«Βορά στις υπέρογκες αυξήσεις σειράς προϊόντων οι Έλληνες πολίτες με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας»
Να καταπολεμήσει την αισχροκέρδεια και τις υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων, στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου καθώς και να μεριμνήσουν για την αυστηρή εποπτεία της αγοράς, καλούν την Κυβέρνηση, στο πλαίσιο Επίκαιρης Επερώτησης που υπέβαλλαν προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, 56 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Τομέα Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
Στο κείμενο της αναλυτικής και πολυσέλιδης Επίκαιρης Επερώτησης, οι Τομείς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και οι λοιποί συνυπογράφοντες Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παραθέτουν σειρά δεικτών και εμπεριστατωμένων στοιχείων που συνθέτουν τη ζοφερή εικόνα της ελληνικής οικονομίας καθώς και της ανέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά. Παραθέτοντας αρχικά, ενδεικτικούς κοινωνικό-οικονομικούς δείκτες, οι ερωτώντες Βουλευτές αναφέρουν ότι:
- «Χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η ύφεση στην Ελλάδα για το 2020 άγγιξε το 8,2%. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά και μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη για το 2020. Το ιδιωτικό χρέος διογκώθηκε και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτινάχθηκε. Την ίδια στιγμή στην πλειοψηφία τους οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας»
- «Το ποσοστό των ανθρώπων που κινδύνευε από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό στην Ελλάδα είναι 28,9%, ενώ σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 27,5% των Ελλήνων πολιτών δήλωναν ότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο κόστος των καθημερινών τους αναγκών πριν την έναρξη της πανδημίας»
- «Η χώρα μας κατέχει την τρίτη χειρότερη θέση (ποσοστό 48% έναντι 32% του ευρωπαϊκού μέσου όρου) ως προς την ικανότητα των πολιτών να ανταποκριθούν σε απρόσμενες οικονομικές προκλήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat»
- «Η ανεργία στη χώρα παρουσίασε αύξηση στο 17% για τον Απρίλιο του 2021 σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση της Ε.Ε. στην ανεργία των νέων για τον Μάιο, με ποσοστό 38,2% (21 ολόκληρες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 17,3%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.»
Περιγράφοντας, όπως αναφέρουν, την ασυδοσία και την ανέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και τον τρόπο που επιβαρύνεται το εισόδημα των πολιτών, οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., επισημαίνουν ότι:
- «Οι μετρήσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σημειώνουν αύξηση τιμών σε γαλακτοκομικά είδη, αυγά, λαχανικά κλπ, που κατά περίπτωση φτάνει ακόμα και το 12%, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μην μπορούν να ανταποκριθούν και να στερούνται από το οικογενειακό τραπέζι βασικά αγαθά με υψηλή διατροφική αξία.»
- «Τη διαπίστωση των ήδη αυξημένων τιμών στα σούπερ μάρκετ αλλά και την εκτίμηση ότι “έρχεται κύμα ακρίβειας” με γενικευμένες ανατιμήσεις που θα αγγίζουν ακόμα και ποσοστά του 10-20% μέσα στο καλοκαίρι, επιβεβαιώνει και έρευνα που διεξήγαγε και δημοσίευσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών», πράγμα το οποίο είχε θιγεί και σε κοινή δήλωση των Τομεαρχών Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. τον προηγούμενο μήνα.
Ειδική μνεία πραγματοποιούν και για τις αυξήσεις των υλικών στον κατασκευαστικό κλάδο, τονίζοντας ότι:
- «Παρατηρείται ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών όλων των υλικών και των πρώτων υλών. Ενδεικτικά η τιμή του σιδήρου έχει αυξηθεί κατά 50%, ενώ οι αυξήσεις τιμών σε κομβικής σημασίας υλικά όπως ο χαλκός, το τσιμέντο και το αλουμίνιο κυμαίνονται μεταξύ 15% και 75%.», γεγονός το οποίο είχε θιγεί προηγουμένως σε ερώτηση του Βουλευτή Φθιώτιδας, Γ. Σαρακιώτη (υπ’ αριθ. πρωτ. 7137/09-06-2021 ερώτηση) και συναδέλφων του στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
ενώ ξεχωριστή αναφορά γίνεται για:
- την περαιτέρω επιβάρυνση των αγροτών και των κτηνοτρόφων μετά και την επιβολή νέου πράσινου τέλους στο πετρέλαιο κίνησης (0,03 ευρώ + ΦΠΑ) που θέσπισε η Νέα Δημοκρατία, εν μέσω πανδημίας, με ισχύ από 01/01/2021. Σημειώνεται ότι, για το ίδιο θέμα είχε διενεργηθεί σχετική παρέμβαση από το Βουλευτή Φθιώτιδας (υπ’ αριθ. πρωτ. 733/09-12-2020 έγγραφο) προς το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος, το οποίο στην απάντησή του μεταξύ άλλων αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «…η επιβάρυνση του 0,03 ευρώ/λίτρο εκτιµάται ότι δεν είναι ικανή να αυξήσει σηµαντικά το κόστος παραγωγής ώστε να απαιτείται η λήψη αντισταθµιστικών µέτρων» και τα Υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών, να δηλώνουν αναρμόδια επί του θέματος.
- τις αυξήσεις που παρατηρούνται και στα αγροτικά & κτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και σε κτηνιατρικά φάρμακα και τις ζωοτροφές, όπου τον Απρίλιο του 2021 κατεγράφησαν αυξήσεις 5,1% και 4,2% αντίστοιχα συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2020. Για το θέμα των υπέρογκων αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών στη Φθιώτιδα, είχε υποβληθεί προηγουμένως σχετική ερώτηση με πρώτο υπογράφοντα τον κ. Σαρακιώτη στις 12-04-2021 (υπ’ αριθ. πρωτ. 5888/12-04-2021 ερώτηση) η οποία μετέπειτα συζητήθηκε στη Βουλή στις 18-06-2021.
Τέλος, ειδική αναφορά πραγματοποιείται και στις υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος με τους Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. να επισημαίνουν ότι:
- «Σε στοιχεία πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγε η Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ) την περίοδο 11 Μαρτίου με 16 Μαΐου 2021, προκύπτει ότι δύο (2) στους τρεις (3) καταναλωτές (ποσοστό 63,6%) δηλώνουν πως δυσκολεύονται να πληρώσουν το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος».
Όλα τα παραπάνω, εγείρουν σειρά ερωτημάτων τα οποία διατύπωσαν, συλλογικά, οι υπογράφοντες Βουλευτές και τα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί σε ειδική συζήτηση κατά τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο το προσεχές διάστημα».