Site icon evrytanikospalmos.gr

Για την κυβερνοασφάλεια ενημέρωθηκαν οι μαθητές στο Κερασοχώρι από τον Μάνο Σφακιανάκη

Μια ενδιαφέρουσα και συνάμα χρηστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου –Λ.Τ. Κερασοχωρίου. Σ΄ ένα πυκνότατο ακροατήριο από μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια-Λύκεια), του Κερασοχωρίου, της Φραγκίστας της Κρέντης και της Παλαιοκατούνας, από τους δασκάλους, τους καθηγητές και γονείς, ο τέως αρχηγός της ΕΛΑΣ κος Μάνος Σφακιανάκης ως επικεφαλής του Ινστιτούτου CSII και της ψηφιακής ακαδημίας εισηγήθηκε θέμα που αφορούσε τη λειτουργία του διαδικτύου, αλλά επικεντρώθηκε στα αποτελέσματα της κακής χρήσης και λειτουργίας, προβάλλοντας παράλληλα κείμενα και βίντεο. «Το διαδίκτυο είναι φως», άρχισε την ομιλία του και όποιος δε γνωρίζει τη λειτουργία του θα ζει στο σκοτάδι.  Σήμερα το πρωί το σύνολο της παγκόσμιας διαδικτυακής κοινότητας αριθμούσε σε 5.830.000.000 χρήστες σε σύνολο 7.900.000.000 ανθρώπων του πλανήτη.  Και συνέχισε: «Είναι χαρακτηριστική μια φράση του τέως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα: «Όποιο παιδί δεν γνωρίζει το διαδίκτυο, θα είναι ανένταχτο στις επερχόμενες κοινωνίες». Όπως όμως όλα τα πράγματα, όλες οι καταστάσεις έχουν τη θετική τους πλευρά, έχουν και την αρνητική τους. Δυστυχώς η αλόγιστη και κυρίως η κακή χρήση του, δημιούργησε σημαντικές παραβατικές συμπεριφορές με αποτέλεσμα από το 1994, να αρχίσει και στη χώρα μας η δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Μάλιστα ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που οδηγεί εκεί είναι «η άγνοια κινδύνου».

Οι κίνδυνοι του διαδικτύου

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν με την κακή χρήση του όπως: Αποπλάνηση παιδιών (αγοριών και κοριτσιών). Πορνογραφία ανηλίκων. Το πείραγμα και η παρενόχληση (bulling) και η βιντεοσκόπησή τους. Το sexting. Το sextortion και η revenge pornography αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία εκβιασμού. ‘‘Ο εκβιαστής μια ζωή θα εκβιάζει. Δεν έχει σταματημό.’’ είπε χαρακτηριστικά. Το Selfie. Οι προκλήσεις στο tik-tok, αποτελούν πολλές φορές επικίνδυνο φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε παραβατικές συμπεριφορές. Όμως ένα από τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα είναι ο εθισμός, ο οποίος με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην κατάθλιψη. Ο εθισμός στο διαδίκτυο διαμήνυσε ο κύριος Σφακιανάκης, είναι χειρότερος και από τον εθισμό στις ναρκωτικές ουσίες αλλά και στο αλκοόλ. Είναι απαραίτητο να λειτουργήσουν συμβόλαια ασφαλούς χρήσης στο πως και γιατί σερφάρουμε. Για το λόγο αυτό τελειώνοντας είπε στην Ελλάδα το ινστιτούτο CSII σε συνεργασία με τη EURO-LIFE, λειτούργησε ψηφιακή ακαδημία γονέων και τέκνων (σήμερα έχουν σ’ αυτή πρόσβαση 2.000.000 άνθρωποι), όπου παρέχει δωρεάν πληροφορίες και η πλήρης διεύθυνση πρόσβασης είναι: https://www.csii.gr/psifiakes-akadimies-event.

 Την εκδήλωση πραγματοποίησε το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute)σε συνδιοργάνωση με το Γυμνάσιο ΛΤ Κερασοχωρίου και με την υποστήριξη της EURO-LIFE FFH. Το οργανωτικό μέρος είχε αναλάβει η διευθύντρια του Γυμνασίου ΛΤ Κερασοχωρίου κα Βασιλική Σιούτα η οποία καλωσόρισε τον κύριο Σφακιανάκη, προσφέροντας του κάποια αναμνηστικά, ενώ σημαντική ήταν η προσφορά του Δήμου Αγράφων αφού με τα αυτοκίνητά του, μετέφερε και επέστρεψε τους μαθητές, δασκάλους και καθηγητές στη Φραγκίστα, την Κρέντη και την Παλαιοκατούνα.

Exit mobile version