Προετοιμασία: 20’ | Ψήσιμο: 45’- 55’ | Μερίδες: 6
Βαθμός Δυσκολίας: *
Υλικά
225 γρ. καρότα περασμένα από ψιλό τρίφτη (2 φλ. τριμμένα)
225 γρ. (1 φλ. + 1 κουταλιά) ζάχαρη
6 αβγά χωρισμένα
350 γρ. αλεσμένη αμυγδαλόψιχα (όχι ασπρισμένη – 3 ½ φλ. περίπου αλεσμένη)
100 γρ. (2/3 φλ.) αλεύρι
2 μπανάνες καλά λιωμένες με πιρούνι
1 λεμόνι το ξύσμα
½ κοφτό κουταλάκι αλάτι
100 γρ. (½ φλ.) τυρί κρέμα
καροτάκια από αμυγδαλωτό μάρζιπαν για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
βούτυρο για άλειμμα.
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190° και αναμιγνύετε τα τριμμένα καρότα με το αλεύρι και την αμυγδαλόψιχα σε ένα μεγάλο μπολ. Ύστερα, ανακατεύετε μέσα τις λιωμένες μπανάνες και το ξύσμα του λεμονιού. Χτυπάτε με το μίξερ το 1/3 περίπου της ζάχαρης με τους κρόκους μέχρι να ξασπρίσουν και να αφρατέψουν. Ύστερα, χτυπάτε χώρια τα ασπράδια με καθαρό μίξερ, προσθέτοντας τμηματικά την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια σφικτή, γυαλιστερή μαρέγκα. Ενσωματώνετε τη μαρέγκα στους κρόκους, ανακατεύοντας απαλά με κυκλικές κινήσεις, φέρνοντας υλικό από τον πάτο στην επιφάνεια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Ύστερα, με τον ίδιο τρόπο ενσωματώνετε το μίγμα των αβγών στο μίγμα των καρότων. Αδειάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένη μακρόστενη φόρμα (ή με τρύπα στο κέντρο) ή σε ατομικά φορμάκια. Το αφήνετε να κρυώσει λίγο για 10 λεπτά και το ξεφορμάρετε. Το κρυώνετε εντελώς πάνω σε σχάρα και το αλείφετε (αν θέλετε) ή το συνοδεύετε με τυρί κρέμα. Το σερβίρετε, αν θέλετε, γαρνιρισμένο με καροτάκια από αμυγδαλωτό μάρζιπαν.
Του Σεφ Στέφανου Χρυσάνθου