Η χέρσα γη, οι έρημοι βοσκότοποι, η ανεργία και το δημογραφικό πρόβλημα με την γήρανση του πληθυσμού είναι η εικόνα που βασιλεύει μερικές δεκαετίες τώρα στην γενέτειρά μας Ευρυτανία. Εύκολες και γνωστές οι απαντήσεις. Η αστυφιλία, είτε λόγω φυγής των αγροκτηνοτρόφων μας, της υπαλληλομανίας και της καρεκλομανίας με τα μικρορουσφέτια των εκάστοτε πολιτικών ‘’εθνοπατέρων’’ ο τόπος ρήμαξε. Με την επέλαση της τελευταίας δεκάχρονης οικονομικής κρίσης, όσοι νέοι είχαν απομείνει και μπορούσαν, μετανάστευσαν στο εξωτερικό.
Η εγκατάλειψη των παραδοσιακών καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας ενισχύθηκε με την ένταξή μας στην τότε ΕΟΚ και νυν Ε.Ε. Οι απλόχερες επιδοτήσεις προς την χώρα μας δυστυχώς είχαν σαν αντάλλαγμα την καταστροφή της γεωργοκτηνοτροφίας, της αλιείας και της μικρής βιομηχανίας της χώρας. Και το χειρότερο, τις περισσότερες από αυτές τις επιδοτήσεις τις ροκάνιζαν οι επιτήδειοι. Πως είναι δυνατόν να εισάγουμε σκόρδα από την Κίνα, πατάτες από την Αίγυπτο και άνθη από την Ολλανδία. Άσε τα γαλακτοκομικά και το κρέας !
Εμάς τους Ευρυτάνες, όπως και όλους τους Έλληνες, θα πρέπει τούτες τις ώρες να μας ενδιαφέρει και να μας νοιάζει ο τόπος μας και πως μπορεί να σταθεί μπροστά στη συνεχιζόμενη κρίση και στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Μια λέξη χιλιοβασανισμένη, που δεν λείπει από το στόμα κάθε πολιτικού που ξεπερνάει τα όρια του λαϊκισμού, κάθε υποψήφιου για τον Δήμο, την Περιφέρεια και το Κοινοβούλιο, με τις βαρύγδουπες δηλώσεις και υποσχέσεις τις περισσότερες φορές. Η γενέτειρά μας δεν διαθέτει ούτε βαριές βιομηχανίες ούτε κοσμοπολίτικα κέντρα. Έχει όμως αρκετό πλούτο για αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή κι απαράμιλλη φυσική ομορφιά για την ανάπτυξη του τουρισμού όλο το χρόνο. Δεν μας λείπουν ούτε τα καταπράσινα δάση, τα απέραντα βοσκοτόπια και χορτολίβαδα για την ανάπτυξη της γεωργοκτηνοτοφίας ή τα καθαρά ποτάμια, οι λίμνες και τα περήφανα βουνά μας, να προσελκύσουν τους απανταχού επισκέπτες. Η κακώς εννοούμενη βιομηχανική επανάσταση του 20ου αιώνα, ήταν που αστικοποίησε τους αγροτικούς πληθυσμούς και ερήμωσε τον τόπο μας. Οι δεκαετίες του ‘60 και ’70 με το πρόσχημα της δασικής ανάπτυξης εξανδραπόδισαν τα αμέτρητα κοπάδια και τους γεωργοκτηνοτρόφους.
Ποτέ όμως δεν είναι αργά και για μας τους Ευρυτάνες ακόμα περισσότερο. Με την θέληση και τη δημιουργία υποδομών μπορεί να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας, να καταπολεμηθεί η ανεργία και η υπογεννητικότητα. Η κίνηση της Περιφέρειας για την αναβάθμιση και ανάπτυξη του εν γένει χώρου της Λίμνης Κρεμαστών είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Αλλά και τρεις πρόσφατες εξαγγελίες του Δημάρχου Αγράφων Αγράφων είναι προς την σωστότερη κατεύθυνση: α)Το από 1-1-2024 επίδομα των 3.000 ευρώ για κάθε γέννηση τέκνου από γονείς Δημότες και μόνιμους κατοίκους των Αγράφων. β) Με πρόγραμμα ΟΑΕΔ δίνεται δουλειά στο Δήμο για 2 έτη σε άτομα ηλικίας 55-67 ετών που δεν συμπληρώνουν δικαιώματα συνταξιοδότησης. 3) Τώρα η εξεύρεση θέσεων εργασίας για δημότες νεαρής ηλικίας, αυτό απομένει να το δούμε, πότε και πώς!