Γράφει η: Θωμαΐς (Τζίνα) Οικονόμου
Ιατρός
Πολιτευτής ΝΔ Ευρυτανίας
Η επιχείρηση ‘Ελευθερία’ για τον εμβολιασμό συνιστά ένα μεγάλο υγειονομικό επίτευγμα για τη χώρα μας και ένα βήμα προόδου για το ελληνικό κράτος που πρέπει να διαφυλαχτεί ως κεκτημένο και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και σε άλλους τομείς του Δημοσίου. Δυστυχώς η Ευρυτανία αποτελεί ένα αρνητικό παράδειγμα νομού με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από έκτακτα υγειονομικά μέτρα και μίνι λοκντάουν με αποκορύφωμα τις σοβαρές δυσλειτουργίες του Νοσοκομείου Καρπενησίου, λόγω ανεμβολίαστου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Σήμερα, μετά από δυο χρόνια εθνικής προσπάθειας να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορωνοϊού, βρισκόμαστε ουσιαστικά στη δυσάρεστη θέση να παλεύουμε με την πανδημία των ανεμβολίαστων. Ο στόχος στις αρχές του ’21, να εμβολιαστεί ως τον Σεπτέμβριο, το 70% του πληθυσμού που μπορεί να κάνει το εμβόλιο, έχει επιτευχθεί. Ήδη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγηση της τρίτης δόσης και οι πλατφόρμες δηλώσεων έχουν ανοίξει για τα ραντεβού της αναμνηστικής 3η δόσης του εμβολίου. Πρώτον σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα, δεύτερον σε διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τρίτον σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και σε υγειονομικούς. Η χορήγηση της τρίτης δόσης, πλην των ανοσοκατεσταλμένων που η Επιτροπή έχει πει ότι μπορεί να δοθεί και 4 εβδομάδες μετά από τη 2η δόση, πρέπει να γίνεται 6 έως 8 μήνες μετά από τη 2η δόση.
Όμως παραμένουν ανεμβολίαστα τα παιδιά και μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού που αποτελούν ‘υγειονομικές βόμβες’ για τον εαυτό τους και το κοινωνικό σύνολο. Από αυτούς, μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών, που αριθμούν περίπου 600.000, δηλαδή το 5,5% του πληθυσμού. Σήμερα, σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ανεμβολίαστων ασθενών παρατηρούνται οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι, οι περισσότεροι διασωληνωμένοι και οι περισσότεροι που χάνουν τη ζωή τους από κορωνοϊό.
Είναι σημαντικό λοιπόν να ενταθεί η ενημέρωση των πολιτών για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και για τη μεγάλη σημασία της πρόληψης μετάδοσης του κορωνοϊού. Η εκστρατεία του εμβολιασμού πρέπει να ενταθεί, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι η Ευρυτανία και να γίνουν σημαντικές δράσεις για την υγειονομική της θωράκιση. Ο Δήμος Καρπενησίου με τη συνεργασία της 5ης ΥΠΕ προσφέρουν τη δυνατότητα εμβολιασμού σε ανεμβολίαστους πολίτες, με κινητή μονάδα εμβολιασμού που θα βρίσκεται σε συγκεκριμένα χωριά του Δήμου Καρπενησίου, συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Η εκστρατεία έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε χωριά του Δήμου Αγράφων και συνεχίζει τώρα με εντονότερους ρυθμούς. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα ξεκινάει την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στη Λάσπη και ολοκληρώνεται στις 6 Οκτωβρίου στις Κορυσχάδες.
Θεωρώ πως οι περισσότεροι από τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας δεν είναι ενημερωμένοι σωστά και φοβούνται. Το ακραίο αντιεμβολιαστικό μένος που παρατηρείται σε πολλά μέρη του κόσμου, ευτυχώς στη χώρα μας κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Χρέος της πολιτείας και των γιατρών είναι να προσπαθήσουν να ενημερώσουν τους πολίτες σωστά, να εξαλείψουν τους φόβους τους και να τους πείσουν για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Ως ιατρός συστρατεύομαι στην κοινή αυτή προσπάθεια και είμαι στη διάθεση όλων για ιατρικές πληροφορίες, απαντήσεις σε ερωτήματα και διάλογο. Ήδη βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ευρυτανίας και όλους τους φορείς του τόπου και πορευόμαστε με αισιοδοξία προς την πλήρη υγειονομική θωράκιση της Ευρυτανίας.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την πορεία της επιδημίας. Κάνω έκκληση προς όλους τους συμπατριώτες Ευρυτάνες που παραμένουν ανεμβολίαστοι, να παραμερίσουν φόβους, δισταγμούς και ιδεοληψίες και να εμβολιαστούν ΑΜΕΣΑ. Το ποσοστό επιπλοκών που σχετίζεται με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού παραμένει εξαιρετικά χαμηλό παγκοσμίως, με το ποσοστό όμως νοσηρότητας και θνησιμότητας από τον κορωνοϊό να είναι υπερπολλαπλάσιο στους ανεμβολίαστους. Ο εμβολιασμός είναι το μόνο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτει σήμερα η παγκόσμια ιατρική κοινότητα κατά του κορωνοϊού. Φάρμακα, μάσκες, αντισηπτικά και άλλα υγειονομικά μέτρα, σίγουρα συνέβαλαν θετικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, όμως το καίριο χτύπημα κατά του ιού δόθηκε με το εμβόλιο. Όσοι δεν εμβολιαστούν θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη δική τους υγεία όσο και την υγεία των αγαπημένων τους προσώπων και του κοινωνικού συνόλου.
Εύχομαι ολόψυχα να τα καταφέρει και η Ευρυτανία, όπως τα κατάφεραν αρκετές περιοχές της χώρας που ατενίζουν με αισιοδοξία των μέλλον. Εύχομαι ο εφιάλτης του κορωνοϊού να γίνει μια κακή ανάμνηση και σύντομα να μπορέσουμε να κινηθούμε ελεύθερα, να μιλήσουμε, να ταξιδέψουμε, να χορέψουμε, να συγκεντρωθούμε και να αγκαλιαστούμε χωρίς περιορισμούς και υγειονομικά μέτρα. Η πολιτεία και οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι αρωγοί, όμως το μεγάλο μερτικό ευθύνης για τους εαυτούς μας και τους δικούς μας ανθρώπους, βρίσκεται στα χέρια μας!