Προετοιμασία: 20’ | Ψήσιμο: 45’- 50’ | Μερίδες: 4
Βαθμός Δυσκολίας: ***
Υλικά
12 μεγάλα φύλλα λάχανο
Για τη γέμιση
1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
1 κουτ. γλυκ. σκόνη κόλιαντρο
1 κουτ. γλυκ. κύμινο
125 γραμμ. κόκκινες φακές
3 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών
2 φύλλα δάφνης
50 γρμ ρύζι (μαγειρεμένο)
3 κουτ. σούπ. αμύγδαλα
Αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
1 κουτ. σούπ. λάδι
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
400 γρμ. ψιλοκομμένα
ντοματάκια κονσέρβας
1 κουτ. γλυκ. φρέσκο
1/2 κουτ. γλυκ. αποξηραμένο
2 κουτ. σούπ. μαϊντανός
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αφαιρείτε από τα φύλλα του λάχανου το χοντρό τους κοτσάνι και τα ζεματίζετε για 5 λεπτά σε βραστό αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση. Λιώνετε το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα φασολάκια για 5 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέτετε τα μπαχαρικά και αφήνετε να τσιγαριστούν για 1 ακόμα λεπτό. Ρίχνετε τότε μέσα τις φακές, 2 φλιτζάνια από το ζωμό και βάζετε πάνω πάνω τα φύλλα. Τα αφήνετε σκεπασμένα να σιγομαγειρευτούν για 15 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσουν το νερό τους. Βγάζετε με προσοχή τα φύλλα και ρίχνετε μέσα το ρύζι και τα αμύγδαλα. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190ο Κελσίου. Μοιράζετε τη γέμιση στα 12 φύλλα και τα τυλίγετε σε ντολμάδες. Τα βάζετε σε πυρίμαχο σκεύος με την ένωση των φύλλων στο κάτω μέρος και τα περιχύνετε με τον υπόλοιπο ζωμό και σκεπάζετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο για 30 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα. Ζεσταίνετε το λάδι σε κατσαρόλα μικρή και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύετε και αφήνετε να σιγομαγειρευτούν ξεσκέπαστα για 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Πηγη: belife.gr