Με θέμα την εξέλιξη της πανδημίας στην ΠΕ Ευρυτανίας, η οποία αποκαλύπτει με τραγικό τρόπο τη γύμνια του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο νομό, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας οι Βουλευτές ΚΚΕ Μαρίνος Γιώργος και Λαμπρούλης Γιώργος. Χαρακτηριστικά αναφέρουν:
«Αυτή τη στιγμή η Ευρυτανία μετράει μέσα σε ένα μήνα περίπου 250 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 3 νεκρούς, 6 διασωληνωμένους, ενώ ταυτόχρονα νοσηλεύονται περίπου 15 ασθενείς στην κλινική covid του Νοσοκομείου Καρπενησίου. Ο διαθέσιμος χρόνος από το Μάρτιο μέχρι σήμερα, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των εργατικών σωματείων και άλλων λαϊκών φορέων της περιοχής, δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να θωρακιστεί το σύστημα υγείας της περιοχής. Προσλήφθηκαν περίπου 15 άτομα επικουρικό προσωπικό, ενώ στο Νοσοκομείο μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν υπήρχε καν πνευμονολόγος.
Οι ελλείψεις σε γιατρούς καλύπτονται με αφαίμαξη των αγροτικών ιατρείων και του Κέντρου Υγείας της Φραγκίστας αδυνατίζοντας περαιτέρω την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το Νοσοκομείο διαθέτει μόνο δύο ειδικούς παθολόγους, εκ των οποίων ο ένας τέθηκε εκτός υπηρεσίας επειδή νόσησε από covid, όπως και ο πρόσφατα διορισμένος πνευμονολόγος.
Έτσι το Νοσοκομείο Καρπενησίου έμεινε εδώ και δύο εβδομάδες μόνο με έναν παθολόγο, ο οποίος μετά από 12 μέρες συνεχούς εφημερίας έφτασε στα όρια της κατάρρευσης με αποτέλεσμα όταν χρειάστηκε να διασωληνωθεί 33χρονος ασθενής να κληθεί στο Νοσοκομείο ο άλλος παθολόγος που ακόμα νοσούσε και ήταν θετικός στον κορονοϊό!
Το προσωπικό με αυταπάρνηση δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή προσπαθώντας παράλληλα να μη νοσήσει γιατί κάτι τέτοιο θα επιφέρει το κλείσιμο του νοσοκομείου. Να σημειωθεί εδώ ότι το Νοσοκομείο Καρπενησίου δε διαθέτει κλίνες ΜΕΘ και έτσι όσοι διασωληνώνονται αναγκαστικά μεταφέρονται σε νοσοκομεία που διαθέτουν ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ (Λαμία, Χαλκίδα, Κόρινθος, Πάτρα, Αγρίνιο), με την όποια επίπτωση μπορεί να έχει η μεταφορά στην εύθραυστη κατάσταση των ασθενών.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από την ανεπάρκεια των μηχανισμών του ΕΟΔΥ που διαθέτει μόνο μια κινητή μονάδα για όλο το Νομό που είναι κι αυτή στα πρόθυρα της εξάντλησης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι δειγματοληψίες στο Χωριό Ραπτόπουλο, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα η τοπική συρροή να πάρει μεγάλες διαστάσεις και να καταστήσει αναγκαία την απόλυτη καραντίνα. Επισημαίνουμε, ότι αυτό το διάστημα πολλές φορές παρατηρήθηκε καθυστέρηση στους μοριακούς ελέγχους με αποτέλεσμα να βγαίνουν τα αποτελέσματα μετά από 4-5 μέρες και να παίρνονται καθυστερημένα μέτρα απομόνωσης και ιχνηλάτησης.
Για όλα τα παραπάνω, η επίκληση της ατομικής ευθύνης των πολιτών αποτελεί υπεκφυγή και προσπάθεια αποποίησης των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν αφήσει τις δομές υγείας της Ευρυτανίας στην τύχη τους. Μόλις πριν κάποιους μήνες πέθανε ένας άτυχος κάτοικος στο Λιθοχώρι γιατί έκανε πέντε ώρες να φτάσει στο Νοσοκομείο.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:
- Για να στελεχωθεί άμεσα με όλο το απαραίτητο προσωπικό το Νοσοκομείο του Καρπενησίου και οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας μονιμοποιώντας τους συμβασιούχους και προσλαμβάνοντας με υπερεπείγουσες διαδικασίες όλο το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που απαιτείται;
- Για την άμεση δημιουργία κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Καρπενησίου με ταυτόχρονη επάνδρωση των δύο κλινών ΜΑΦ, ακόμα και με αναγκαστικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών;
- Για την ενίσχυση και των υπόλοιπων δομών υγείας της ΠΕ Ευρυτανίας (Κ.Υ, περιφερειακά ιατρεία) ειδικά στην απομακρυσμένη Δυτ. Ευρυτανία, με ταυτόχρονη εγκατάσταση σταθμού του ΕΚΑΒ στον Δήμο Αγράφων;
- Για την αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών της περιοχής τόσο για την ενίσχυση του Νοσοκομείου, όσο και για τον κατ’ οίκον έλεγχο ασθενών με covid ή ύποπτων κρουσμάτων;»