Σοκ για δεκάδες νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς που χρειάζονται φάρμακα χιλιάδων ευρώ
Καταργείται η Διεύθυνση Ευρυτανίας
Σε περαιτέρω υποβάθμιση οδηγούνται οι δομές Υγείας στην Ευρυτανία με την επικείμενη κατάργηση της Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ και παράλληλα το κλείσιμο του Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στο νομό.
Σάλο έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μιας και βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο όπου όλες οι δομές Υγείας βρίσκονται σχεδόν ένα βήμα πριν το κλείσιμο ή την υποβάθμιση στην καλύτερη περίπτωση. Όπως φαίνεται, όμως, σε δελτίο τύπου της Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ κας Θ. Καρποδίνη, μέσα στο καλοκαίρι, γνωστοποιήθηκε η έγκριση από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τον Οργανισμό του Φορέα με τον οποίο συγχωνεύονται και καταργούνται Διευθύνσεις και Τμήματα, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρυτανίας.
Πλήγμα για την Ευρυτανία
Η κατάργηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ευρυτανίας αποτελεί σίγουρα πλήγμα για το νομό που μέρα με τη μέρα βλέπει να συρρικνώνονται δομές και υπηρεσίες, να καταργούνται τμήματα και τελικά να ερημώνει. Με μια τέτοια υποβάθμιση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, υποβαθμίζεται παράλληλα και ο νομός, αλλά κυρίως υποβαθμίζεται η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες από ολόκληρη την Ευρυτανία, αφού καταργούνται θέσεις προϊσταμένων και προκύπτουν προβλήματα στη διαχείριση της καθημερινότητας (υπογραφές για πληρωμή ενταλμάτων, έγκριση ατομικών αιτημάτων ασφαλισμένων κλπ.).
Το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει κυρίως από το επικείμενο κλείσιμο του Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στο νομό, το οποίο αφήνει ‘στον αέρα’ δεκάδες ασθενείς που κάνουν θεραπείες εκατοντάδων και χιλιάδων ευρώ. Κυρίως νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς, αλλά και ασθενείς άλλων παθήσεων και χρόνια πάσχοντες, οι οποίοι χρειάζονται ακριβές θεραπείες ή φάρμακα, εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο Φαρμακείο, από το οποίο τα παραλαμβάνουν αφού τα συνταγογραφήσουν και τα παραγγείλουν στην υπηρεσία στο Καρπενήσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φαρμακείο και η Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ στην πρωτεύουσα του νομού, καλύπτει τους ασθενείς από όλα τα χωριά της Ευρυτανίας και τους εξυπηρετεί, ώστε να προχωρούν απρόσκοπτα στην θεραπεία τους. Πρόκειται για ηλικιωμένους και βαριά ασθενείς που δεν μπορούν να μεταβούν εύκολα εκτός νομού.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, στην Ευρυτανία προβλεπόταν η δημιουργία Τμήματος Φαρμακευτικής με βάση την πρόθεση και το σχεδιασμό της προηγούμενης Διοίκησης.
Το θέμα στη Βουλή
Άμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα. Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα την αυθαίρετη κατάργηση περιφερειακών υπηρεσιών και τμημάτων του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα, κατέθεσαν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Οι αλλαγές αυτές στη διοικητική δομή του ΕΟΠΥΥ γίνονται με βάση τον υπό έγκριση Οργανισμό του, που προβλέπει την κατάργηση 14 υφιστάμενων Περιφερειακών Διευθύνσεων (ΠΕΔΙ) σε αντίστοιχους Νομούς της χώρας, 111 Τμημάτων και 5 Γραφείων.
Η Ερώτηση αναφέρει:
«Προς τον Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: Αυθαίρετη κατάργηση περιφερειακών υπηρεσιών και τμημάτων του ΕΟΠΥΥ προωθεί η Διοίκησή του και το Υπουργείο Υγείας
Με πρόσφατο Δελτίο Τύπου της Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ κας Θ. Καρποδίνη (22-7-2022) γνωστοποιήθηκε η έγκριση από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τον Οργανισμό του Φορέα. Παρότι η σύσταση του Οργανισμού του ΕΟΠΥΥ είναι μια αναγκαία και επιβεβλημένη εξέλιξη για την ανάπτυξη και διοικητική αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ και για τη στελέχωση του με το απαραίτητο προσωπικό, το σχέδιο που ενέκρινε το ΔΣ και εκκρεμεί η τελική έγκριση του από το Υπουργείο Υγείας, οδηγεί στη συρρίκνωση και κατάργηση κρίσιμων περιφερειακών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα.
Συγκεκριμένα, ο προτεινόμενος Οργανισμός του ΕΟΠΥΥ προβλέπει την κατάργηση:
14 υφιστάμενων ΠΕΔΙ σε αντίστοιχους Νομούς της χώρας και τη μετατροπή τους σε αυτοτελή τμήματα (Αργολίδας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Ρεθύμνου, Σάμου, Φωκίδας, Φλώρινας, Χαλκιδικής, Χίου)
111 Τμημάτων σε όλες τις ΠΕΔΙ (κυρίως τμήματα Γραμματείας και Φαρμακευτικής αλλά και Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ όπως στο Λασίθι) και 5 Γραφείων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ, αυτό γίνεται για την εξοικονόμηση περιφερειακών διοικητικών δομών που «κρίθηκε αναγκαίο να μη συμπεριληφθούν στη νέα διοικητική δομή, λαμβάνοντας υπόψη τεκμηριωμένα και αντικειμενικά δεδομένα και επιχειρησιακούς δείκτες». Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι τα αντικειμενικά κριτήρια που καθόρισαν τις εν λόγω περικοπές και συγχωνεύσεις υπηρεσιών και τμημάτων του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα. Ποιοι είναι αυτοί οι «επιχειρησιακοί δείκτες» που επέβαλλαν την οριζόντια συρρίκνωση περιφερειακών διοικητικών δομών που εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες ασφαλισμένους;
Σε ενημερωτικές συναντήσεις με εργαζόμενους των ΠΕΔΙ της Κρήτης αναδείχθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις αυτών των αλλαγών, όπως η δυσκολία στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από την κατάργηση των τμημάτων Γραμματείας, ο πλημμελής διοικητικός έλεγχος των συνταγών που υποβάλλουν τα ιδιωτικά φαρμακεία από την κατάργηση των τμημάτων Φαρμακευτικής και μάλιστα σε μια φάση που επιβαρύνονται οι ΠΕΔΙ λόγω του υποχρεωτικού προληπτικού ελέγχου του 5% των συνταγών, αλλά και η γενικότερη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση αιτημάτων των ασφαλισμένων και στην έγκριση των πληρωμών σύμφωνα με τον ΕΚΠΥ (κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ).
Η περίπτωση της ΠΕΔΙ Ρεθύμνου, είναι χαρακτηριστική της προχειρότητας, της ανακολουθίας και της έλλειψης αξιόπιστων «εργαλείων» για τη συγκρότηση του Οργανογράμματος του ΕΟΠΥΥ: Αντί για αναβάθμιση της ΠΕΔΙ με τη δημιουργία Τμήματος Φαρμακείου για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, όπως είχε εισηγηθεί η αρμόδια Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ στις 27/5/2022 (είναι ο μόνος Νομός της Κρήτης που δεν λειτουργεί Φαρμακείο αλλά Σημείο Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων), η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας προχωρούν με το σχέδιο ΠΔ για τον Οργανισμό στην κατάργηση της ΠΕΔΙ και στη μετατροπή της σε απλό Τμήμα. Αυτό στην πράξη συνεπάγεται πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, κατάργηση θέσεων προϊσταμένων και προβλήματα στη διαχείριση της καθημερινότητας (υπογραφές για πληρωμή ενταλμάτων, έγκριση ατομικών αιτημάτων ασφαλισμένων κλπ.) και ταλαιπωρία τόσο των εργαζομένων όσο και των πολιτών.
Επειδή η θεσμική εκκρεμότητα της έγκρισης του Οργανισμού του ΕΟΠΥΥ πρέπει να λήξει με τρόπο που να υπηρετεί τη διοικητική αναδιάρθρωση και την απαραίτητη στελέχωση του με εξειδικευμένο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό και όχι τη συρρίκνωση και υπονόμευση του.
Επειδή η πρόταση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για το νέο Οργανισμό έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης νομοθέτησης για την κατάργηση της αυτοτελούς ελεγκτικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), καθώς και για την «αναδιοργάνωση» του ΕΟΠΥΥ κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών υγείας.
Επειδή η απαξίωση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΠΥΥ και η τάση εκχώρησης του real time ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, εντάσσεται στο γενικότερο κυβερνητικό σχέδιο της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης και των αντίστοιχων φορέων (ΕΦΚΑ-ΕΟΠΥΥ).
Επειδή δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές αυθαίρετες συγχωνεύσεις και καταργήσεις περιφερειακών τμημάτων του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα γιατί απαξιώνουν την προσφορά των εργαζομένων και θα έχουν σοβαρές παρενέργειες στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Επειδή ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται ένα σύγχρονο Οργανισμό, με βάση τις απαιτήσεις ενός Δημόσιου Ασφαλιστικού Φορέα Υγείας που θα μπορεί να εγγυηθεί την καθολική, ισότιμη και ποιοτική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Θα επανεξετάσει τις προτεινόμενες αλλαγές στη διοικητική δομή του ΕΟΠΥΥ, θέτοντας σε διαβούλευση το σχέδιο ΠΔ με τους εργαζόμενους του, ειδικά στην περιφέρεια, καθώς και με τις εκπροσωπήσεις ασφαλισμένων, κοινωνικών εταίρων και παρόχων υγείας;
Θα διασφαλίσει με κάθε τρόπο ότι δεν θα καταργηθούν κρίσιμες διοικητικές δομές και υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα, με βάση ατεκμηρίωτες και αυθαίρετες εισηγήσεις;
Οι ερωτώντες βουλευτές»
Οι παρεμβάσεις
Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, όπως διαβάζουμε σε άρθρο στο ενημερωτικό site virus.com.gr, ύστερα από δικές της πιέσεις καθώς και τοπικών παραγόντων, δεν θα μπει «λουκέτο» στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ της Καλαμάτας. Επίσης πλέον λειτουργούν τρία νέα φαρμακεία, μετά από παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, γι’ αυτό και η ομοσπονδία τον ευχαριστεί θερμά. «Όμως το δικαίωμα του ΕΟΠΥΥ να ιδρύει φαρμακεία δεν κατοχυρώνεται στον καινούργιο Οργανισμό, δικαίωμα το οποίο είχε από την ίδρυσή του» επισημαίνει η ΠΟΝ στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Μετά τη τελευταία εξέλιξη η ομοσπονδία διαμαρτύρεται ότι στο εξής δεν θα διαθέτει κάθε νομός και ένα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.
Μάλιστα η ΠΟΝ έχει καταγράψει τις περιοχές που μένουν τελείως ακάλυπτες από φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες είναι:
Κρήτη (Ρέθυμνο), Μακεδονία (Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα, Χαλκιδική, Πέλλα, Κιλκίς, Δράμα), Νήσοι Αιγαίου Πελάγους (Σάμος, Χίος), Νήσοι Ιονίου Πελάγους/Επτάνησα (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα), Πελοπόννησος (Αργολίδα, Λακωνία), Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία, Ευρυτανία, Φωκίδα), Θεσσαλία (Τρίκαλα, Καρδίτσα), Ήπειρος (Άρτα), Θράκη (Ξάνθη), Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική.
Για να λειτουργήσει νέο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στις προαναφερόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνει πάλι τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος. Μέχρι τότε οι ασθενείς και χρόνιοι πάσχοντες των περιοχών αυτών θα πρέπει να ταλαιπωρηθούν διανύοντας μεγάλες αποστάσεις για να εξυπηρετηθούν.
Οι παρεμβάσεις όπως αποδεικνύεται στην παραπάνω περίπτωση, μπορούν να αποδώσουν καρπούς και να επανεξεταστούν κάποιες αποφάσεις επιβαρυντικές και συχνά ολέθριες για το κοινό καλό. Το πρόβλημα για την Ευρυτανία είναι ότι δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση για το θέμα ούτε από το Βουλευτή του νομού ούτε από άλλη αρχή του τόπου, παρά μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Ευρυτανία αλλά και πανελλαδικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευρυτανίας αντιδρά
Μετά την είδηση της κατάργησης της Διεύθυνσης και του Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στο Καρπενήσι, η Συντονίστρια ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευρυτανίας, κα Μαρία Βεντούρη, δήλωσε στον Ευρυτανικό Παλμό για το θέμα:
«Ο Συριζα Π.Σ. όταν είχε τη διακυβέρνηση της χώρας, σε καιρούς οικονομικής ασφυξίας είχε σε πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη του ΕΣΥ και των ευάλωτων συμπολιτών μας. Το Νοσοκομείο Καρπενησίου λειτουργούσε στελεχωμένο και χωρίς προβλήματα και αυτό είναι κοινή παραδοχή. Το ίδιο θα πράξει και σε μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό το Συριζα Π.Σ. Ο τομεάρχης Υγείας Α. Ξανθός σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι δεν θα είναι “κανείς μόνος του και αβοήθητος στην ασθένεια”.
Αυτό που χρειάζεται είναι εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτούς που νοιάζονται για τη δημόσια υγεία. Ο κάθε πολίτης να εμπιστευτεί αυτούς που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κρατούν ψηλά στις προτεραιότητες τους το υπέρτατο αγαθό της υγείας.
Η υποστελέχωση του Νοσοκομείου μας και το κλείσιμο σημαντικών δομών υγείας δεν είναι λύση ανάγκης για τη σημερινή κυβέρνηση, είναι υλοποίηση του προγράμματός της. Στόχος της η υποστελέχωση, η απαξίωση, το κλείσιμο και τελικά το πέρασμα στον ιδιώτη.
Δεν μπορεί ο κάτοικος της Ευρυτανίας να περιμένει ότι θα επενδύσει ο ιδιώτης επιχειρηματίας υγείας στον απομακρυσμένο Νομό μας. Δεν θα το κάνει γιατί δεν ασκεί κοινωνική πολιτική είναι επιχειρηματίας που αποσκοπεί στο κέρδος».