Η Ιερή Ελιά του Πλάτωνα, η οποία έμεινε στην ιστορία των Αθηνών ως το δέντρο στη σκιά του οποίου ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος δίδασκε του μαθητές του κατά τον 5ο π. Χ. αιώνα και που μετά από εκατοντάδες χρόνια ξεριζώθηκε σήμερα για να γίνει, όπως φαίνεται, καυσόξυλα, κουβαλάει ένα μεγάλο μύθο. Αυτόν της γέννησης της ίδιας της Αθήνας.
Το δέντρο αυτό, που μέχρι σήμερα οι τεράστιες ρίζες του βρίσκονταν κοντά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ιερά Οδό, κατά πολλούς ήταν μια από τις 12 ελιές της Ακαδημίας που αντιστοιχούσαν στις δώδεκα πύλες της κι από τις οποίες δημιουργήθηκε ο περίφημος Ελαιώνας των Αθηνών, που έδωσε και το όνομά του στην περιοχή. Αυτά τα δώδεκα ελαιόδεντρα ήταν, σύμφωνα με το μύθο, κλώνοι της Ιερής Ελιάς που έκανε δώρο η θεά Αθηνά στην πόλη ώστε να αναδειχθεί προστάτιδα της, σε μια μάχη έναντι του Ποσειδώνα. Όπως κι έγινε, με αποτέλεσμα η πόλη να λάβει το όνομά της. Κι έτσι γεννήθηκε η Αθήνα!
Σύμφωνα με άλλη άποψη πάντως το δέντρο, αποτελούσε απομεινάρι των δενδροστοιχιών της Ακαδημίας, που όμως και πάλι προέκυψαν από εκείνα τα πρώτα δώδεκα μυθικά ελαιόδεντρα. Το γηραιό δέντρο βρισκόταν όρθιο εκεί μέχρι το 1978, οπότε ένα λεωφορείο έπεσε επάνω με αποτέλεσμα να το σπάσει. Ο κορμός του τότε μεταφέρθηκε και βρίσκεται μέχρι σήμερα σε ειδική προθήκη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη θέση που υψωνόταν η ελιά, παρέμεινε όμως η τεράστια ρίζα της που είχε ξεκινήσει μάλιστα να πετάει καινούρια βλαστάρια.
Αυτή την τεράστια ρίζα, η οποία σύμφωνα με επαγγελματία μαραγκό που εδρεύει κοντά στο σημείο, αποτελούσε το 20% του συνολικού δέντρου και πρέπει να ζύγιζε 500 – 700 κιλά. Όπως είπαν στο Βήμα οι περίοικοι, είναι πολύ πιθανό εκείνοι που ξερίζωσαν τον κορμό, να τον είχαν δει στη διάρκεια του καθιερωμένου παζαριού που γίνεται ακριβώς απέναντι από το σημείο. Κατόπιν, έφτασαν εκεί σε ώρα που δεν τους έβλεπε κανείς και τον πήραν.
Όλοι επικρίνουν το γεγονός ότι δεν είχε τοποθετηθεί μια στοιχειώδης περίφραξη, ώστε ο χώρος να μην καταντήσει αρχικά σκουπιδότοπος κι εν συνεχεία να αποτραπεί το απαράδεκτο αυτό γεγονός.
(Πηγή: tovima.gr)