Η δεύτερη ζωή των ρούχων, μια έξυπνη πρωτοβουλία δήμων

2063

«Τι να κάνω όλα αυτά τα ρούχα τώρα που πέρασε η μόδα τους;» ή «άπαξ και τα παιδιά μου μεγάλωσαν και τους είναι μικρά;». Στα ερωτήματα, συνήθη σε κάθε αλλαγή εποχής και «ξεκαθάρισμα» ντουλάπας, απάντηση δίνουν περίπου 30 δήμοι, που εφαρμόζουν εδώ και λίγο καιρό σύστημα ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών.
Ο τρόπος λειτουργίας είναι απλός, δεδομένου πλέον ότι οι δημότες έχουν πάνω από δέκα χρόνια εμπειρία στον διαχωρισμό απορριμμάτων. Έτσι, στην Αργυρούπολη, στην Ηλιούπολη, στον Άλιμο, στη Γλυφάδα, στη Βούλα- Βάρη- Βουλιαγμένη, στην Πεντέλη, στη Νέα Σμύρνη, αλλά και στα Τρίκαλα και στη Λάρισα, οι πολίτες καλούνται να εναποθέτουν καθαρά τα ρούχα που δεν χρειάζονται σε κόκκινους κάδους. Το περιεχόμενο του κάδου αδειάζει τακτικά από τους αρμόδιους, που το διαχωρίζουν ανάλογα με την κατάσταση των υφασμάτων.
Έτσι, άλλα προορίζονται για επανάχρηση και άλλα θα αξιοποιηθούν ως πανιά ξεσκονίσματος ή ως ανακυκλωμένα νήματα ή ως υφάσματα γεμίσματος ακόμα και ως πρώτη ύλη για ανάκτηση ενέργειας.
Ο κόσμος έχει «αγκαλιάσει» την πρωτοβουλία. Ενδεικτικά, στα Τρίκαλα, οι κάδοι τοποθετήθηκαν στις 26 Ιουνίου και έως τις 15 Δεκεμβρίου συνελέγησαν 34 τόνοι ρούχων. Ο Δήμος Τρικκαίων και η αρμόδια Ομάδα Εθελοντών έχουν να διαθέσουν ενόψει Χριστουγέννων έναν τόνο από ρούχα, έτοιμα προς χρήση.
«Τον πρώτο μήνα εφαρμογής συγκεντρώσαμε 4 τόνους ρούχα», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Γιώργος Κρικρής, αντιδήμαρχος διαχείρισης απορριμμάτων στον Δήμο Νέας Σμύρνης. «Αν συνεχίσουμε έτσι, θα εξοικονομήσουμε 6.000 ευρώ τον χρόνο», διευκρινίζει ο ίδιος, «η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη και ενθουσιώδης, από τους 20 συνολικά κάδους τους πέντε τους αδειάζουμε μέρα παρά μέρα».
Όπως διευκρινίζει ο κ. Κρικρής, ο στόχος του προγράμματος είναι διττός. «Αφενός ενισχύουμε την κοινωνική πολιτική του δήμου μας, προσφέροντας ρούχα σε εξαιρετική κατάσταση σε όσους τα χρειάζονται, αφετέρου μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές».
Πρακτικές, όπως η παραπάνω, φαντάζουν πλέον μονόδρομος για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων, καθώς το κόστος της διαχείρισης πολλών κατηγοριών απορριμμάτων (π.χ. κλαδιά, ρούχα, ογκώδη αντικείμενα) είναι μεγάλο. «Γι’ αυτό φιλοδοξούμε να ξεκινήσουμε προσεχώς και πρόγραμμα κομποστοποίησης για τα κλαδιά», καταλήγει ο κ. Κρικρής.
«Η εξοικονόμηση χρημάτων σε καύσιμα και προσωπικό, ωφελεί την αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Τρικκαίων, που διευθετεί καλύτερα τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων του δήμου, αλλά και βελτιώνει την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες», τονίζει σε επίσημη ανακοίνωσή του ο Δήμος Τρικκαίων, όπου το πρόγραμμα έχει στεφθεί με τέτοια επιτυχία, που από το νέο έτος θα τοποθετηθούν άλλοι επτά κόκκινοι κάδοι. (πηγή:newsone.gr)