Χρόνος προετοιμασίας: 30’ | Χρόνος ψησίματος: 45’ |Μερίδες: 6

Υλικά

4 βρασμένες πατάτες

2 κρεμμύδια ξερά

1 σκελίδα σκόρδου

6-7 αβγά

2 κολοκυθάκια μικρά

3 φλ. τσαγιού γάλα

1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλ. τσαγιού και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 φλ. τσαγιού κίτρινα τριμμένα τυριά της επιλογής σου

Αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε

1 κουτ. σούπας  τριμμένη φρυγανιά

1 κουτ. σούπας  δυόσμο ή μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Βράστε τις πατάτες για σαράντα λεπτά. Τρυπήστε τες με ένα πιρούνι να δείτε αν έγιναν. Μόλις βράσουν οι πατάτες, ξεφλουδίστε τες και κόψτε τες σε φέτες με τη βοήθεια του ειδικού κόφτη μαντολίνο ή με ένα μαχαιράκι. Στη συνέχεια, τρίψτε στον τρίφτη τα κρεμμύδια και έπειτα το σκόρδο. Περάστε τα κολοκυθάκια στο μούλτι για να γίνουν ψιλοκομμένα (στραγγίστε τα καλά για να βγάλουν τα υγρά τους). Ρίξτε σε ένα μπολ όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, τις πατάτες και τα χτυπημένα αβγά και προσθέστε το ένα φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, το μαϊντανό ή το δυόσμο (ό,τι επιλέξετε) και τα τριμμένα τυριά. Τέλος, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε τα καλά όλα μαζί, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Πασπαλίστε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους με την τριμμένη φρυγανιά, που την έχετε αναμείξει με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, φροντίζοντας να καλυφθεί όλη η βάση του ταψιού. Αδειάστε το μείγμα πάνω από την τριμμένη φρυγανιά. Ψήστε, σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα για 45’ περίπου, στους 200 βαθμούς Κελσίου για τα πρώτα δέκα λεπτά και μετά χαμηλώνετε στους 180 βαθμούς για να ψηθεί ομοιόμορφα η πατατόπιτα μας. Βγάλτε από το φούρνο όταν ροδίσει η επιφάνεια της πατατόπιτας και αφήστε να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε σε κομμάτια.

Πηγή: www.eisaimonadiki.gr