Η συνταγή της εβδομάδας
Κοκκινιστά ρεβίθια με πράσο από την Γεωργία Κοφινά
Μια Καρπενησιώτικη συνταγή από την συγγραφέα του best seller ‘‘Τα Σαρακοστιανά’’.
Βαθµός ∆υσκολίας **
Εκτέλεση: 30’
Υλικά:
- 350γρ. ρεβίθια
- 1 πράσομέτριο, ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι μαϊντανόψιλοκομμένο
- 250γρ. χυμό ντομάτας ή 1½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1½ φλιτζάνι νερό
- ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού πιπεριάκαυτερή, τριμμένη (προαιρετικά)
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Μουσκεύετε τα ρεβίθια αποβραδίς με μία πρέζα σόδα. Τα βράζετε για 2 λεπτά και τα σουρώνετε. Τα ξαναβράζετε για 40-45 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Φυλάξτε το νερό στο οποίο έβρασαν.
Σοτάρετε το πράσο και το μαϊντανό στο ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν, και προσθέτετε την ντομάτα, το αλάτι και πιπέρι. Το σιγοβράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα.Προσθέτετε τα ρεβίθια και αρκετό από το νερό στο οποίο έβρασαν. Τα βράζετε μέχρι να χυλώσουν. Προσθέτετε την καυτερή πιπεριά. Σερβίρετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και συνοδεύετε με λάχανο τουρσί ή παστό ψάρι, ελιές και χωριάτικο ψωμί.
Παραλλαγή: Μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό με ξερά κρεμμύδια αντί για πράσο και χωρίς ντομάτα. Σερβίρετε με λεμόνι.