Μια νύχτα μόνο… φτάνει;
Ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα σε 27 πόλεις της Ελλάδας
«Το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα, του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», το οποίο διοργάνωσε στις 21 Οκτωβρίου 2017, την 11η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» σε 27 πόλεις της Ελλάδας. Η ενέργεια αυτή πραγματοποιείται, κάθε χρόνο, ταυτόχρονα με τη μεγάλη Πανευρωπαϊκή διοργάνωση, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.
Εκατοντάδες εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. βρίσκονταν και φέτος έξω από συνολικά 29 νυχτερινά κέντρα για να ενημερώσουν σχετικά με τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση και να ενθαρρύνουν τους νεαρούς επισκέπτες να επιλέξουν τον «Οδηγό της Παρέας» που θα οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του. Με μήνυμα της βραδιάς: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας», ο ήρωας της βραδιάς, ο οποίος εάν τηρήσει την υπόσχεσή του και δεν καταναλώσει αλκοόλ επιβραβεύεται με αναμνηστικά δώρα ενώ σε αντίθετη περίπτωση, οι εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. τον συμβουλεύουν να αφήσει το όχημα και να επιστρέψει με ασφάλεια κάνοντας χρήση των ΜΜΜ ή καλώντας ένα ταξί.
Πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή κίνηση στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 2.500 νέοι οδηγοί κάθε χρόνο, κάνοντάς τη θεσμό τα τελευταία χρόνια και με αφορμή την οποία πολίτες και φορείς σε όλη την Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Ι.Ο.ΑΣ. και αναλαμβάνουν δράση για την προστασία της ζωής και της νεότητας στους δρόμους της χώρας.
Μια νύχτα μόνο, όμως, φτάνει; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει από μια τέτοια διοργάνωση. Μια νύχτα μόνο ευαισθητοποιεί; Μια νύχτα μόνο μας διδάσκει ότι δεν οδηγούμε όταν καταναλώνουμε αλκοόλ; Είναι σίγουρα μια καλή αρχή, αλλά δεν φτάνει.
Στην Ελλάδα του σήμερα, και ιδιαίτερα στην Ευρυτανία του σήμερα, όταν ακόμη είναι μαγκιά η κατανάλωση και συνήθως η υπερκατανάλωση αλκοόλ, δεν μπορούμε να μιλάμε για ευαισθητοποίηση. Όταν ακόμη και σήμερα, στην εποχή της υγιεινής διατροφής και της αναζήτησης των υπερτροφών και της αγνής και καθαρής τροφής, θεωρείται ντροπή από το κοινωνικό σύνολο όταν κάποιος βγαίνει να διασκεδάσει σε ένα νυχτερινό κέντρο, ένα μπαρ, μια καφετέρια ή ακόμη και σε ένα παραδοσιακό καφενείο και δεν πίνει αλκοόλ.
Ακόμη σήμερα, το 2017, όταν ο αλκοολισμός στην Ευρυτανία είναι σε υψηλά επίπεδα και τα τροχαία ατυχήματα λόγω μέθης, είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο στον τόπο μας, σχεδόν στιγματίζεται αυτός που δεν καταναλώνει αλκοόλ, ως ξενέρωτος και λιγότερο μάγκας.
Σε κάθε στροφή στην Ευρυτανία και σχεδόν κάθε 500 μέτρα είναι χτισμένα εκκλησάκια στη χάρη κάποιου Αγίου που έσωσε έναν οδηγό ο οποίος βγήκε εκτός δρόμου λόγω υπερκατανάλωσης αλκοόλ, ή στη μνήμη κάποιου που έχασε τη ζωή του σε αυτό το σημείο για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Είναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ως έλλογα και ώριμα όντα, τις συνέπειες των πράξεων και των επιλογών μας. Το να πιω παραπάνω και να οδηγήσω, δεν είναι επικίνδυνο μόνο για τη δική μου ζωή και ακεραιότητα, αλλά και για την ακεραιότητα των άλλων, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα αν εγώ επέλεξα να φερθώ εγωιστικά και ανεύθυνα.
Ελένη-Ευαγγελία Αρωνιάδα
Εκδότρια