Με κείμενό της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευρυτανίας τοποθετείται για τα αποτελέσματα των Πανελληνίων που βγήκαν την περασμένη εβδομάδα. Χαρακτηριστικά αναφέρουν:
«Με την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων, έκλεισε και επίσημα μια «ιδιαίτερη» σχολική χρονιά!
Συγχαίρουμε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που σε πρωτοφανείς συνθήκες πανδημίας και κάτω από δύσκολες σχολικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες αγωνίστηκαν για την κατάκτηση της γνώσης κυνηγώντας το όνειρό τους. Συγχαίρουμε για τον αγώνας τους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες που αγωνίστηκαν και μόχθησαν αλλά η ανάλγητη κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική της Ν.Δ. τους στέρησε το δικαίωμα στο όνειρο.
Πάνω από 20.000 κενές θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, περισσότεροι από 28.000 υποψήφιοι αποκλείστηκαν από την υποβολή μηχανογραφικού. Αυτό είναι το αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που νομοθέτησε η Ν.Δ.. Χιλιάδες νέοι και νέες ζουν την ακύρωση του δικαιώματος στη μόρφωση θύματα ενός ανορθολογικού συστήματος με βάση κυμαινόμενων βάσεων επιδόσεων.
Όπως είχαμε επισημάνει κατά τη κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, το νέο σύστημα εισαγωγής «…οργανώνει τον αποκλεισμό από την Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση και την εξώθηση στην εμπορευματοποιημένη προσφορά υπηρεσιών “εκπαίδευσης” από τα ιδιωτικά κολλέγια. Εκεί που δεν υπάρχει καμιά βάση εισαγωγής παρά μόνο η υποχρέωση καταβολής διδάκτρων.»
Η Υπουργός θριαμβολογεί για τον «απεγκλωβισμό των νέων από τα πανεπιστήμια». Οι νεοφιλελεύθεροι «άριστοι» πέτυχαν και κάτι ακόμα αδιανόητο: Με τις ΕΒΕ ανά τμήμα εγκαινίασαν ένα ακατανόητο χρηματιστήριο βαθμολογικών επιδόσεων και περικοπής θέσεων φοιτητών.
- 168 πανεπιστημιακά τμήματα καταμετρούν άδεια έδρανα πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών.
- 21 από τα 24 ΑΕΙ πλήττονται με μείωση των φοιτητών τους. Ακόμα και ιστορικά Πανεπιστήμια του κέντρου γνωρίζουν απώλειες φοιτητών: το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ, το Γεωπονικό, το ΑΠΘ…
Στα πανεπιστημιακά τμήματα με …σχεδόν άδεια έδρανα πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών (ένας εισάγεται με την εφαρμογή της ΕΒΕ) περιλαμβάνεται και το τμήμα της πόλης μας, όπως είχαμε επισημάνει στους ανυποψίαστους και στους τοπικούς θεσμικούς παράγοντες, που έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης και τους είχαμε προτρέψει στην κατεύθυνση αυτή. Φυσικά χωρίς αποτέλεσμα.
Παρά το πρωτοφανές μέγεθος των συνεπειών των κυβερνητικών επιλογών για χιλιάδες νέους και νέες, για το σύνολο σχεδόν των ΑΕΙ, ο συντηρητικός πολιτικός κόσμος, τα συστημικά μέσα ενημέρωσης επιλέγουν ή τη σιωπή ή χειρότερα ακόμα τις αριθμητικές αλχημείες.
Απαιτείται η Πανεπιστημιακή κοινότητα να επανεξετάσει τη θέση της έναντι του νέου συστήματος εισαγωγής, να διευρύνει τη κοινωνική οπτική των αποφάσεών της. Δεν μπορεί η κοινότητα των ΑΕΙ να αποδεχτεί το ρόλο του συνεργού, ειδικά όταν η Ευρώπη αναγνωρίζει ως στόχο το 45% των νέων να αποκτήσουν πανεπιστημιακή μόρφωση έως το 2030.
Ένα Δημοκρατικό Μέτωπο για τη Παιδεία και τα δικαιώματα των νέων μπορεί να δώσει τόπο και φωνή στους χιλιάδες αποκλεισμένους από τα ΑΕΙ, στους χιλιάδες υποψήφιους της επόμενης χρονιάς.
Κοινή απαίτηση:
Καμιά κενή θέση στα ΑΕΙ. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής τώρα. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ουσιαστική μόρφωση με τον αναγκαίο αριθμό καθηγητών και την αντίστοιχη χρηματοδότηση.»