Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας, με δελτίο τύπου που το υπογράφουν η Πρόεδρος κα Χαλκιά Νεκταρία και η Γραμματέας κα Κουτσολουκά Μαρία, ενημερώνουν το κοινό για τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα αναφέρουν:
«Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-COV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. Ο ιός ανιχνεύτηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έχει βρεθεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας από την πρώτη στιγμή επικοινωνεί και ενημερώνει τα μέλη του με ότι νεότερο υπάρχει για την αντιμετώπιση και διαχείριση των περιστατικών που μπορεί να προκύψουν. Υπάρχει στενή επικοινωνία με τους συναδέλφους καθώς και με το Διοικητή του Γ.Ν. Καρπενησίου και τους Διευθυντές των Κέντρων Υγείας για την κατάσταση ετοιμότητας αντιμετώπισης ύποπτων περιστατικών.
Η ενημέρωση εξάλλου από το Υπουργείο Υγείας και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο στους φορείς είναι καθημερινή. Η διατήρηση της ψυχραιμίας, η αποφυγή πανικού, η τήρηση των μέτρων πρόληψης της διασποράς και των κανόνων ατομικής υγιεινής καθώς και η εμπιστοσύνη στους θεράποντες ιατρούς θα είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα απέναντι στη νέα αυτή παγκόσμια απειλή της υγείας μας.
Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτάρνισμα, βήχα και την εκπνοή. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2 έως 5 ημέρες (μέγιστο 14 ημέρες) από τη μόλυνση και περιλαμβάνει τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή δυνάμεων και δυσκολία στην αναπνοή. Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν έχει συμπτώματα, αλλά μπορεί να μεταδώσει και στην ασυμπτωματική φάση.
Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή πνευμονοπάθεια, καρδιοπαθείς, ανοσοκατασταλμένοι, έγκυες και θηλάζουσες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο (πνευμονία)και να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να ελέγχεται εργαστηριακά για τον SARS–COV-2.
Ύποπτο κρούσμα θεωρείται εάν έxει:
Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, δύσπνοια)
ΚΑΙ με ιστορικό ταξιδιού σε χώρα/περιοχή σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Ή ασθενείς με οξεία νόσο του αναπνευστικού ΚΑΙ ιστορικό επαφής με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα COVID-19 τις τελευταίες 14 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.
Ή ασθενής με οξεία λοίμωξη αναπνευστικού που απαιτεί νοσηλεία και δεν έχει τεκμηριωθεί άλλη αιτιολογία.
Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού:
-Παραμονή κατ΄οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
-Αποφυγή στενής επαφής με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα όπως βήχα ή φτέρνισμα (ιδιαίτερα τα άτομα υψηλού κινδύνου).
-Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια , τη μύτη και το στόμα.
-Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με τον αγκώνα ή με χαρτομάντηλο, απόρριψη αυτού και προσεκτικό πλύσιμο χερών.
-Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους σε κάδο απορριμάτων.
-Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, καλό τρίψιμο με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα.
Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που νοσούν. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δε συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.
Σε περίπτωση που θεωρείστε ύποπτο κρούσμα παραμείνετε στο σπίτι και επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή τον ΕΟΔΥ στο τηλ 1135 (επι 24ώρου βάσεως). Μην επισκέπτεστε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.»