Οι θέσεις Λερογιάννη και Γκορόγια

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου τέθηκε για συζήτηση η κατάρτιση και η ψήφιση προϋπολογισμού και στοχοθεσίας οικ. Έτους 2023 της Δημοτικής Επιχείρησης με την επωνυμία «ΕΝΙΑΙΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ» (Ε.Κ.Ε.Π.Π.Π.Α.ΔΗ.Κ).

Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση και των τριών θεμάτων (του ετησίου προγράμματος δράσης, της εισηγητικής έκθεσης για την τεκμηρίωση των εσόδων και εξόδων και η κατάρτιση και ψήφιση προϋπολογισμού και στοχοθεσίας οικ. έτους 2023 της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ), από την Πρόεδρο της κ. Τσιουγκρή Κωνσταντία.

Η θέση Δημήτρη Λερογιάννη

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή Πορείας 2020» Δημήτρης Λερογιάννης μίλησε για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό αλλά μη ρεαλιστικό σχετικά με τα ποσά που αναφέρονται στις διάφορες γιορτές του Δήμου Καρπενησίου.

Συγκεκριμένα ο ίδιος ανέφερε το εξής: «Έχω μπροστά μου, την έκθεση του προϋπολογισμού για τα έξοδα του οικονομικού έτους 2023. Θα σταθώ σε τρία σημεία, τα οποία συμβαίνουνε και είναι κατ’ επανάληψη αυτή η τακτική. Στο νούμερο εξήντα έχουμε ορεινές Απόκριες 25.000 ευρώ. Στο εξήντα τρία γιορτές δάσους 7.500 ευρώ, ενώ την προηγούμενη χρονιά έχουμε ξοδέψει 51.500€ περίπου. Γιορτές χειμώνα για το ’23 – 5.500 ευρώ ενώ την προηγούμενη χρονιά βλέπουμε σχεδόν 32.000 ευρώ. Καταλαβαίνουμε όλοι και εμείς αλλά και ο κόσμος που μας ακούει, ότι ούτε γιορτές του δάσους μπορούνε να γίνουν με 7.500 ευρώ, αλλά ούτε και γιορτές χειμώνα μπορεί να γίνουν με 5.500 ευρώ. Άρα τι έχουμε εδώ; Έχουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ως όφειλε να είναι, αλλά δεν είναι ρεαλιστικός. Γιατί; Ξεκινάμε με χρηματοδότηση προς την ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ με ένα ποσό των 250.000 ευρώ ετησίως και αυτό το ποσό φτάνει μέχρι και τις 300.000. Νομίζω το μέγιστο που έχει φτάσει είναι 350.000. Δεν θυμάμαι ακριβώς το ποσό. Τριακόσιες είκοσι; Τριακόσιες είκοσι. Άρα ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός για εμάς, ναι μεν ισοσκελισμένος ως όφειλε το ξαναλέμε, αλλά δεν είναι καθόλου ρεαλιστικός. Και δεν είναι για όλο το χρόνο. Είναι σαν ο προϋπολογισμός αυτός, να σταματάει λίγο πριν το καλοκαίρι. Θέλω για άλλη μία φορά, να μας εξηγήσει η κ. Τσιουγκρή, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Αφού γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες του δήμου. Και από θέμα εκδηλώσεων και από θέμα μισθοδοσίας κλπ. τα οποία εννοείται πως δεν είναι κάτι που έχουμε διαφορά εκεί και ούτε ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα. Είναι πάγια αυτά. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τηρείται αυτή η πάγια τακτική εδώ και κάθε χρόνο φτάνουμε να βλέπουμε έναν προϋπολογισμό με 7.500 ευρώ γιορτές δάσους και 5.000 ευρώ γιορτές χειμώνα, τα οποία αυτά από 12.000 ευρώ που είναι στην αρχή, φτάνουν στις 90.000 ευρώ. Θέλω να μας πείτε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και καθιστά αυτόματα τον προϋπολογισμό να είναι μη ρεαλιστικός. Και θα κάνω και μία γενικότερη παρατήρηση. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ή αν είναι σκόπιμο, κατά την περίοδο που ανέλαβε η κυρία Τσιουγκρή στην προεδρία της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ, τα συμβούλια που αφορούν κυρίως τα σοβαρά θέματα, συνολικά θα έλεγα εγώ, αλλά κυρίως αυτά τα σοβαρά θέματα του προϋπολογισμού, κατάρτισης γιορτών, εκδηλώσεων και λοιπά, έχουνε γίνει άνευ συζητήσεων. Μεταφέρουν τα μέλη της παράταξής μας και μέλη τα οποία ήταν πολίτες, εκτός της παράταξής μας, που συμμετείχαν στην ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ και άλλα που έχουν παραιτηθεί, ότι η εικόνα μιας συνεδρίασης είναι αυτό. Ναι ή όχι. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση. Δεν υπάρχει καμία ανταλλαγή απόψεων. Υπάρχει μία απαξίωση των μελών και απλά πηγαίνουν σε ψήφιση ναι ή όχι άνευ συζητήσεων. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο γίνεται αυτό.»

Η θέση Δημήτρη Γκορόγια

Θέση για τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση έλαβε και ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Δημήτρης Γκορόγιας, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα θέματα που αφορούν το σχέδιο δράσης της εταιρείας δεν τίθενται προς συζήτηση ώστε να εκφράσουν τη γνώμη τους όλοι οι παρευρισκόμενοι, ώστε πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται να μη βρίσκουν σύμφωνη την Αντιπολίτευση σχετικά με το περιεχόμενό τους. Ειδικότερα ο κ. Γκορόγιας ανέφερε τα εξής: «Θυμίζουμε και εδώ την αμετάκλητη διαφωνία μας για τη δημιουργία Δημοτικών Εταιριών με την μορφή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που πρακτικά σημαίνει ότι λειτουργούν με το δικό τους διοικητικό συμβούλιο και αποφασίζουν οι ίδιες για το σχέδιο δράσης τους και το περιεχόμενο των επί μέρους υπηρεσιών που διαχειρίζονται. Έτσι διαφεύγουν από τον άμεσο έλεγχο και τη βούληση των αιρετών εκπροσώπων του δήμου. Αντί να είναι ο απόλυτος και καθοριστικός παράγοντας για το γιατί και το πως αυτών των δράσεων, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται απλώς να εγκρίνει τα σχέδια και τις επιλογές του κάθε αυτόνομου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Μη σας κάνει ή και μην παριστάνετε πως σας κάνει έκπληξη η αρνητική μας στάση γενικώς σε κάθε τέτοιο ζήτημα. Δεν κρίνουμε αποκομμένα τα επί μέρους κάθε φορά. Εν προκειμένω δηλαδή αν είναι καλό ή κακό το Πρόγραμμα δράσης της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ. Αφού για εμάς η ίδια η ύπαρξη της εταιρείας ως διάδοχη κατάσταση των αντίστοιχων δημοτικών υπηρεσιών, είναι σκόπιμη υποβάθμιση του ρόλου που πρέπει να έχει το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτή είναι η πεντακάθαρη άποψη μας, από την οποία απορρέει η πολιτικά αρνητική ψήφος μας. Και σε ό,τι αφορά την σημερινή αξιολόγηση του Προγράμματος Δράσης της εταιρείας, αν μπαίναμε σε μια τέτοια διαδικασία τότε θα ήταν πολλά αυτά που έπρεπε να δούμε. Για παράδειγμα: Οι επιλογές για καλλιτεχνικές, για μουσικές εκδηλώσεις, για θεατρικές παραστάσεις, για διοργανώσεις απόδοσης τιμής και μνήμης σημαντικών προσώπων και ιστορικών γεγονότων, δεν είναι απλές υποθέσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Είναι και παράγοντες διαμόρφωσης αισθητικών αντιλήψεων, των παιδιών και των εφήβων. Επομένως τα χρήματα που δαπανώνται για να παράγουν αγαθά πολιτισμού έχει πολλή μεγάλη σημασία που ακριβώς ξοδεύονται, με τι κριτήρια γίνονται οι επιλογές».