Κίνηση Πολιτών: Η Στερεά Ελλάδα χρειάζεται αειφόρο-βιώσιμη ανάπτυξη

3471

      Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση πολιτών της Στερεάς Ελλάδας, την  Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σχηματάρι με θέμα “Βιομηχανικές Αιολικές συστοιχίες και νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο  Στερεάς Ελλάδας”. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν, ‘’είναι πολίτες που ανησυχούν για το εθνικό έγκλημα στα Άγραφα από την επικείμενη εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών συστοιχιών. Καθώς και για το μεγαλύτερο μέρος της Φωκίδας όπου βρίσκονται οι Δελφοί, που  χαρακτηρίζεται ως περιοχή «Αποκλειστικής Μεταλλευτικής Δραστηριότητας», ενώ στο υπόλοιπο τμήμα επιτρέπεται η εγκατάσταση αιολικών συστοιχιών’’ όπως αναφέρει το συντονιστικό Αθήνας ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ.

      Οι ομιλητές –επιστήμονες ανέλυσαν τις καταστροφικές και ΜΗ αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στις ανθρώπινες δραστηριότητες και στους οργανισμούς, καθώς και τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση όλων μας μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ (ΕΤΜΕΑΡ), από την εγκατάσταση αιολικών συστοιχιών.

Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι ‘’ πρόκειται για κόστος από το οποίο ΔΕΝ παίρνουμε κάτι χρήσιμο, επειδή έχει αποδειχθεί (διεθνώς και στην Ελλάδα) ότι η μεταβλητή ενέργεια που παράγουν ειδικά τα αιολικά προστίθενται στο ενεργειακό μείγμα, ΧΩΡΙΣ όμως να υποκαθιστά κάποιο άλλη πηγή ενέργειας. Αντίστοιχα το κόστος προστίθεται χωρίς κάποιο αντίστοιχο όφελος’’.

      Επίσης τεκμηρίωσαν ότι οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) των έργων είναι ελλιπείς, παραπλανητικές και υπό τύπου καρμπόν από περιοχή σε περιοχή. Μάλιστα στην περίπτωση των Αγράφων αποκρύπτονται ότι στο πολύγωνο εγκατάστασής αιολικών συστοιχιών ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΠΗΓΕΣ ΝΕΡΟΥ, που κινδυνεύουν από ρύπανση εξ αιτίας των λιπαντικών και των στερεών αποβλήτων των ανεμογεννητριών.

       Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι ευρωβουλευτές κ. Ν. Χουντής (ΛΑΕ) και Ν. Μαριάς (Ελλάδα ο Άλλος Δρόμος) οι οποίοι έκαναν ερωτήσεις στην Ε.Ε και για το θέμα των Αιολικών Συστοιχιών στην Καρυστία και στα Άγραφα. Η απάντηση της ΕΕ είναι ότι: ‘’ η Ελλάδα παραβιάζει συστηματικά και κατ΄εξακολούθηση την ευρωπαϊκή και ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία και  ότι  παραπέμπεται καθώς δεν τηρεί τις προϋποθέσεις. Ωστόσο παρά τις επανειλημμένες απαντήσεις της η ΕΕ καθυστερεί δραματικά να επιληφθεί του θέματος. Χρειάζεται πίεση.  Εδώ παίρνουν το χρήμα οι εταιρείες με επιδοτήσεις και τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Φεύγουν κονδύλια από τον κοινωνικό-αναπτυξιακό τομέα και ενισχύονται οι βιομηχανίες του Βορρά, και οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι. Αυτό που χρειάζεται είναι η πίεση από παντού και κυρίως από την κοινωνία και τα κινήματα προς την κυβέρνηση και την ΕΕ’’.

Η εκδήλωση διήρκησε  πολλές ώρες με την συμμετοχή και τοποθέτηση πολιτών πάνω στο θέμα που κατέληξε ότι:

Η «πράσινη» ανάπτυξη δεν είναι πραγματική ανάπτυξη, όταν δεσμεύεται δημόσια γη και υδάτινοι πόροι.

Το Συντονιστικό Αθήνας ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ τονίζει ότι:

‘Το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας που πρόσφατα εγκρίθηκε δεν ακυρώνει τις δεκάδες αδειοδοτήσεις αιολικών συστοιχιών και Μικρών Υδροηλεκτρικών και παρόλο που από δω  και πέρα η Ευρυτανία και μέρος της Στερεάς Ελλάδας (όπως οι ορεινοί όγκοι Οίτης-Βαρδουσίων-Γκιώνας- Ελικώνα και τμημάτων της Εύβοιας) εξαιρούνται από Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας’’.