Μπορεί να έχει περάσει σχεδόν 1,5 χρόνος μετά τις καταστροφικές φωτιές στη Βόρεια Εύβοια, αλλά οι μνήμες είναι ακόμη νωπές.

Οι κάτοικοι μιλούν για οργανωμένο σχέδιο, ενώ ακόμη και σήμερα δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους. Επιπλέον, αναφέρονται στον ρόλο των ΜΚΟ στην περιοχή, αλλά και το «σκάνδαλο» με τις χρήσεις γης.

Όλα τα παραπάνω δημοσιεύτηκαν στο δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ, «Βόρεια Εύβοια, Το Σχέδιο 2ο μέρος: “Πάρτυ Συνεργειών”».

Σκοπός του ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν η Νέλλη Ψαρρού και ο Ιωάννης Λαζάρου, είναι να αναδείξει τις αιτίες της τεράστιας καταστροφής που υπέστη η Βόρεια Εύβοια το καλοκαίρι του 2021.

Το 2ο μέρος, με τίτλο “Πάρτυ Συνεργειών”, διερευνά μέσα από αναλύσεις, μαρτυρίες και ντοκουμέντα, το «Γιατί» αφέθηκαν να καούν δάση, χωριά, ζώα και καλλιέργειες στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021, τι ετοιμάζουν κυβέρνηση και εταιρείες για την περιοχή καθώς και από πότε ήταν έτοιμος ο σχεδιασμός αυτός. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο με αλλαγές χρήσεις γης, βιομηχανικές ζώνες και αιολικά.

Αναλυτικά τι μας είπαν στο topontiki.gr η Νέλλη Ψαρρού και ο Ιωάννης Λαζάρου:

Μετά και το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ για τη Βόρεια Εύβοια νιώθετε ότι εκπληρώθηκε ο σκοπός σας ή υπάρχει κάτι που θέλετε να κάνετε ακόμη; (π.χ. ίσως ένα νέο ντοκιμαντέρ για την περιοχή);

«Γεγονός είναι πως θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά ντοκιμαντέρ ακόμη για την περιοχή, καθώς τα χρονίζοντα προβλήματα, αλλά και αυτά που προέκυψαν από την καταστροφική πυρκαγιά είναι τεράστια. Επειδή όμως βλέπουμε την ευρύτερη εικόνα την οποία και θίγουμε στο 2ο μέρος με κάποιο τρόπο, θα προτιμούσαμε να κάνουμε κάτι για να αναδείξουμε το μοτίβο που ξετυλίγεται σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις όπου “φυσικές” καταστροφές συμπίπτουν με σχεδιασμούς μεγάλων “επενδυτικών” συμφερόντων».

Μέσα από το δεύτερο μέρος βλέπουμε ότι εστιάζετε πολύ στο γεγονός του προσχεδιασμού. Τελικά πιστεύετε ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο για να καεί η Βόρεια Εύβοια;

«Όπως καταλαβαίνετε, ως ανεξάρτητοι ερευνητές και λειτουργώντας δημοσιογραφικά δεν μπορούμε να δηλώσουμε την προσωπική μας άποψη. Αυτό που κάνουμε είναι να παρουσιάσουμε τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνά μας και να θέσουμε ερωτήματα προς κάθε κατεύθυνση. Ερωτήματα όπως:

1) Πώς είναι δυνατόν τα σχέδια ανασυγκρότησης να είναι έτοιμα τουλάχιστον από τις 14 Αυγούστου, ενώ η κύρια φωτιά έσβησε στις 13;

2) Το όνομα του αρχείου, CIRCLES_MAXIMOU_KATHETES_final (Κύκλοι_ Μαξίμου_ Κάθετες_ τελικό) του σχεδιαγράμματος της ανασυγκρότησης στην σελίδα του Διαζώματος τι σημαίνει; Δημιουργήθηκε από το Διάζωμα ή παρελήφθη έτοιμο από το Μαξίμου;

Υπάρχουν φυσικά και τα ερωτήματα των κατοίκων για τις ανοργάνωτες και άστοχες εκκενώσεις, την προσπάθεια παρεμπόδισης των κατοίκων στο να σώσουν το δάσος και τις περιουσίες τους, για την έλλειψη εναέριων μέσων, για την άρνηση της πυροσβεστικής να προβεί σε κατάσβεση με δικαιολογίες του τύπου: Δεν έχουμε εντολές, δεν έχουμε νερό κλπ..

Έχουν υπάρξει και στο παρελθόν πολλές και μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα μας, αλλά ποτέ δεν είχαμε τέτοια αντιμετώπιση από τις αρχές, και ποτέ τους κατοίκους ομόφωνα να μιλάνε για σχέδιο. Αυτό, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που παραθέτουμε στο ντοκιμαντέρ μας, δίνει την ευκαιρία στον καθένα να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα».

Με ποιον τρόπο η κυβέρνηση βάζει εμπόδια στην αναδάσωση;

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως η οποιαδήποτε σχετική μελέτη γίνεται από ιδιώτες και πως μετά από τόσο καιρό τα αντιπλημμυρικά που έχουν γίνει είναι ελάχιστα και μάλιστα κακότεχνα. Ο απώτερος σκοπός; Κάποιοι να κερδίσουν χρήματα και φυσικά επιρροή στην τοπική κοινωνία. Μετά την καταστροφή έπρεπε να κοπούν τα καμμένα δέντρα ώστε να μην πέσουν στα νεοφυή ή σε δρόμους και καταπλακώσουν κάποιον άνθρωπο.

Αφού εκβίασαν τους συνεταιρισμούς μέχρι να ενδώσουν στους ιδιώτες άρχισαν την υλοτόμηση στο ελατόδασος του Δρυμώνα, δηλαδή εκεί που η ξυλεία έχει μεγαλύτερες τιμές, και αδιαφόρησαν για τα υπόλοιπα. Οι κάτοικοι εν τω μεταξύ λένε “Ευτυχώς που δεν είχαμε μεγάλες βροχές και καταιγίδες στην περιοχή”. Επίσης, τα ελατοδάση θέλουν ιδιαίτερη παρέμβαση και φροντίδα για να αναγεννηθούν, και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή κάποια μελέτη ή παρέμβαση σχετική.

Τα πευκοδάση βέβαια, και ιδιαίτερα σε τόσο γόνιμα εδάφη, αναγεννιούνται εύκολα. Φτάνει να τα αφήσουν ήσυχα, και να φροντίσουν να μην υπάρξει εκ νέου πυρκαγιά. Διότι, γνωρίζουμε πως, αν η περιοχή καεί ξανά μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια, τότε θα χαθεί ο σπόρος και δεν θα υπάρξει φυσική αναγέννηση. Στην Βόρεια Εύβοια δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία φροντίδα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας. Το αντίθετο μάλιστα. Φανταστείτε ότι πέρυσι δώρισαν ένα πυροσβεστικό όχημα που… “περίσσευε” από την περιοχή της Ιστιαίας σε εθελοντική ομάδα της Πελοποννήσου, ενώ την ίδια στιγμή η εθελοντική ομάδα της Λίμνης δεν είχε ακόμη δικό της».

Στο ντοκιμαντέρ αναφέρεται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει επενδύσεις με νέες χρήσεις γης, στο όνομα της «ανάπτυξης» και της «ανασυγκρότησης». Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι οι επενδύσεις θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας; Πιστεύετε ότι ο κόσμος της περιοχής θα αντιδράσει;

«Θεωρούμε πως οτιδήποτε σχεδιάζεται χωρίς την συμμετοχή της κοινωνίας, μοναδικό σκοπό έχει την εξυπηρέτηση συμφερόντων τα οποία φυσικά και δεν νοιάζονται για τους ντόπιους. Οι άνθρωποι της περιοχής ζούσαν χρόνια τώρα με αυτάρκεια από το δάσος και τα κτήματά τους. Κάποιοι είχαν και κάποια συμπληρωματικά εισοδήματα από έναν ήπιο τουρισμό. Έχουμε δει σε παρόμοιες περιπτώσεις τα αποτελέσματα της “ανάπτυξης”.

Άνθρωποι που ζούσαν σε αρμονία με το οικοσύστημα, στην καλύτερη περίπτωση, θα αναγκαστούν να εργαστούν σε βιομηχανικές ζώνες ως εργάτες ή ως υπάλληλοι σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Αυτοί που θα εργαστούν θα είναι όσοι ενδώσουν σε μισθολογικές και εργασιακές συνθήκες παρία, και μάλιστα περιστασιακά και κυρίως στην κατασκευή των όποιων έργων. Και δεν είναι καν σίγουρο. Όπως αναφέρουμε και στο ντοκιμαντέρ, ούτε τους ντόπιους δασεργάτες δεν άφησαν να πάρουν τα έργα υλοτομίας σε κάποιες περιπτώσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν φίλοι-εργολάβοι από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων υπάρχουν αλλά δυστυχώς δεν είναι τόσο μεγάλες ή εμφανείς διότι, μετά το μεγάλο σοκ που έχουν υποστεί και από το οποίο δεν έχουν συνέλθει, οι περισσότεροι τελούν υπό καθεστώς ομηρείας καθώς περιμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις των περιουσιών τους αλλά και την πραγματοποίηση των πολλών και ανέξοδων υποσχέσεων της κυβέρνησης και του “εθελοντή” κυρίου Μπένου».

Πολλά από τα στοιχεία που παρουσιάζετε στο ντοκιμαντέρ δείχνουν ότι είχαμε και έχουμε συνεχή παραβίαση του νόμου. Έχετε σκεφτεί να προσφύγετε στην ελληνική δικαιοσύνη;

«Υπάρχει ήδη μια αυτεπάγγελτη έρευνα της εισαγγελίας Χαλκίδας σε εξέλιξη, που αναζητά ευθύνες για την τεράστια αυτή καταστροφή. Καταθέσαμε εκεί δικές μας μαρτυρίες, καθώς και τα δύο μέρη του ντοκιμαντέρ. Η έρευνα βρίσκεται καθώς γνωρίζουμε σε καλό δρόμο αλλά χρειάζεται και άλλους αυτόπτες μάρτυρες να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους.

Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατάθεση μήνυσης κατά συγκεκριμένων προσώπων από κατοίκους της Εύβοιας και όχι μόνο καθώς για το έγκλημα αυτό έχουμε έννομο συμφέρον όλοι οι πολίτες της χώρας. Γι’ αυτές, και όποιες άλλες ενέργειες γίνουν, θα ενημερώνουμε από την ιστοσελίδα μας (www.tosxedio.com)».

Στην περιοχή έχουν σπεύσει και πολλές ΜΚΟ, αλλά και ιδιώτες. Ποιος είναι ο ρόλος τους; Θέλουν να διχάσουν την τοπική κοινωνία;

«Πράγματι, ο χορός των ΜΚΟ, των μεγάλων ιδρυμάτων και των εταιριών είναι χωρίς προηγούμενο. Ένας από τους στόχους τους είναι να διχάσουν την κοινωνία άλλοτε με υποσχέσεις, άλλοτε με μικρά δωράκια ώστε όταν θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους τα μεγάλα συμφέροντα (κατονομάζονται στο ντοκιμαντέρ), να μην συναντήσουν καμία αντίσταση. Επίσης σκοπό έχουν να προωθήσουν και διάφορες περίεργες ατζέντες όπως την αλλαγή διατροφικών συνηθειών (προτείνονται τα έντομα) ή αλλαγές των παραδοσιακών καλλιεργειών της περιοχής όπως για παράδειγμα το ξερίζωμα των ελιών και την καλλιέργεια Goji Berry!

Είναι αξιοσημείωτο πως, σχεδόν όλες οι ΜΚΟ που εμφανίστηκαν στην περιοχή μετά την πυρκαγιά σχετίζονται με το ΔΙΑΖΩΜΑ, το σωματείο του Σταύρου Μπένου. Πού πήγαν όλοι οι άλλοι εφοπλιστές και ευεργέτες που συνήθως βοηθούν κάποια περιοχή μετά από μία φυσική καταστροφή

Τα ΜΜΕ έπαιξαν τον ρόλο τους έτσι ώστε να «αντιστραφεί» το κλίμα για την κυβέρνηση; Είδαμε δημοσιεύματα που παρουσίαζαν τη φωτιά ως μια «νέα ευκαιρία»…

«Είναι γεγονός και τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο φανερό, πως τα ΜΜΕ δεν επιτελούν το λειτούργημα της ενημέρωσης αλλά της εκάστοτε κυβερνητικής προπαγάνδας και των μεγάλων συμφερόντων τα οποία κατέχουν τα μέσα και ελέγχουν τις κυβερνήσεις.

Δεν παρουσιάζουν μόνο την τεραστίων διαστάσεων περιβαλλοντολογική αυτή καταστροφή ως “Εθνική ευκαιρία” αλλά και ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Η οποία βεβαίως επιστρατεύεται κάθε φορά για να συγκαλύψει ευθύνες, να χρηματοδοτήσει συμφέροντα αλλά και να δικαιολογήσει αντισυνταγματικούς νόμους και άλλες σκοπιμότητες.

Εκτιμούμε πάντως πως τα σχετικά δημοσιεύματα δεν απευθύνονται στον ντόπιο πληθυσμό, αλλά ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα τους εξασφαλίσουν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στην περιοχή».

Τέλος, για ποιον λόγο πιστεύετε ότι αρνήθηκε να σας μιλήσει ο κ. Μπένος; Υπήρχε φόβος ή απλά αδιαφορία;

«Ο κύριος Μπένος μας δήλωσε πως μιλάει απευθείας με την τοπική κοινωνία και πως δεν δίνει συνεντεύξεις για λόγους αρχής. Βεβαίως, έχει δώσει πλήθος συνεντεύξεων σε διάφορα μέσα έντυπα και ηλεκτρονικά, μέσα που δεν έκαναν καμία επί της ουσίας ερώτηση αλλά έδιναν απλώς το βήμα για να παρουσιάσει αυτά που ήθελε και με τον τρόπο που ήθελε, σαν διαφήμιση δηλαδή, και μάλιστα δωρεάν.

Δεν ήθελε να απαντήσει σε καμία μη ελεγχόμενη ερώτηση, ούτε φυσικά να του γίνει δημόσια και μη ελεγχόμενη κριτική. Και λέμε ελεγχόμενη, διότι κριτική του έχει ασκηθεί, από τους ντόπιους, τις ελάχιστες φορές που εμφανίστηκε στην περιοχή για δήθεν διαβούλευση, με τελευταία αυτή στην Αιδηψό όπου γιουχαΐστηκε από τους παραβρισκόμενους. Αυτές οι αντιδράσεις όμως δεν ήθελε να δημοσιοποιηθούν. Για τον ίδιο λόγο δεν ήθελε να δώσει μία συνέντευξη σε μας, όπου γνώριζε πως δεν θα απαντούσε σε προεγκεκριμένες και επί της ουσίας ερωτήσεις. Άρα, προφανώς φοβόταν να μην εκτεθεί».

Ο τρόπος που μπορείς να βοηθήσεις και εσύ

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ, Νέλλη Ψαρρού και Ιωάννης Λαζάρου ζητούν την οικονομική σας βοήθεια λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είστε χιλιάδες όσοι μας τιμήσατε βλέποντας και προωθώντας την προσπάθειά μας για να λάμψει η αλήθεια για την Βόρεια Εύβοια. Και η ελάχιστη πραγματικά συνεισφορά σας είναι σημαντική καθώς ενέχει και ένα στοιχείο ηθικής ανταμοιβής, πέραν της υλικής βοήθειας που συνοψίζεται στο μότο μας, “λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους”».https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3Dpfbid02XMCYXm1YL2R4k4Ftw6bvQS4QK8iJLydRgUWo2dUPuwgb6NNYofEnZzShEw88juhRl%26id%3D100075457377084&show_text=true&width=500

topontiki.gr