Στον απόηχο των εκδηλώσεων της εθνικής επετείου της Ελληνικής επανάστασης του ’21!
Συνηθίζεται αυτές τις μέρες να οργανώνονται μεγαλειώδεις εκδηλώσεις, ομιλίες, πληθώρα διαδικτυακών αναρτήσεων για το μεγαλείο των ηρωικών μας προγόνων. Σπανίζουν βέβαια οι αναφορές στα μαύρα γεγονότα των δυο φοβερών εμφυλίων μεσούσης της επανάστασης και για το άδοξο τέλος πολλών ηρώων και πρωταγωνιστών της εποχής.
Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια (1831) θεωρείται ένα από τα πιο συνταρακτικά γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με καταστρεπτικές συνέπειες για τη χώρα.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831) γεννήθηκε στην Κέρκυρα, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας με πολιτική παράδοση, γι’ αυτό αναμείχθηκε με την πολιτική από το 1803, οπότε διορίστηκε Γραμματέας της Ιονίου Πολιτείας. Με την κατάληψη των Επτανήσων από τους Γάλλους, αποσύρθηκε και εντάχτηκε στη Ρωσική διπλωματία.
Στις 14-4-1827 η Γενική Συνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε με 7ετή θητεία πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας. Ως κυβερνήτης, ανακήρυξε την ίδρυση της Ελληνικής Πολιτείας και προώθησε μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της κρατικής μηχανής, καθώς και για την θέσπιση του νομικού πλαισίου της πολιτείας, απαραίτητης για την εγκαθίδρυση της τάξης. Επίσης αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις υπό ενιαία διοίκηση.
Πολύ νωρίς όμως ήρθε σε σύγκρουση με άνομα συμφέροντα. Ειδικότερα με τους Μαυρομιχαλαίους, που ήταν φεουδάρχες στη Μάνη. Τότε που ο κυβερνήτης επεχείρησε να τους αφαιρέσει τα προνόμια από τους δασμούς και τη φορολογία που απολάμβαναν πολλοί Μανιάτες, οι οποίοι και στασίασαν. Με την σύλληψη και φυλάκιση του Ιτς Καλέ του πρωταγωνιστή Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, οι Μανιάτες έβαλαν σκοπό να ξεμπερδέψουν μια για πάντα με τον Καποδίστρια.
Στις 27-9-1831, Κυριακή πρωί, ενώ έμπαινε στον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο να εκκλησιαστεί έπεσε από τις σφαίρες του Κων/νου και του Γεωργίου Μαυρομιχάλη που του είχαν στήσει καρτέρι.
Στην πραγματικότητα πίσω από τη δολοφονία ήταν οι προστάτιδες Δυνάμεις Αγγλία και Γαλλία, σε αντίθεση με τη Ρωσία που στήριζε τον κυβερνήτη. Η σφαίρα που σκότωσε την Καποδίστρια ήταν όλεθρος και πλήγωσε βαθιά την Ελλάδα. Ο λαός θρήνησε τον μεγάλο φιλόπατρι άνδρα. Με πολύ απλά λόγια ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σχολίασε τα αποτελέσματα αυτής της στυγερής δολοφονίας με τον ακόλουθο μύθο:
«Κάποτε, λέει, τα γαϊδούρια πήραν την απόφαση να σκοτώσουν το σαμαρά, για ν’ απαλλαγούν απ’ τα σαμάρια κι απ’ το φορτίο, που τους έβαζαν οι άνθρωποι. Έτσι κι έγινε. Αμέσως όμως κατόπιν πήραν την πρωτοβουλία τα καλφούδια (οι μαθητευόμενοι) του σαμαρά, μα δεν ήξεραν να κάμουν καλή τη δουλειά, γιατί έχασαν το μάστορά τους.
Έτσι τα κακοφτιαγμένα σαμάρια άρχισαν να χτυπάνε και να πληγώνουν τα δυστυχισμένα γαϊδούρια, που δεν άργησαν να καταλάβουν, ότι με την ανόητη πράξη τους έπεσαν από το κακό στο χειρότερο…»
Ποιος άλλος από τον Γέρο του Μοριά, θα μπορούσε να πει σοφότερες κουβέντες με ένα μύθο για το ανοσιούργημα που έγινε τότε.
Εμείς, τι άλλο θα μπορούσαμε να προσθέσουμε !
Κώστας Μπουμπουρής
Αστυν.Δ/ντής ε.α-Συγγραφέας
(k.boubouris@yahoo.gr )