Τις τελευταίες ημέρες γέμισε το facebook και το instagram με γερασμένα πρόσωπα. Αλλά όχι με ανθρώπους που είναι ήδη σε μεγάλη ηλικία και ο χρόνος έχει γράψει πάνω στα πρόσωπά τους και έχει ασπρίσει τα μαλλιά τους, αλλά με όλους τους υπόλοιπους που θέλουν να δουν πώς θα μοιάζουν όταν με το καλό γεράσουν!
Πρόκειται για μια νέα μανία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επηρέασε σε χρόνο ρεκόρ, πάνω από 150 εκατ. ανθρώπους που “κατέβασαν” μια νέα εφαρμογή, το FaceApp για να δουν πώς θα μοιάζουν μετά από πολλά χρόνια. Όπως φαίνεται, όμως, υπάρχει μια παγίδα στην όλη υπόθεση. Μαζί, παραχώρησαν όλα τα προσωπικά δεδομένα και τις φωτογραφίες τους στην εφαρμογή που μπορεί πλέον να τα χρησιμοποιήσει όπως θέλει.
Όπως διάβαζα πριν από λίγες μέρες στο news247.gr, το concept πίσω από το FaceApp ήταν πολύ απλό: Πώς θα μοιάζω όταν μεγαλώσω; Περισσότεροι από 150 εκατ. άνθρωποι “κατέβασαν” σε ένα 24ωρο την εφαρμογή που ξετρέλανε τους πάντες, προκειμένου να μοιραστούν με τους διαδικτυακούς τους φίλους, εικόνες από το μακρινό – ή όχι και τόσο μακρινό για κάποιους – μέλλον. Το Forbes όμως επισημαίνει και μια μικρή λεπτομέρεια, που από τους περισσότερους χρήστες μέσα στον ενθουσιασμό τους, πέρασε απαρατήρητη: “Ανεβάζοντας” φωτογραφίες για να δουν πως θα μοιάζουν με ρυτίδες και άσπρα μαλλιά, “παραχώρησαν” στην εφαρμογή τα προσωπικά δεδομένα και τις φωτογραφίες τους. Τα οποία πλέον το FaceApp μπορεί να χρησιμοποιήσει όπως θέλει, για όσο καιρό θέλει. Σύμφωνα με τους όρους χρήσης του FaceApp, οι χρήστες διατηρούν τον έλεγχο στο “περιεχόμενό” τους, στην προκειμένη δηλαδή στο… πρόσωπό τους. Ωστόσο, η εφαρμογή έχει επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το περιεχόμενο που έχει “ανέβει” σε αυτήν, όπως θέλει, όπου θέλει, για όσο καιρό θέλει…
Αυτό σημαίνει ότι η μητρική εταιρεία της εφαρμογής, η ρωσική Wireless Labs θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα όσων συμμετέχουν όπως αυτή κρίνει και επιθυμεί, όπως για παράδειγμα για την ανάπτυξη ενός αλγορίθμου αναγνώρισης προσώπου και άλλες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης!
Σίγουρα, οι περισσότεροι μπήκαμε στον πειρασμό να δούμε έστω και τεχνητά πώς θα είμαστε σε κάμποσα χρόνια από τώρα, αλλά δυστυχώς κάθε φορά που προκύπτει μια τέτοια νέα μόδα δεν σκεφτόμαστε και πολύ λογικά και σε καμία περίπτωση δεν διαχειριζόμαστε υπεύθυνα τα διαδικτυακά προσωπικά δεδομένα μας. Τα πρόσφατα σκάνδαλα Facebook – Cambridge Analytica, αποδεικνύουν ότι θα πρέπει λίγο περισσότερο να προσέχουμε τι και πώς εκθέτουμε την προσωπική μας ζωή, τα παιδιά μας και τον εαυτό μας στο διαδίκτυο.
Από την άλλη πλευρά επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι η ζωή έχει πολύ περισσότερη φαντασία από εμάς και την τεχνολογία μας, το μέλλον μπορεί να μας εκπλήξει, οπότε γιατί να προτρέχουμε. Αρχικά να φτάσουμε με το καλό στα γεράματά μας και μετά βλέπουμε πώς θα είμαστε. Πάντως από όσους έχω δει να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη εφαρμογή, τα τεχνητά γηρατειά δεν τους έχουν φερθεί με ιδιαίτερη ευγένεια. Γι’ αυτό κι εγώ δεν θέλω να δω πώς θα είμαι όταν γεράσω. Θέλω να με αξιώσει ο Θεός να είμαι υγιής και να γεράσω, όμορφα και πιο σοφά, έτσι για να κλείσει ήρεμα αυτός ο κύκλος ζωής μου… και βλέπουμε πώς θα έχουν εξελιχθεί και τα κέντρα αισθητικής μέχρι τότε…!
Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα
Εκδότρια