Αποφάσεις αναμένονται να παρθούν σχετικά με την είδηση των τελευταίων ημερών, που είναι η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Αυτό προκύπτει από την μείωση της ανοσίας μετά από έναν χρόνο από την δεύτερη δόση του εμβολίου. Σκέψεις για ανανέωση μόνο με την τρίτη δόση.
Μπορεί η κυβέρνηση στην παρούσα φάση να λέει «όχι» σε νέα περιοριστικά μέτρα, όπως lockdown ή απαγόρευση κυκλοφορίας, και στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως όσο περνάει ο καιρός δεν θα προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις ώστε να θωρακίσει το τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί.
Τονίζεται ότι ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή την Παρασκευή 5/11 το πρωί, δήλωσε ότι ξεκινάει και επίσημα η κουβέντα για την ημερομηνία λήξης του green pass και αυτό να συνδέεται με την τρίτη δόση του εμβολίου.
Κομβικό για να συμβεί αυτό είναι η χορήγηση της τρίτης δόσης, κάτι το οποίο n κυβέρνηση σηκώνει ψηλά ως θέμα το τελευταίο διάστημα, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να το θέτει ως βασική προτεραιότητα ώστε να μη δημιουργηθούν «ρωγμές» στο τείχος που έχει χτιστεί.
Ένα από τα πιθανά μέτρα που ήδη υπάρχει ως σκέψη στην κυβέρνηση και μπορεί να μας απασχολήσει από τον επόμενο μήνα και σε κάθε περίπτωση στις αρχές του έτους είναι η «ημερομηνία λήξns» του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Όπως δείχνουν πλέον όλα τα στοιχεία και οι επιστημονικές έρευνες, n τρίτη δόση του εμβολιασμού δεν είναι απλώς αναμνηστική, αλλά κάτι πολύ περισσότερο.
Με το πέρας του εξαμήνου η ανοσία φθίνει και η τρίτη δόση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση του τείχους ανοσίας σε βάθος χρόνου, καθώς διαφορετικά από τις αρχές του χρόνου και μετά, εάν δεν γίνει η τρίτη δόση, το πραγματικό ποσοστό εμβολιασμένων σταδιακά θα αρχίσει να μειώνεται.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του έδωσε μεγάλη έμφαση στο θέμα, ενώ εμφανίστηκε θετικός να συζητήσει την πρόταση του Νίκου Φίλη να παύσει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.
Η Ελλάδα όμως τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις μόνη της και θα περιμένει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή συζήτηση, καθώς διαφορετικά το ερχόμενο καλοκαίρι το ψηφιακό πιστοποιητικό θα αδρανήσει.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το συγκεκριμένο μέτρο είχε συζητηθεί σε πρόσφατη άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως το θέμα θα τεθεί αναλυτικά στη σύνοδο των υπουργών Υγείας, που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου.
Τούτο συμβαίνει καθώς όποια απόφαση και να παρθεί θα πρέπει να αφορά όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να μην υπάρξει το εξής παράδοξο:
- ένας Έλληνας που έχει κάνει μόνο τις δύο δόσεις να μην έχει πιστοποιητικό και
- ένας Γερμανός να έχει, εάν οι αποφάσεις των δύο χωρών είναι διαφορετικές.
Το κλίμα, πάντως, που διαμορφώθηκε κατά την πρώτη άτυπη συζήτηση των υπουργών Υγείας ήταν θετικό για μια τέτοια απόφαση που φαίνεται πιθανό να ληφθεί στο μέλλον, καθώς ήδη οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης για τους πολίτες.
Ακόμα όμως δεν βρισκόμαστε εκεί, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», καθώς δεν υπάρχει εκτός των άλλων ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων για το πότε ακριβώς αρχίζει και φθίνει η ανοσία.
Τι ισχύει
Κάθε κράτος-μέλος αυτή τη στιγμή έχει τη διακριτική ευχέρεια να θέσει ένα ανώτατο χρονικό όριο στα πιστοποιητικά.
Η Κροατία και η Αυστρία, για παράδειγμα, θεωρούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού έγκυρο μόνο για ένα χρόνο μετά τη δεύτερη δόση.
Παρότι υπάρχουν πλέον στοιχεία για την υποχώρηση της προστασίας από τα εμβόλια μετά την πάροδο του εξαμήνου, η Κομισιόν δεν θεωρεί ότι είναι επαρκή για την αλλαγή λήξης του σχετικού κανόνα, ενώ το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί σε επίπεδο χρόνο.
Μένει να φανεί μετά και τη σύνοδο των υπουργών Υγείας προς τα πού θα κινηθεί και εάν θα κινηθεί προς μια κοινή κατεύθυνσn n Ευρώπη. Στην περίπτωση, πάντως, που υπάρξει κοινή προοπτική, τότε το πιστοποιητικό δεν θα παύει να ισχύει αμέσως μετά το πέρας έξι μηνών από τη δεύτερη δόση, αλλά θα δίνεται και ένα χρονικό περιθώριο μέχρι να γίνει και η τρίτη δόση.
Την πιθανή εξέλιξη φωτογράφισε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, καθώς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επανεξέτασης της διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Ερωτηθείς σχετικά αναφέρθηκε στην επιστημονική συζήτηση από τον χρόνο για τον οποίο καλύπτεται ο εμβολιασμένος και τόνισε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από ένα χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο».
dikaiologitika.gr