Και νέο Πανεπιστημιακό τμήμα ζητούν οι Ευρυτάνες

22442

Υποστήριξη του σχεδίου Πανούση για την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Στερεάς από την ΟΕΣ

Νέα τμήματα: Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθλητισμού, Γαλακτοκομικής, οι προτάσεις που συζητούνται για το Καρπενήσι

Με στόχο τον ανοικτό διάλογο και την ενημέρωση των Ευρυτάνων, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή 25 Νοεμβρίου ημερίδα με θέμα “Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας” με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων, στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών στην Αθήνα. Ομιλητές-εισηγητές ήταν οι πανεπιστημιακοί, Ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας και  πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης, ο καθηγητής Παντείου Μπαμπαλιούτας Λάμπρος και ο Δρ. Δημοσίου Δικαίου και διδάσκων στο Ε.Α.Π.  Βασίλης Μαστρογιάννης. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Μπουμπουρής. Με την συζήτηση τεκμηριώθηκε το πόσο αναγκαίο είναι η ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, που η ονομασία του προτείνεται ως “Δελφικό Πανεπιστήμιο”. Η κίνηση ξεκίνησε στις αρχές του 2018, όταν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας ανέθεσε στον κ. Πανούση, καθήκοντα Συντονιστή της προσπάθειας διεκδίκησης και τον έθεσε επικεφαλής της Ομάδας Επιστημονικής Τεκμηρίωσης για την ίδρυση εκ νέου Πανεπιστημίου Στερεάς, μελέτη η οποία περατώθηκε και παραδόθηκε αρμοδίως προ εξαμήνου περίπου. Στόχος του σχεδίου Πανούση είναι η χρησιμοποίηση των δεδομένων που προϋπάρχουν σε κάθε περιοχή, όπως το φυσικό περιβάλλον και το πολιτισμικό πλαίσιο, προκειμένου να αποφασιστούν πως θα μοιραστούν τα Τμήματα του σχεδίου σε κάθε νομό.

Για την Ευρυτανία πολλές ήταν οι προτάσεις που ακούστηκαν από τους Ευρυτάνες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΕΣ, με βέβαιη την κοινή θέληση των Ευρυτάνων να στηρίξουν την ιδέα της ίδρυσης ενός ακόμα Πανεπιστημιακού Τμήματος στο Καρπενήσι. Τα επικρατέστερα σενάρια μιλούν για ίδρυση τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ή Αθλητισμού ή Γαλακτοκομικής σχολής, με δεδομένη την αναβάθμιση του Τμήματος Δασοπονίας Καρπενησίου σε Πανεπιστημιακό Τμήμα. Σε περίπτωση που ευοδωθούν τελικά οι στόχοι για την ίδρυση του ‘Δελφικού Πανεπιστημίου’, σύμφωνα με το σχέδιο το Τμήμα Δασοπονίας Καρπενησίου θα ενταχθεί σε αυτό.

Ο ‘Ευρυτανικός Παλμός’ κατέγραψε όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα και φιλοξενεί του πρωταγωνιστές της.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βασίλης Κονιαβίτης μίλησε αποκλειστικά στον ‘Ευρυτανικό Παλμό’ για την πρωτοβουλία της ενημερωτικής ημερίδας, τα επόμενα βήματα της ΟΕΣ για την υποστήριξη του σχεδίου και την προσωπική του αισιοδοξία ότι το Πανεπιστήμιο Στερεάς θα είναι ξανά πραγματικότητα.

ΕΠ. κ. Κονιαβίτη μιλήστε μας για την πρωτοβουλία σας σε σχέση με τη διοργάνωση της ημερίδας από την ΟΕΣ, με θέμα την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Στερεάς.

ΒΚ. Κατόπιν της ανοιχτής διαβούλευσης που διεξήχθη στη Λαμία το περασμένο καλοκαίρι με θέμα ”Δημιουργία Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας”, όπου είχαμε την τιμή να συμμετάσχουμε έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της ΠΕΔ κ. Υπερήφανου, είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε τις απόψεις μας για τη χρησιμότητα ύπαρξης Τμήματος του εν λόγω Ιδρύματος στην Ευρυτανία. Στη συνέχεια κι έπειτα από πρόταση μου το ΔΣ της Ομοσπονδίας αποφάσισε ομόφωνα την διοργάνωση της ημερίδας στην Αθήνα με το ίδιο θέμα προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι Ευρυτανικοί Σύλλογοι και φορείς αλλά και να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της επανίδρυσης του Πανεπιστημίου στην Περιφέρεια της Στερεάς. Με την ολοκλήρωση της ημερίδας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμότατα την επιτροπή σχεδιασμού και κατάρτισης τόσο γιατί ανταποκρίθηκε πρόθυμα στο κάλεσμα μας και κυρίως για το ότι με περισσή υπομονή μας διαφώτισε στο μέγιστο του δυνατού επί του θέματος. Αντιληφθήκαμε όλοι πόσο απαραίτητη ήταν αυτή η συζήτηση και τι καταπληκτική δουλειά έχει γίνει απ’ την επιτροπή στο μέχρι τώρα στάδιο.

ΕΠ. Τι πιστεύετε σε προσωπικό επίπεδο, για την δυνατότητα υλοποίησης του σχεδίου της επιτροπής και την αναγκαιότητά του;

ΒΚ. Προσωπικά θεωρώ ανεπίτρεπτο η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας να μη διαθέτει Πανεπιστήμιο με ό,τι αυτό πρεσβεύει και συνεπάγεται και πως η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι η καταλληλότερη για να δοθεί εντέλει το πράσινο φως και να επιτευχθεί η δημιουργία του ”Δελφικού Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας’’, όπως πολύ επιτυχημένα το ονόμασε η επιτροπή, με πρωτεργάτη και Πρόεδρο τον Καθηγητή και πρώην Υπουργό κ. Ιωάννης Πανούση, τον Στρατηγό και Καθηγητή κ. Βασίλη Μαστρογιάννη και τον Καθηγητή κ. Παναγιώτη Ιακώβη. Εν ολίγοις τους είμαστε ευγνώμονες για το όλο έργο και ιδιαιτέρως θέλω να τονίσω τη μείζονα σημασία της αποπεράτωσής του για τον τόπο μας. Ο νομός μας ιδιαίτερα λαχταρά να φιλοξενήσει κάποια τμήματα του νέου Πανεπιστημίου κι αντικειμενικά μπορεί κάλλιστα να τα υποστηρίξει. Μια Ρούμελη δίχως τα φόντα του Πανεπιστημίου της, φαντάζει πλήρως αδικημένη και μια Ευρυτανία εντελώς αποκομμένη και αφημένη στο έλεός της.

ΕΠ. Σε τι φάση θεωρείτε ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή, από την πλευρά της ΟΕΣ, το εγχείρημα για την ίδρυση του Πανεπιστημίου στην Στερεά;

ΒΚ. Τέλος χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Περιφερειάρχης μας και αρκετοί Στερεοελλαδίτες βουλευτές έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία στο μεγάλο αυτό ζήτημα. Θεωρώ η σύνθεση τον δυνάμεων μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο και οι συλλογικοί – πολιτιστικοί φορείς οφείλουν και πρέπει στη φάση αυτή ν’ αναλάβουν δράση. Για το λόγο αυτό η Ο Ε Σ παίρνει ξανά πρωτοβουλία, να έρθει άμεσα σε επαφή με τις Ομοσπονδίες όλων των νομών της Περιφέρειάς μας, με στόχο να  συναντηθούμε το συντομότερο δυνατό με τον Υπουργό Παιδείας συμβάλλοντας έτσι όλοι μαζί προς τη θετική κατεύθυνση. 

Ο Δρ Βασίλης Μαστρογιάννης, με Στερεοελλαδίτικες καταβολές, είναι ένας από τους πρωτεργάτες της ιδέας της ίδρυσης του ‘Δελφικού Πανεπιστημίου’. Στην ενημερωτική ημερίδα παρουσίασε όλα τα επιχειρήματα για την αναγκαιότητα ίδρυσής του και τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχτεί. Διατήρηση και σύνδεσή του με την Πολιτιστική κληρονομιά της Στερεάς από τη μια και σύγχρονη ματιά της Academia από την άλλη, με χρήση των τεχνολογιών και της επιστημονικής γνώσης, τα στοιχεία όπως παρουσιάζονται από τμήμα της εισηγήσεως του στην ημερίδα: ‘‘ Η άποψη μου για την αναγκαιότητα ίδρυσης του Δελφικού Πανεπιστημίου Στερεάς εδράζεται κυρίως σε δύο παραδοχές:

  • Ότι η Χώρα έχει ανάγκη από όχι ακόμα ένα Πανεπιστήμιο, αλλά από ένα Σύγχρονο, Καινοτόμο και Προοδευτικό Πανεπιστήμιο που να απαντά στις απαιτήσεις των καιρών.
  • Ότι το Πανεπιστήμιο αυτό πρέπει να πατά σε δύο πυλώνες.

Ο πρώτος είναι αυτός της γενικότερης γνώσης και παιδείας όπου το γνωστικό αντικείμενο των σχετικών Σχολών θα συμβάλει στη διατήρηση της Πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανάπτυξή της με σύγχρονες μεθόδους, που θα συνδέουν αρμονικά το παρελθόν με το μέλλον, σε μια ιστορική συνέχεια με παγκόσμια παρακαταθήκη άμβλυνσης των διαφορών και ενδυνάμωσης της συμφιλίωσης των λαών, καθότι η ανθρωπότητα σήμερα έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ τη γνώση, η οποία μέσω της τεχνολογίας μπορεί να διαχυθεί σε όλο τον κόσμο.

Οι Δελφοί σε όλο αυτό το σχεδιασμό ως brand name έχουν ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να τεθούν στο ύψος που τους αξίζει.

Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την τεχνολογία και τη σύνδεση της επιστημονικής  γνώσης με την ανάπτυξη και την αγορά. Το Δελφικό Πανεπιστήμιο Στερεάς πρέπει να καλύψει με καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό τις εξελισσόμενες τεχνολογικές απαιτήσεις και να συνδεθεί εκτός των άλλων  και με την τοπική Βιομηχανία.

Η αρχική πρόταση της Επιτροπής Πανούση ως βάση, καλύπτει και τις δύο παραπάνω παραδοχές. Ανάπτυξη της  Παιδείας και σύνδεση της γνώσης με τις νέες τεχνολογίες και την αγορά. Το σύγχρονο ελληνικό Πανεπιστήμιο οφείλει να είναι ταυτόχρονα αξιακό και επιχειρησιακό, να υπηρετεί με διαφάνεια, λογοδοσία και διανεμητική παραγωγικότητα όλο το φάσμα των λειτουργιών του. Αυτοδιοίκηση, ελευθερία, συμμετοχή, πολιτισμός, ποιότητα σπουδών και έρευνας, αναζωογόνηση της εθνικής οικονομίας και της Περιφερειακής Ανάπτυξης, αποδεικνύουν τη θεσμική ενηλικίωση- ωρίμανση της Academia.

Το κυριότερο όμως επιχείρημα είναι ότι το υπό σύσταση αυτό νεότατο ΑΕΙ θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει νέα γνωστικά αντικείμενα διεπιστημονικότητας, προτεραιότητας και αιχμής θα συμβάλλει στην περιφερειακή αποκέντρωση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών και θ’ ανοίξει περαιτέρω τις δυνατότητες συνεργασίας με ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς. Τα άυλα αγαθά της πνευματικής και επιστημονικής καλλιέργειας σε συνδυασμό με τη δημιουργία ισχυρών κινήτρων νέας παραγωγικής δράσης θα προσδώσουν στο νεοσύστατο ΑΕΙ μία ευκαιρία μετασχηματικής ηγεσίας στη διοίκηση και διαχείριση, στο σχεδιασμό και στη χωρική διάρθρωση και ανάπτυξη’’.

Ο συντονιστής της Ημερίδας και συνεργάτης του ‘Ευρυτανικού Παλμού’ κ. Κώστας Μπουμπουρής, μίλησε και αυτός με τη σειρά του για την ανάγκη ύπαρξης Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στη Στερεά και την διεύρυνση του σχεδίου στην Ευρυτανία. Δήλωσε μεταξύ άλλων:

‘‘Είναι γνωστό πόσο άδοξα διακόπηκε οριστικά η λειτουργία το 2013 του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Σίγουρα είναι άδικο και παράδοξο παρά την επιχειρούμενη αποκέντρωση σε μια και μόνο από τις 13 περιφέρειες, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, να μην υπάρχει  Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Σε μια περιφέρεια με τόσες και τέτοιες ιστορικές αναφορές με παγκόσμια εμβέλεια, όπως είναι η ιστορικότητα των Θερμοπυλών και των Δελφών και με τις ξεχωριστές τοπικές ιδιομορφίες της. Φυσικά το ζήτημα δεν αφορά έναν ιδιότυπο εγωϊσμό του τύπου,  ”γιατί όχι Πανεπιστήμιο στη Στερεά ;” αλλά αφορά τον πολιτισμό και τον κύκλο παραγωγικής ανασυγκρότησης που δημιουργείται γύρω από ένα Πανεπιστήμιο και μάλιστα στη Στερεά με τις τόσες ιδιαιτερότητες, αλλά και τις τόσες δυνατότητες ανάπτυξης.

Η ίδρυση κρίνεται σκόπιμη, για να υπηρετήσει ανάγκες, όπως την αντιμετώπιση της άνισης κατανομής των Πανεπιστημίων στις Περιφέρειες, την μαζική έξοδο “εγκεφάλων” και νέων φοιτητών στο εξωτερικό, την κοινωνική περιθωριοποίηση και την μειωμένη επένδυση σε πόρους και ανθρώπινο κεφάλαιο της Περιφέρειας (ισότητα ευκαιριών).΄Άλλωστε και η υπερφόρτωση  ΑΕΙ στις μεγαλουπόλεις (Αθήνα, Θεσ/κη κ.λ.π) προκαλεί  έναν ακαδημαϊκό συγκεντρωτισμό, ο οποίος όπως και κάθε συγκεντρωτισμός , συνιστά αρνητικό από κάθε πλευρά φαινόμενο, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί εύλογη υπηρεσιακή ανασφάλεια  στο διοικητικό προσωπικό το οποίο στηρίζει επί χρόνια  το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Το κυριότερο όμως επιχείρημα είναι ότι το υπό σύσταση αυτό ΑΕΙ  θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει νέα γνωστικά αντικείμενα επιστημονικότητας, προτεραιότητας και αιχμής  που θα συμβάλλει στην περιφερειακή αποκέντρωση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών και θα ανοίξει περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας με ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς. Ιδιαίτερη ικανοποίηση περιποιεί στους Ευρυτάνες η εν λόγω μελέτη της ορισθείσας επιτροπής που προβλέπει την αναβάθμιση και επέκταση της Σχολής Δασοπονίας Καρπενησίου’’.