Site icon evrytanikospalmos.gr

Κέικ Μαστίχα Πορτοκάλι

Μια συνταγή από τα μαστιχοχώρια, από το ταξίδι του Συλλόγου Γυναικών Ευρυτανίας στη Χίου.

Βαθµός ∆υσκολίας *

Εκτέλεση: 20’ προετοιμασία & 60’ ψήσιμο

Υλικά

για το κέικ
1 φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
3 αυγά
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι γάλα

300 gr. αλεύρι φαριναπ
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
1 σφηνάκι cointreau

για το σιρόπι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού
Λίγο cointreau

για το πασπάλισμα

4-5 κουταλιές της σούπας αμυγδαλόψιχα

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη

Λίγη κοπανισμένη μαστίχα

Εκτέλεση:

Για το κέικ
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.

Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, την μαστίχα, το ξύσμα και το cointreau.

Ανακατεύουμε το γάλα με τον χυμό και τα προσθέτουμε στο μείγμα εναλλάξ με το αλεύρι μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός .

Βουτυρώνουμε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ και βάζουμε το μείγμα να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα 180 Κελσίου για σχεδόν 1 ώρα περίπου.

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα για να φτιάξουμε το σιρόπι.

Το αφήνουμε να πάρει μία βράση και το κατεβάζουμε από την φωτιά για να κρυώσει.

Αφού γίνει το κέικ το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κατόπιν το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.

Το περιχύνουμε με το σιρόπι που έχει κρυώσει. Πασπαλίζουμε με αμυγδαλόψιχα ψιλοτριμμένη ανακατεμένη με ζάχαρη άχνη και κοπανισμένη μαστίχα.

 

Exit mobile version