Site icon evrytanikospalmos.gr

Κέικ με σταφύλια, καλαμποκάλευρο και σοκολάτα Το ‘πάντρεμα’ του παλιού με το καινούριο…

Υλικά
2 φλ. ρώγες από σταφίδα χωρίς το κοτσανάκι τους
1 κ.σ. ελαιόλαδο
½ φλ. καλαμποκάλευρο
½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. μπέικινγκ πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
4 αβγά
¾ φλ. ζάχαρη
¼ φλ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
2 κ.σ. φρέσκια μέντα ψιλοκομμένη
½ φλ. παρθένο ελαιόλαδο
150 γρ. πικρή κουβερτούρα ψιλοκομμένη
½ φλ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. νερό

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τα φούρνο στους 180οC. Ανακατεύουμε τα σταφύλια με το ελαιόλαδο και τα απλώνουμε σε μια αντικολλητική λαμαρίνα φούρνου και τα ψήνουμε 40 λεπτά -1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Ετοιμάζουμε το κέικ: βουτυρώνουμε (ή λαδώνουμε) και αλευρώνουμε καλά μια φόρμα διαμέτρου 23 εκ. Κοσκινίζουμε σε μπολ το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι.Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά και τη ζάχαρη να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το χυμό πορτοκαλιού χτυπώντας συνέχεια. Ρίχνουμε στο μπολ τα αλεύρια και τη μέντα ή το ξύσμα πορτοκαλιού ανακατεύοντας ελαφρά με ένα κουτάλι, να ενωθούν τα υλικά. Στο τέλος, βάζουμε και τα ψημένα σταφύλια και ανακατεύουμε πάλι με το κουτάλι. Ρίχνουμε το χυλό στη φόρμα και ισιώνουμε με βρεγμένο κουτάλι την επιφάνεια. Ψήνουμε 50 λεπτά -1 ώρα. Αν δούμε ότι γίνεται πολύ σκούρα η επιφάνεια, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ξεφορμάρουμε σε σχάρα.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα σοκολάτας. Βάζουμε την κρέμα, τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι και μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Περιχύνουμε με τη σάλτσα την επιφάνεια του κέικ αφήνοντάς την να τρέξει στα πλάγια. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με μικρά τσαμπάκια φρέσκα σταφύλια που έχουμε αλείψει με χτυπημένο ασπράδι αβγού και έχουμε πασπαλίσει με ζάχαρη άχνη και λίγο κακάο.

Πηγή: Umami.gr

Exit mobile version