”Η τέχνη της πέτρας”. Βιβλιοπαρουσίαση

8187

   Ένα ακόμα βιβλίο προστίθεται στην ευρυτανική βιβλιογραφία. Πρόκειται για έναν υπέροχο  τόμο – λεύκωμα που  έγραψε ο Παιδίατρος Κώστας Παπατζίμας,  το εξέδωσε ο  δραστήριος Σύλλογος των Απανταχού Κεδριωτών Ευρυτανίας και έχει τον τίτλο: «Η τέχνη της πέτρας στο διάβα των καιρών». Το βιβλίο αυτό παρουσιάστηκε στις 28-01-2018 στην Αθήνα, σε συνεστίαση των μελών του παραπάνω Συλλόγου και έγινε ανάρπαστο από το πλήθος των παρευρεθέντων συμπατριωτών μας. Την παρουσίαση έκανε ο Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος, Γραμματέας της Πανευρυτανικής Ένωσης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

            «… Με πάθος ζηλωτή ο Κώστας Παπατζίμας συγκέντρωσε ό,τι μπορούσε για την πέτρα, συγκέντρωσε ένα υλικό που δεν ζυγίζεται  και δεν αγοράζεται με τίποτα και μας το προσφέρει σήμερα  μέσω του υπέροχου αυτού βιβλίου του – λευκώματος. Και μέσα στις λίγες, σχετικά,  σελίδες του μας λέει τόσα πολλά. Κλείνει μέσα του  ένα μέρος σημαντικό της ζωής των προηγούμενων γενεών και μεταγγίζει ζωή στις επόμενες γενιές Πρόκειται για βιβλίο – λεύκωμα ιστορικό και λαογραφικό. Πρόκειται για ένα έργο μνήμης, νοσταλγίας και διδαχής.

            Όπως γράφει ο ίδιος ο σ. στα λίγα προλογικά λόγια του,  καταπιάστηκε με την πέτρα, «το υπέροχο αυτό υλικό,  που η φύση απλόχερα έδωσε και στα χέρια ανθρώπων που το αγάπησαν  απογειώθηκε…», με σκοπό να την αναδείξει «είτε στην πρωτόλεια είτε στην κατεργασμένη μορφή ως διαχρονικό υλικό σε όλες τις εκφράσεις…».  Ο συγγραφέας  αναφέρει τις παντοειδείς  χρήσεις και εφαρμογές της, έχοντας ο ίδιος βιωματικές παραστάσεις παραθέτει θεματικές ενότητες, με τρόπο δωρικό,  όπως:  «πέτρα και γράμματα» (οι πλάκες που γράφαμε στο σχολείο), «πέτρα και έρωτας» (με «στουμπιές (μικρές πέτρες) βάραγε ο παράθυρο ο ερωτοχτυπημένος, την καλή του να ενημερώσει. Καρδιές και σημάδια άφηνε στην πέτρα της βρύσης… Πάνω στην πέτρα σκάλιζε τον πόνο του, τον σεβντά του»)…Οι σελίδες του λευκώματος αυτού μας γυρίζουν με νοσταλγία  στα παιδικά μας χρόνια  με τα πεντόβολα, που αναφέρει, τα πρόχειρα δοκάρια για την μπάλα μέσα στα χωράφια, τις σκανταλιές, τις σφεντόνες, τον πετροπόλεμο…  Και τι δεν μας θυμίζει!