Ευρυτάνας εβδομάδας

12584

Όνομα: Γιώργος Καραγεώργος του Κωνσταντίνου, 1934 -2019
Ιδιότητα: Εκπαιδευτικός, Επιθεωρητής Μέσης Εκπάιδευσης, Συγγραφέας
Τόπος καταγωγής: Επινιανά
Συγγραφικό έργο:
«Η έννοια της αρετής ως παιδευτικό ιδεώδες στα ποιήματα του Θέογνη»
«Ηρακλής και Αχελώος»
«Οι Ευρυτάνες και ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα»
«Οι Νύμφες και οι Νεράιδες»
«Τα Άγραφα»

Η στήλη αυτή της εβδομάδας αφιερώνεται σε ένα διακεκριμένο Ευρυτάνα, έναν άνθρωπο των γραμμάτων, με βαθιά αγάπη στην Ευρυτανία, και την λαϊκή της παράδοση και την ιστορία της. Ο Γιώργος Καραγεώργος έφυγε απ’ την ζωή σε ηλικία 84 ετών, στις 31 Αυγούστου, στο Νοσοκομείο ΚΑΤ έπειτα από λοίμωξη και κηδεύτηκε την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στο Νεκροταφείο Μελισσίων, προκαλώντας τη θλίψη στους συντοπίτες του, αλλά και όλους τους Ευρυτάνες, που τον τιμούσαν σαν καταξιωμένο καθηγητής, συγγραφέας και ιστορικός της Ευρυτανίας. ‘Υπήρξε λάτρης του χωριού μας, σε όλη την ζωή του! Ένας γνήσιος Αγραφιώτης και ένας πανάξιος Ευρυτάνας!’, ήταν μια από τις πρώτες αναρτήσεις στο διαδίκτυο στην αναγγελία του θανάτου του κ. Καραγεώργου, φανερώνοντας ακριβώς αυτή την εκτίμηση, τον θαυμασμό και την αναγνώριση που έτρεφαν οι Ευρυτάνες στο πρόσωπό του, για το ήθος και την αγάπη του στην Ευρυτανία.
Γεννήθηκε στα Επινιανά το 1935 και φοίτησε στα γυμνάσια στο Καρπενήσι και το Αγρίνιο (1952-1958). Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών φιλολογία (1958-1963). Το 1974 στάλθηκε με κρατική υποτροφία στη Γερμανία για μεταπτυχιακές σπουδές, για ειδίκευση στην κλασσική φιλολογία. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια του Μάρμπουργκ (Μarburg Universitaet) και της Φραγκφούρτης (Frankfurt Goethe Universitaet), από το οποίο έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα. Εν συνεχεία υπηρέτησε ως καθηγητής, γυμνασιάρχης, λυκειάρχης και επιθεωρητής σε διάφορα γυμνάσια και λύκεια της Ελλάδος. Τα έτη 1990-1992 διετέλεσε επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης στην ελληνική πρεσβεία στη Γερμανία, στη Φραγκφούρτη Επιστρέφοντας υπηρέτησε ως καθηγητής, γυμνασιάρχης, λυκειάρχης και επιθεωρητής σε πολλά σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα αλλά και στην Γερμανία. Υπηρέτησε τη Μέση Εκπαίδευση με πραγματικό ζήλο και αφοσίωση έως και τη συνταξιοδότησή του. Το πρώτο του συγγραφικό εγχείρημα και διδακτορική διατριβή του σχετίζονταν και με τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που είχε γύρω από τα εκπαιδευτικά ιδεώδη, και είχε τον τίτλο «Η έννοια της αρετής ως παιδευτικό ιδεώδες στα ποιήματα του Θέογνη». Το εκπόνημά του δημοσιεύθηκε υπό την επίβλεψη του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης H. Patzer το 1979 στη Φραγκφούρτη στα γερμανικά.

Πνεύμα ανήσυχο και διερευνητικό, με μεγάλη προσήλωση και αγάπη στον τόπο καταγωγής του, αφιέρωσε το μεγαλύτερο συγγραφικό του έργο σε θέματα που σχετίζονται με την ιστορία της Ευρυτανίας και πρωτοπόρησε με την μελέτη του σε θέματα που σχετίζονται με την ιστορία της Ευρυτανίας κατά την αρχαιότητα, αλλά και βιβλία για τον υπερβατικό κόσμο και τη μυθολογία, όπως «Ηρακλής και Αχελώος», «Οι Ευρυτάνες και ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα», «Οι Νύμφες και οι Νεράιδες».

Τελευταίο του βιβλίο «Τα Άγραφα», στο οποίο είχε την ευκαιρία να φανερώσει όλη του την αγάπη για τον τόπο καταγωγής του και μέσα από τις σελίδες του να αναδείξει την ιστορία των Αγράφων από το 1430-1830 μ.χ., με ανεκτίμητες καταγραφές και προσωπικές αποτυπώσεις του τόπου που γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Ο Γιώργος Καραγεώργος είχε την τύχη να είναι και από τους λίγους Ευρυτάνες που αναγνωρίστηκαν και τιμήθηκαν για το έργο τους από τους συμπατριώτες του.
Το τελευταίο του βιβλίο «Τα Άγραφα» παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην 1η Ημερίδα Επινιανών στα Επινιανά και στον Αλίαρτο σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Τροβάτου και τον Σύλλογο Αγράφων. Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων διοργανώθηκε μια ημερίδα με συντονιστή τον ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Κλεομένης Κουτσούκης. Τα θέματα της ημερίδας ήταν η παρουσίαση του βιβλίου «ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ» και παρέστησαν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Ντασιώτης Γεώργιος, Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων, Σαλαγιάννης Νίκος, τ. Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, ο κ. Τσιτσάνης Λάμπρος, Περιφερειακός σύμβουλος εκπρόσωπος της Περιφερειακής ενότητας Ευρυτανίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Λιάσκος Ηλίας, Πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης, Παπαδόπουλος Κ. ,Γεν.Γραμματέας της Πανευρυτανικής Ένωσης.

Στην 4η Ημερίδα Επινιανών που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Δήμου Αγράφων και του Συλλόγου Επαινιανιτών «Ο Άγιος Γεώργιος», τιμήθηκε επίσης ο Δρ. Φιλολογίας κ. Γεωργίου Καραγεώργου, στην κεντρική πλατεία Επινιανών. Ο τέως Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής έδωσε τιμητική πλακέτα στον αείμνηστο Γιώργο Καραγιώργο, μιλώντας για την συνεισφορά του στην ιστορία των Αγράφων.

Ο Γεώργιος Καραγεώργος διατέλεσε και Αντιπρόεδρος ΕΥ.ΚΕ.Σ.Ε. (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών) συμμετέχοντας πολλές φορές σε ημερίδες και εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ιστορία της Ευρυτανίας. Το 2009 διοργάνωσαν συνέδριο για το σημαντικές και ‘αφώτιστες’ πτυχές της Ευρυτανικής ιστορίας, με εισηγήσεις όπως: ‘Η Ευρυτανία στις περιγραφές Ελλήνων και Ξένων Περιηγητών από την Αρχαιότητα ως και την Εποχή μας’, ‘Οι Ευρυτάνες, οι Αγραίοι και οι Απεράντιοι. Τρία αρχαία ελληνικά φύλα της Κεντρικής Ελλάδος. Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα.’, με εισήγηση του κ. Καραγεώργου. Ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ευρυτάνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων. Ήταν παντρεμένος με τη Γεωργία Αθ. Κουρή και έχει δύο κόρες, τη Χρυσούλα και την Αγγελική.

Μύθος, ποίηση και ιστορία
Λαοί της Κεντρικής Ελλάδος
Ο μύθος της πάλης του Ηρακλή με τον Αχελώο στην ποίηση και στην τέχνη
Η ερμηνεία του μύθου
Αγραίοι και Αιτωλοί. Η κοιτίδα του μύθου
Μετακίνηση φύλων και μύθων
Δημιουργία, διάδοση και εξέλιξη του μύθου
Οιχαλίας άλωσις
Σύγκρουση θεών και ηρώων

Από την 4η Ημερίδα στα Επινιανά και την βράβευσή του


Στην παρουσίαση του βιβλίου «ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ» στον Αλίαρτο Βοιωτίας