Site icon evrytanikospalmos.gr

Η διαδικασία για το επίδομα, οι προθεσμίες και πότε θα δοθεί

Σε 6 δισ. ευρώ υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τις πρόσθετες ταμειακές ανάγκες του Απριλίου. Είναι χρήματα που θα χρειαστούν για να ξεκινήσει η πληρωμή της έκτακτης ενίσχυσης των 800 ευρώ, για να καλυφθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων οι συμβάσεις των οποίων θα ανασταλούν –και αντίστοιχα να έχουν χρήματα τα Ταμεία για να πληρώσουν συντάξεις–, για να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής», αλλά και για να δοθεί το έκτακτο δώρο Πάσχα στους εργαζομένους των νοσοκομείων, του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας. Τουλάχιστον άλλα 4 δισ. ευρώ –με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα– θα χρειαστούν και τον Μάιο, καθώς το πακέτο των μέτρων οικονομικής ανακούφισης δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, παρά την «υπερπαραγωγή» και υπουργικών αποφάσεων αλλά και ηλεκτρονικών εφαρμογών μέσω των οποίων θα υποβάλλονται – και θα υποβληθούν εκατομμύρια αιτήσεις από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

πηγή: www.kathimerini.gr

Η προτεραιότητα

Το βάρος έχει πέσει αυτή τη στιγμή στο να δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων μέσα στον μήνα και ιδανικά μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα δεν θα υπάρξει ούτε καταβολή μισθοδοσίας από τον εργοδότη (σ.σ. υποχρεούται μόνο στην καταβολή αναλογίας μισθού για τον Μάρτιο και μέχρι την ημερομηνία ενεργοποίησης της αναστολής) ούτε και το δώρο Πάσχα, αφού η πληρωμή του τελευταίου έχει ήδη μετατεθεί για το τέλος Ιουνίου).

Οι διαδικασίες όσον αφορά την ενίσχυση των 800 ευρώ προχωρούν ως εξής:

• Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας προέβλεπε ότι οι μισθωτοί δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης των 800 ευρώ –πρόκειται για πρόσωπα οι συμβάσεις εργασίας των οποίων αναστέλλονται– θα χωριστούν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα θα περιελάμβανε τους εργαζομένους επιχειρήσεων που θα έκλειναν υποχρεωτικά με απόφαση της κυβέρνησης, οι οποίοι θα έπρεπε να κάνουν τις αιτήσεις τους έως και τις 10 Απριλίου βάσει ΑΦΜ. Η δεύτερη ομάδα θα περιελάμβανε τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που θα χαρακτηρίζονταν πληττόμενες βάσει του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας. Τελικώς, η πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr επέτρεπε την υποβολή αιτήσεων και από τις δύο ομάδες βάσει όμως του τελευταίου ψηφίου ΑΦΜ (σ.σ. η διαδικασία συνεχίστηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο). Ετσι, μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται να ανακοινωθεί παράταση για την υποβολή αιτήσεων από την πλευρά των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει. Και αυτό, διότι δεν είναι δυνατόν και ο εργοδότης να μπορεί να κάνει τη δική του αίτηση μέχρι τις 10 Απριλίου (σ.σ. είναι η προθεσμία για τις εταιρείες που έκλεισαν, μιας και οι υπόλοιπες έχουν χρόνο έως τις 20 Απριλίου) και την ίδια ακριβώς ημέρα να πρέπει να ανταποκριθεί και ο εργαζόμενος. Ολοι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που πλήττονται αλλά δεν έχουν κλείσει (το ποια κατατάσσεται σε ποια κατηγορία προκύπτει από τον ΚΑΔ της) έχουν χρονικό περιθώριο έως το τέλος του μήνα για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

• Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους σε ξεχωριστή πλατφόρμα, η οποία θα δημιουργηθεί από το υπουργείο Οικονομικών και όχι από το υπουργείο Εργασίας. Δικαιούχοι θα είναι και οι εργοδότες, δηλαδή εταίροι ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων επιχειρήσεων, ιδιοκτήτες των ατομικών επιχειρήσεων ή οι ελέγχοντες τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες ή τις ΕΠΕ, μονοπρόσωπες και μη. Θα εξαιρούνται μόνο οι ανώνυμες εταιρείες. Επίσης, για να καταβληθεί ενίσχυση 800 ευρώ σε εργοδότες, θα πρέπει αυτοί να μην απασχολούν περισσότερα από πέντε άτομα προσωπικό. Δεν θα δίνεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση εφόσον έχει υποβληθεί μηδενική δήλωση ΦΠΑ κατά το τελευταίο εξάμηνο (σ.σ. αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο η πλατφόρμα αναπτύσσεται από την ΑΑΔΕ, η οποία έχει πλήρη πρόσβαση στα φορολογικά δεδομένα). Στις ατομικές επιχειρήσεις και στους αυτοαπασχολούμενους, θα καταβάλλονται τα 800 ευρώ τα οποία θα καλύπτουν και αυτά περίοδο 45 ημερών. Ωστόσο, στις ομόρρυθμες εταιρείες, στις ΙΚΕ και στις ΕΠΕ, δεν θα δίνεται ένα επίδομα ανά εταίρο αλλά ένα ανά ΑΦΜ επιχείρησης ανεξαρτήτως αριθμού εταίρων. Υπουργική απόφαση θα καθορίζει όλες τις προϋποθέσεις χορήγησης στους αυτοαπασχολούμενους, ενώ θα θεσπίζει και «κόφτες», προκειμένου να μην εισπράξουν δύο φορές το ποσό των 800 ευρώ όσοι έχουν διπλή ιδιότητα (σ.σ. δηλαδή όσοι είναι και μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι ή όσοι είναι μισθωτοί και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων). Ο στόχος είναι η καταβολή να γίνει μέσα στον Απρίλιο.

Οι επιστήμονες

Για τους επιστήμονες δεν προβλέπεται προς το παρόν καταβολή επιδόματος 800 ευρώ. Δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, σύμβουλοι, μηχανικοί, εκπαιδευτικοί και ιατροί θα μπορούν να εισπράξουν όμως το επίδομα των 600 ευρώ, το οποίο επίσης θα καταβληθεί μέσα στον Απρίλιο υπό την προϋπόθεση ότι οι επιστήμονες θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης διάρκειας 100 ωρών. Το επίδομα των 600 ευρώ θα δοθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη εφόσον έχει γίνει η σχετική αίτηση από την πλευρά των επιστημόνων. Η εξόφληση θα γίνει με την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης, η οποία με τη σειρά της πρέπει να γίνει έως το τέλος Μαΐου. Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο οι επιστήμονες να εισπράξουν και αυτοί το επίδομα των 800 ευρώ εφόσον συνεχιστεί η κρίση και τον Μάιο.

Εως τις 10 Απριλίου οι αιτήσεις για χορήγηση κρατικού δανείου

Τα χαμηλότοκα δάνεια της «επιστρεπτέας προκαταβολής», τα voucher των 600 ευρώ στους επιστήμονες αλλά και οι άμεσοι συμψηφισμοί της διαφοράς φόρου για όσους σπεύσουν να πληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις του Μαρτίου μέχρι τις 10 Απριλίου εντάσσονται επίσης στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου στην προσπάθεια να πέσει άμεσα χρήμα στην αγορά.

Η υπουργική απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή εκδόθηκε την Παρασκευή.

Σκόπιμα η κυβέρνηση δεν αποκάλυψε ούτε τα κριτήρια βάσει των οποίων θα προκύψει ποιοι δικαιούνται χαμηλότοκο δάνειο και ποιοι όχι, ούτε τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει ο υπολογισμός των δανείων.

Ο στόχος είναι να καταγραφεί η ζήτηση –γι’ αυτό και όλες οι επιχειρήσεις με έως και 500 άτομα προσωπικό που δεν έχουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το τελευταίο διάστημα καλούνται να κάνουν αιτήσεις μέχρι τις 10 Απριλίου– και μετά να αποφασιστεί σε ποιους, και το κυριότερο, σε πόσους θα γίνει η διανομή του ενός δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση όρισε ήδη πλαφόν δανεισμού στις 500.000 ευρώ, ωστόσο είναι σαφές ότι η πρόθεση είναι το μέτρο να επεκταθεί σε πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις.

Αλλωστε, το ζητούμενο είναι να δεσμευθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργοδότες και με κάθε τρόπο ότι δεν θα απολύσουν.

«Κούρεμα» φόρων

Στους φορολογουμένους που δικαιούνται να πληρώσουν τους φόρους του Μαρτίου με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, δόθηκε η δυνατότητα να «κουρέψουν» τις οφειλές (πλην ΦΠΑ και ΦΜΥ) κατά 25% αν δώσουν τα χρήματα «εδώ και τώρα».

Μάλιστα, για να αυξηθεί ο αριθμός των συνεπών, δόθηκε χρονικό περιθώριο μέχρι τις 10 Απριλίου. Αυτό έγινε και για να εισπράξει το Δημόσιο όσο το δυνατόν περισσότερο ρευστό και να τύχουν ελάφρυνσης οι φορολογούμενοι.

Από εκεί και πέρα, ένεση ρευστού της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ συνιστά και η καταβολή του δώρου Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους του υγειονομικού τομέα (νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, πολιτική προστασία κ.λπ.).

kathimerini.gr
Exit mobile version