Τεράστια η πίεση στο ΕΣΥ – Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων από τα 75 έπεσε στα 65! – «Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν» δήλωσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας
Για την τεράστια πίεση που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας εξαιτίας του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού που αντιμετωπίζει η χώρα μας, καθώς και για το lockdown και το πώς αυτό θα συνεχιστεί για να έχει αποτέλεσμα, μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας στον ΣΚΑΪ.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000, ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται νοσεί το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%. Σύμφωνα με τον κ. Σύψα σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%. Επιπλέον ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4.
Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στην Ιταλία.
«Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν. Δεν είναι καθόλου αστείο, ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο», τόνισε ο καθηγητής.
Ο εγκλεισμός, υπογράμμισε, είναι το μόνο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε, τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν και πρόσθεσε ότι προσωπικά δεν πιστεύει ότι στις 30 Νοεμβρίου θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown. Ο Μάρτιος, πρόσθεσε έδειξε ότι ο εγκλεισμός ρίχνει απότομα την επιδημία και αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί όσο χρειαστεί για να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία.
Ακόμη και αν ανοίξουμε σημείωσε ο κ. Σύψας «θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μια ή δύο εβδομάδες και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdwon έως την άνοιξη».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, όταν σταματήσει η τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας και υπάρχει διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες αλλά και σε ΜΕΘ, μόνο τότε μπορούμε να σκεφτούμε να ελαττώσουμε τα μέτρα.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 2.198 νέα κρούσματα, αριθμός που δεν θεωρείται αντιπροσωπευτικός της πορείας της επιδημίας καθώς αφορά σε 24ωρο Κυριακής χωρίς πολλά τεστ. Εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων κατέγραψε η Δράμα (147 κρούσματα), η Πέλλα (122), η Λάρισα (110) και οι Σέρρες (105).
Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ακόμη κι αν υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων -κάτι που θα φανεί την επόμενη εβδομάδα- ο πόλεμος στο ΕΣΥ θα διαρκέσει με αμείωτη ένταση τουλάχιστον τις δύο επόμενες εβδομάδες και θα παρουσιάσει ύφεση από τις αρχές Δεκεμβρίου.
«Αυτή η εβδομάδα θα είναι πολύ δύσκολη. Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων το προηγούμενο 15νθήμερο οδήγησε σε εισαγωγές σε κλινικές και ΜΕΘ πολλούς ασθενείς, μεταξύ των οποίων και νεαροί ενήλικες. Επιπλέον, μας ανησυχεί ιδιαίτερα η ανησυχητική καταγραφή την τελευταία εβδομάδα τουλάχιστον 2.500 νοσούντων με κορωνοϊό ηλικίας των 65 ετών» είπε χθες κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο πολύ σοβαρής νόσησης και επιπλοκής λόγω της λοίμωξης Covid-19 που διατρέχουν αλλά και για την τεράστια πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας για να τους περιθάλψει.
protothema.gr