μου, η Καστανιά
Στάση Ζωής: ‘‘Να αγαπάς όχι μονάχα τον τόπο γέννησης σου αλλά και τον τόπο που σε ανέδειξε’’
Η διεθνής ειδησιογραφία τις τελευταίες εβδομάδες μεταδίδει εικόνες από το πλήγμα των τυφώνων Χάρβεϊ και Ίρμα κυρίως στις πολιτείες των ΗΠΑ. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού χιλιάδες άνθρωποι έχουν δει την ζωή τους να αλλάζει από την μια μέρα στην άλλη, και ανάμεσα σε αυτούς, οι απόδημοι Ευρυτάνες που ζουν στις πολιτείες που επλήγησαν. Η σκέψη μας δεν μπορεί παρά να είναι κοντά τους, για το πώς τους βρήκε η επόμενη μέρα του καταστροφικού τυφώνα. Ένας απ΄ αυτούς ο κ. Νίκος Βαστάκης που ζει στο Houston του Τέξας με την οικογένειά του και βίωσε αυτό που εμείς απλά παρακολουθούμε στους δέκτες μας, μας μίλησε για τις δύσκολες μέρες που πέρασαν και για όλη την ζωή του: την αγαπημένη του Καστανιά Ευρυτανίας όπου και γεννήθηκε, το Γυμνάσιο στον Προυσό και την τεχνική σχολή μηχανολόγων στο Καρπενησίου απ΄ όπου αποφοίτησε. Μετά ήρθε το Εμπορικό Ναυτικό, όχι όμως επιδιώκοντας κάποια μελλοντική καριέρα εκεί αλλά προκειμένου να συναντήσει τον αδερφό του, Χρήστο o οποίος ήδη ζούσε στο Χιούστον ήδη έναν χρόνο. Εργάστηκαν μαζί ως μηχανικοί αυτοκινήτων και γρήγορα τα δυο αδέρφια απέκτησαν το δικό τους συνεργείο αυτοκινήτων. Ο κ. Βαστάκης σήμερα πιστεύει ότι η επιτυχία της επιχείρησης οφείλεται στην κατάρτιση και τις τεχνικές γνώσεις που αποκόμισαν ως μαθητές από τους καθηγητές τους κ. Σεραφείμ Μαλάτο και κ. Αντρέα Δημόπουλο. Περίπου ένα χρόνο αργότερα, γνώρισε την επί 30 έως τώρα χρόνια, γυναίκα του Μάγδα με την οποία απέκτησαν την Αλεξάνδρα 22 χρονών σήμερα. Σήμερα ζουν μια πλήρη και ήρεμη ζωή στο Houston, μαζί με τις οικογένειές τους, έχοντας κοντά τους και τον τρίτο αδερφό τους Αλέκο και δημιουργώντας έναν ζωντανό Ευρυτανικό πυρήνα στο μακρινό Τέξας των ΗΠΑ.
ΕΠ. Περιγράψτε μας την δύσκολη κατάσταση που ζήσατε τις ημέρες που ζήσατε τον τυφώνα Χάρβεϊ.
ΒΝ. Τα πράγματα κυλούν ήρεμα γενικά εδώ στο Χιούστον. Ο τυφώνας Χάρβεϊ όμως ήρθε και προκάλεσε πολλές καταστροφές. Το θετικό ήταν ότι ήμασταν ενήμεροι κάποιες ημέρες νωρίτερα. Παρόλα αυτά, ο Χάρβεϊ εξελίχθηκε σε μια καταστροφική καταιγίδα που στο πέρασμα του, το οποίο διήρκεσε περίπου 4 ημέρες, άφησε πάνω από 140 εκατοστά νερού και στοίχισε ακόμη και τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας. Στην παρούσα φάση το Χιούστον προσπαθεί να επανέλθει και να διαχειριστεί όλες αυτές τις καταστροφές έτσι ώστε να επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία της πόλης. Ήταν και συνεχίζει να είναι αξιοσημείωτη η συνεισφορά των εθελοντών σε όλη αυτή την προσπάθεια. Το Χιούστον, είναι η 4η μεγαλύτερη πόλη της Αμερικής: μαζί με περίχωρα έχει πληθυσμό περίπου 6,5 εκατομμύρια. Αυτό που χαρακτηρίζει το Χιούστον είναι το χαμηλό υψόμετρο και η επίπεδη επιφάνεια του. Αυτά συνετέλεσαν στο μέγεθος του πλήγματος που υπέστη η πόλη μας.
ΕΠ. Υπάρχει Ελληνική κοινότητα στο Τέξας;
ΒΝ. Υπάρχει Ελληνική κοινότητα εδώ και η παρουσία της είναι ιδιαίτερα αισθητή. Υπάρχουν δύο Ελληνικές εκκλησίες στο Χιούστον οι οποίες περιλαμβάνουν και ελληνικά τμήματα εκμάθησης ελληνικών. Οι Έλληνες στο Χιούστον απαριθμούνται περίπου σε 15 χιλιάδες. Υπάρχει και ένας αριθμός Ευρυτάνων τους οποίους τυχαίνει να γνωρίζουμε.
ΕΠ. Πόσο σημαντικοί είναι για σας οι δεσμοί με τον τόπο καταγωγής σας;
ΒΝ. Για εμάς οι δεσμοί με την πατρίδα μας και κατά συνέπεια με την οικογένεια μας στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικοί. Προσπαθούμε να επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο την Ελλάδα και φυσικά και την Καστανιά ή να φέρνουμε τους γονείς μας στην Αμερική προκειμένου να δουν εμάς και τις οικογένειες μας.
ΕΠ. Τι είναι αυτό που σας λείπει πιο πολύ στο Τέξας από την Ευρυτανία;
ΒΝ. Ομολογουμένως, αυτό που μας λείπει πιο πολύ από το χωριό μας είναι οι φίλοι μας από τα μαθητικά χρόνια.
ΕΠ. Με μια φράση πείτε μας πια είναι η στάση ζωή σας.
ΒΝ. Τα αγαθά κόποις κτώνται. Ωστόσο, η καλή παρέα και το χιούμορ στη ζωή μας
είναι απαραίτητα.