Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία Μητροπολίτης από την Προύσα συμμετέχει στον εορτασμό της Παναγίας Προυσιώτισσας
Μια ιστορική στιγμή για την Ευρυτανία σηματοδότησε η πρώτη επίσκεψη Μητροπολίτη από την Προύσα της Βιθυνίας – στη σημερινή Τουρκία – στον εορτασμό της Παναγίας της Προυσιώτισσας, χθες 22 και σήμερα 23 Αυγούστου. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος έφτασε στην Ευρυτανία τη Δευτέρα ώστε να παραβρεθεί στον εορτασμό της Παναγίας της Προυσιώτισσας, ύστερα από πρόσκληση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου.
Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, που Μητροπολίτης από την Προύσα, τόπου καταγωγής της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Προυσιώτισσας, επισκέπτεται την Ευρυτανία, τον Προυσό και την Ι. Μονή Προυσού, η οποία εδώ και αιώνες είναι το νέο σπίτι της σπουδαίας εικόνας.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρο μίλησε στον Ευρυτανικό Παλμό για την επίσκεψή του στην Ευρυτανία αλλά και για τη ζωή των χριστιανών στην Προύσα.
Ε.Π. Η επίσκεψή σας στην Ι. Μονή Προυσού για τον εορτασμό της Παναγίας της Προυσιώτισσας, είναι μια ιστορική στιγμή για την Ευρυτανία. Πώς δεχτήκατε την πρόσκληση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου;
Μ.Π. Κατ᾽ αρχήν επιτρέψτε μου να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά που έχω την ευκαιρία μέσω της εφημερίδας σας να επικοινωνήσω με τους φίλτατους Ευρυτάνες. Ως Μητροπολίτης Προύσης αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που μπόρεσα να ανταποκριθώ στην ευγενική και αδελφική πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου, ο οποίος είναι ένας ξεχωριστός, ένας εκλεκτός Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είχε την καλωσύνη από την πρώτη κιόλας συνάντησή μας μετά την εκλογή και χειροτονία του ως Μητροπολίτη Καρπενησίου, να με ρωτήσει αν θα ήθελα να έρθω στην πανήγυρη της Μονής της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Ευχαρίστως αποδέχθηκα την πρόσκληση, και σήμερα είμαι κοντά σας για να τελέσουμε μαζί με τον αγαπημένο μου αδελφό κ. Γεώργιο την τόσο σπουδαία για όλους τους Ευρυτάνες εορτή αυτή.
«…Ως Μητροπολίτης Προύσης αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που μπόρεσα να ανταποκριθώ στην ευγενική και αδελφική πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου, ο οποίος είναι ένας ξεχωριστός, ένας εκλεκτός Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος…»
Ε.Π. Ο θρύλος του μεγάλου ταξιδιού της εικόνας της Παναγίας από την Προύσα της σημερινής Τουρκίας, τα εμπόδια που αντιμετώπισε ο νεαρός άρχοντας που τη μετέφερε και ο θαυμαστός τρόπος που έφτασε τελικά έως τον Προυσό της Ευρυτανίας, πιστεύετε ότι έχει βάση σε πραγματικά γεγονότα;
Μ.Π. Σας ομολογώ ότι όταν διάβασα την ιστορία της ελεύσεως της ιεράς εικόνας της Παναγίας εδώ στην Ευρυτανία, εξεπλάγην και συγκινήθηκα πολύ. Είναι όντως εντυπωσιακό, πέραν του θαυματουργικού χαρακτήρα του γεγονότος, πώς δύο τόσο μακρυνοί τόποι συνδέθηκαν μεταξύ τους χάρη στην Παναγία μας. Εμείς στην Βυθινία, στους πρόποδες του Ολύμπου, στην Προύσα, κι εσείς εδώ στην Ευρυτανία, στο Βελούχι, στον Προυσό, κι όμως μας συνδέει η κοινή ευλάβεια στην Μητέρα του Θεού. Γι᾽ αυτό και θα μου επιτρέψετε να μη σταθώ στην αναζήτηση του ερωτήματος αν και πόσο είναι ιστορικά τα γεγονότα που μας διασώζει η παράδοση. Αυτά τα αφήνω στους ιστορικούς και στους επιστήμονες. Εγώ ως κληρικός, ακολουθώ την ευσέβεια και την πίστη του λαού της Ευρυτανίας και έρχομαι ως Μητροπολίτης της Προύσης να προσκυνήσω την εικόνα της Παναγίας μας και να δοξάσω το Θεό που μας χάρισε άλλη μία ευκαιρία σε εμάς τους ρωμιούς να ανταμώσουμε και να τιμήσουμε τα ιερά και τα όσια της φυλής μας, της πολύπαθης ρωμιοσύνης.
Ε.Π. Ποια η σημασία της εικόνας της Παναγίας της Προυσιώτισσας για την Ι. Μητρόπολη Προύσης και για τους εκεί χριστιανούς; Υπάρχει η ίδια παράδοση για τη μεταφορά της στον Προυσό;
Μ.Π. Όπως γνωρίζετε από την ιστορία, το έτος 1923 με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης δεν έμεινε στην Μικρά Ασία κανένας ρωμιός ορθόδοξος. Όλοι, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προαιώνιες πατρογονικές εστίες τους και να έρθουν στην ελληνική επικράτεια. Τότε εκκενώθηκε και η Προύσα και η ευρύτερη περιοχή της. Έκτοτε, δεν υπήρχαν χριστιανοί. Μέχρι πρόσφατα, που μετά την εκλογή και χειροτονία μου το έτος 2011 ως Μητροπολίτη Προύσης, που διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν αρκετοί ορθόδοξοι, οι οποίοι είχαν έρθει στην περιοχή της Προύσης από ορθόδοξες χώρες όπως η Ουκρανία, η Ρωσία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Γεωργία. Επειδή αυτοί οι χριστιανοί είναι νέοι κάτοικοι στην περιοχή αυτή, δεν γνωρίζουν σήμερα την παλαιά ιστορία και παράδοση της ορθοδοξίας της Προύσης. Είμαι σίγουρος όμως ότι οι ανταλλαγέντες και οι απόγονοί τους, όπου και να εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, διατηρούν ζωντανή αυτή την παράδοση της Παναγίας της Προυσιώτισσας.
Ε.Π. Υπάρχει ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα, σήμερα, στην Προύσα; Ποια η σχέση των μελών της με το ισλαμικό κράτος της Τουρκίας;
Μ.Π. Πράγματι, με βάση τους υπάρχοντες ορθοδόξους από διάφορες χώρες, όπως σας είπα προηγουμένως, κάναμε μία προσπάθεια και ιδρύσαμε μία ενορία στην Προύσα. Για τις ανάγκες αυτής της ενορίας διενεργήσαμε έρανο και συγκεντρώσαμε τα αναγκαία χρήματα και αγοράσαμε δύο παλαιούς ελληνορθόδοξους ναούς: την Παναγία την Παντοβασίλισσα στην Τρίγλια και τον Ναό των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στη Συγή. Τώρα προσπαθούμε να τους αναστηλώσουμε από την ερειπώδη κατάσταση στην οποία βρίσκονται μετά από αχρησία δεκαετιών και να τους θέσουμε και πάλι εν λειτουργία για τους ορθοδόξους χριστιανούς της περιοχής. Πρέπει εδώ να εξάρω την υποστήριξη και την βοήθεια των εντοπίων τούρκων μουσουλμάνων, απλών πολιτών και επισήμων αρχών, οι οποίοι όλοι αγκάλιασαν εξ αρχής με πολύ θετικό τρόπο την προσπάθειά μας. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, αφού και η πλειονότητα αυτών είναι πρόσφυγες από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια και ξέρουν τον πόνο του ξεριζωμού.
«…η ευγενική αυτή πρόσκληση μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας στενώτερης συνεργασίας οικοδόμησης πνευματικών δεσμών μεταξύ των δύο Μητροπόλεων, με αφορμή την Ιερά Μονή Προυσιωτίσσης και την θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Θεοτόκου που φιλοξενεί…»
Ε.Π. Είναι στα σχέδιά σας μια συνεργασία με την Ι. Μητρόπολη Καρπενησίου για την ανάδειξη του χριστιανικού αλλά και ιστορικού θησαυρού της εικόνας της Παναγίας της Προυσιώτισσας και της Ι. Μονής που τη φιλοξενεί; Μήπως η σημερινή σας επίσκεψη στην Ευρυτανία σηματοδοτεί μια πιθανή ‘αδελφοποίηση’ των δύο Μητροπόλεων;
Μ.Π. Με τον πολυφίλητο αδελφό μου Μητροπολίτη Καρπενησίου Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο διατηρούμε ειλικρινή φιλία και αγάπη και είμαι σίγουρος ότι η ευγενική του αυτή πρόσκληση μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας στενώτερης συνεργασίας οικοδόμησης πνευματικών δεσμών μεταξύ των δύο Μητροπόλεων, με αφορμή την Ιερά Μονή Προυσιωτίσσης και την θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Θεοτόκου που φιλοξενεί. Μπορεί ο όρος ῾ἀδελφοποίηση᾽ να μη υπάρχει στην εκκλησιαστική παράδοση, η ουσία όμως του όρου αυτού ήδη γίνεται πραγματικότητα σήμερα με την παρουσία μου στο ιστορικό αυτό προσκύνημα των απανταχού ευρυτάνων.