Site icon evrytanikospalmos.gr

Κατερίνα Καλαντζή: «Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής…»

Παρέμβαση για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών ορθολογικής επαναφοράς και αποκατάστασης από τις καταστροφές της πρωτογενούς παραγωγής Θεσσαλίας και Έβρου κάνει η Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κατερίνα Καλαντζή, αποκλειστικά στον Ευρυτανικό Παλμό.

«Μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές του Έβρου και την πλημμύρα του Θεσσαλικού κάμπου, καταστροφές που αφάνισαν δάση, καλλιέργειες, περιουσίες, ανθρώπινες ζωές και ζωϊκό κεφάλαιο, κατέστρεψαν έργα υποδομών και έφεραν την απόγνωση σε όλους εμάς που μείναμε πίσω, αλλά ειδικά στους πληγέντες, έχουμε χρέος να σταθούμε όρθιοι και φροντίσουμε για την αυριανή ημέρα. Την αυριανή και την μεθαυριανή ημέρα.

Η κλιματική αλλαγή, δεν είναι προ των πυλών, έχει αλώσει το κάστρο μας και οφείλουμε να αντισταθούμε. Συνεπώς είναι άμεση η ανάγκη οργάνωσης διεπιστημονικών ομάδων που μπορούν να συνεισφέρουν στην αναγνώριση των προβλημάτων και στην πρόταση λύσεων. Οφείλουμε να ακούσουμε σοβαρά αυτή την φορά του κλιματολόγους, τους δασολόγους, τους δασοπόνους, τους γεωλόγους- γεωτεχνικούς, τους βιολόγους, τους περιβαλλοντολόγους, τους μηχανικούς μας. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα σημεία κινδύνου, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και θεραπεύσουμε τις πληγές που ανοίξαμε στην φύση, οφείλουμε να καταλάβουμε πως όσα τεχνικά έργα επιβάλαμε στο περιβάλλον, ίσως και να γυρνάνε εναντίον μας.

Προέχει η αποκατάσταση των δασών μας, με έναν σχεδιασμό μακροπρόθεσμο και αποτελεσματικό. Άμεση η ανάγκη επανασχεδιασμού της δασικής προστασίας, με ανακατανομή αρμοδιοτήτων και τις δασικές υπηρεσίες να έχουν ενεργό ρόλο όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή των πυρκαγιών. Με στελέχωση εξειδικευμένου προσωπικού Δασοπυροσβεστών, μέσα από αναδιάρθρωση του προγράμματος σπουδών της Σχολής Πυροσβεστικής. Εκπαίδευση απόεξειδικευμένους και έμπειρους δασοπόνους – δασολόγουςσε δασεργάτες σε θέματα προστασίας, μείωσης της καύσιμης ύλης και ορθολογικής διαχείρησης του δάσους. Ως κίνητρο πρέπει να δασικά προϊόντα να μην υπόκεινται σε φορολόγηση, για να καταστούν ελκυστικά προς εκμετάλλευση.

Πρέπει άμεσα να γίνει εκτίμηση του κινδύνου πλημμυρισμούχειμάρων και υδρορευμάτων. Η ποσότητα των φερτών υλικών θα είναι απρόβλεπτη μετά από τις καταστροφές αυτής της χρονιάς και ενδεχομένως οι αρμόδιες υπηρεσίες να μην προλαβαίνουν να εκπονήσουν ούτε τις μελέτες ούτε τα απαραίτητα έργα συγκράτησης. Χρειάζεται κεντρικός συντονισμός, ώστε κατάλληλα εκπαιδευμένα και πολλά συνεργεία να εργαστούν παράλληλα και γρήγορα για την βραχυπρόθεσμη συγκράτηση των πρανών στις κατεστραμμένες περιοχές.

Οφείλουμε να ανοίξουμε τους δρόμους του νερού που μέχρι σήμερα κρατούσαμε δεσμευμένο με έργα ακατάλληλου σχεδιασμού, που βασιζόταν σε κλιματικά δεδομένα παρελθόντων εποχών, χωρίς επίσης να υπολογίζουμε την ποσότητα της φερτής ύλης από πυρόπληκτα δάση. Οφείλουμε να σταθούμε σοβαροί απέναντι στην τεράστια περιφρόνηση που δείχναμε στους υδροφόρους ορίζοντες κατά την εκτέλεση μεγάλων τεχνικών έργων. Οφείλουμε να δούμε με σκεπτικισμό την ανάγκη διατήρησης ορισμένων τεχνικών έργων αμφίβολης τελικά αποτελεσματικότητας, και την ανάγκη επανασχεδιασμού τους ή ακόμη και μεταφοράς τους σε άλλα σημεία. Οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε το μέγεθος των τεχνικών μας παρεμβάσεων.  Δεν μπορεί να χαράζουμε οικόπεδα ή δρόμους χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του νερού.

Οφείλουμε τέλος να κοιτάξουμε στα μάτια τον φίλο, τον συνάδελφο,τον άγνωστο που έχασε μέσα σε μια νύχτα αυτό που συνηθίζαμε παλιότερα να λέμε “βιος”. Οι πιο παραγωγικοί άνθρωποι της χώρας, σε Έβρο, σε Θεσσαλία έχουν απωλέσει το βιος τους, τα σπίτια τους, τα ζώα τους, τα μηχανήματά τους, τα εργαλεία τους, τα σιτηρά τους, τις σπορές τους, τις ζωοτροφές τους, τις ελιές τους, τις καλλιέργειές τους. Οι ειδικοί με μια πρόχειρη εκτίμηση μιλούν για επαναφορά της ευφορίας και παραγωγικότητας των πλημμυρισμένων εδαφών σε 4-5 χρόνια και ίσως αντίστοιχα να υπάρχει εκτίμηση για τις καμμένες καλλιέργειες. Πρέπει να σκεφτούμε πως θα κρατήσουμε αυτούς τους ανθρώπους όρθιους για αυτά τα κρίσιμα χρόνια.

Η επισιτιστική κρίση πρέπει να είναι άλλος ένας εχθρός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Ούτως ή άλλως η πατρίδα μας δεν ήταν αυτάρκης, αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζει κίνδυνο. Πρέπει να οργανωθούμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής πριν απελπιστούν και πάρουν τον δρόμο της ξενητειάς. Πρέπει μαζί τους να σηκώσουμε όλοι το κεφάλι και να δούμε πως θα αρχίσουμε από το μηδέν, να ανακτήσουμε τις ζωές μας. Γιατί αυτό που έγινε και γίνεται μας επηρρεάζει όλους, μας αφορά όλους, μας χρειάζεται όλους.

Η καταστροφή που έγινε στις περιφέρειες Έβρου και Θεσσαλίας, στους άμεσα κοντινούς ή μακρινούς γείτονές μας, δεν πρέπει και δεν γίνεται να μας αφήσει αδιάφορους. Πέρα από τις εντυπωσιακά συγκινητικές κινητοποιήσεις συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης, που θα ανακουφίσουν τις πρώτες ημέρες ή και εβδομάδες, οφείλουμε να σταθούμε δίπλα και στον σχεδιασμό του τι μέλλει γενέσθαι. Χρειάζεται οι παραγωγοί ζωοτροφών των υπολοίπων περιφερειών, μεταξύ άλλων και της Περιφ. Στερεάς Ελλάδας να σταθούν αλληλέγγυοι, στηρίζοντας τους πληγέντες κτηνοτρόφους και τους κτηνοτρόφους των υπολοίπων περιοχών, που δεν επλήγησαν. Δεν πρέπει οι ζωοτροφές να ακολουθήσουν τους νόμους έλλειψης και οι τιμές να εκτιναχτούν στα ύψη. Πρέπει όπου καταγραφούν οι ζημιές, να μεταφερθούν μηχανήματα, που θα βοηθήσουν στις εκσκαφές, αποστραγγίσει και σε όποια άλλη εργασία αποκατάστασης αποφασισθεί από τους αρμόδιους φορείς. Οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε την παραγωγή μας σε ζωοτροφές και καλλιέργειες στις άλλες περιφέρειες ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες πριν οι τιμές των προϊόντων εκτιναχθούν στα ύψη.

Οφείλουμε οι άνθρωποι της πρωτογενούς παραγωγής να σταθούμε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους μας που έχασαν τα πάντα. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα με κτηνιάτρους και γεωπόνους, με φάρμακα και εργαλεία, με μηχανήματα και χέρια. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο, το φθινόπωρο έρχεται, ο χειμώνας δεν είναι μακριά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναλωθούμε μόνο σε συζητήσεις και σε εύκολες λύσεις. Χρειάζεται να κλέψουμε χρόνο από τον ύπνο μας για να μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι όλοι μαζί, με τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν από την καταστροφή.

Οφείλουμε όμως να σταθούμε και δίπλα στους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής που ναι μεν δεν δοκιμάστηκαν από την καταστροφή, αλλά είναι αυτοί που θα σηκώσουν το βάρος να μας κρατήσουν όλους τους υπόλοιπους όρθιους. Και αυτοί θα χρειαστούν κίνητρα και ελαφρύνσεις ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην αύξηση της παραγωγής τους, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες που κάλυπταν μέχρι πρόσφατα οι χτυπημένοι από την καταστροφή συνάδελφοί τους.

Κατερίνα Καλαντζή – Msc Οικολογίας, Δασοπόνος, Αντιπεριφερειάρχης για θέματα δασικής πολιτικής, κτηνοτροφίας, χωρικού σχεδιασμού και προστατευόμενων περιοχών

Γιάννης Δημητρίου – Γεωλόγος»

Exit mobile version