Η παρουσίαση του Λευκώματος «Ρίζες», στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρπενησιωτών Αθήνας, απέδειξε πως ένα γενεαλογικό δένδρο –εν προκειμένω της οικογενείας Παπαϊωάννου- μπορεί να αναδείξει την κοινωνική και οικονομική ιστορία ενός τόπου.
Όπως είπε στην ομιλία του ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ευαγγελοδήμος «έως σήμερα έχουμε συνηθίσει να γνωρίζουμε την Ιστορία μέσα από τις μεγάλες αφηγήσεις, όπου κυριαρχούν οι πολεμικές συγκρούσεις και οι βίοι των μεγάλων στρατιωτικών και πολιτικών πρωταγωνιστών… Ωστόσο, τελευταία άρχισε να αναπτύσσεται μια άλλη μέθοδος ιστορικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία μέσα από μια μεγάλη εικόνα η οποία δίνει ένα εξίσου μεγάλο αφήγημα, εντοπίζουμε μια μικρή λεπτομέρεια, η οποία με τη σειρά της μας δίνει ένα άλλο αφήγημα και μάς αποκαλύπτει μια διαφορετική πλευρά του παρελθόντος μας. Μια διαφορετική ιστορία, ενδεχομένως πολύ πιο ενδιαφέρουσα και πιο διδακτική της αρχικής».
Και πρόσθεσε: «Μορφές μικροϊστορίας (έτσι λέγεται αυτή η μέθοδος) είναι η τοπική ιστορία, η βιογραφία και η κατασκευή των γενεαλογικών δένδρων.
Οι «Ρίζες» των Παπαϊωάννου είναι μια μορφή μικροϊστορίας, η μελέτη της οποίας μας οδηγεί σε επιμέρους ιστορίες προσώπων, αλλά και γεγονότων. Οι άνθρωποι αυτοί με τη δράση τους, μπορεί να μην άλλαξαν τον ρου της ιστορίας, δεν έδρασαν όμως εν κενώ. Αντιθέτως, μέσα σε συγκεκριμένο κάθε φορά ιστορικό πλαίσιο άφησαν το αποτύπωμά τους. Η ζωή τους, όπως η ζωή πολλών άλλων και η εξέλιξή τους αναδεικνύει τα κοινωνικά δεδομένα της περιοχής μας και τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν σε διάφορες εποχές».
Για το περιεχόμενο του Λευκώματος μίλησαν η Μαρία Παπαϊωάννου για την ιδέα στην οποία βασίστηκε η συγγραφή του Λευκώματος, ο Γιώργος Παπαϊωάννου για τους ιερείς της οικογένειας Παπαϊωάννου ως μέρος της εκκλησιαστικής ιστορίας του τόπου και συγκεκριμένα της εκκλησίας της Παναγίας και ο καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Στράντζαλης για τη ζωή των μελών της οικογένειας Παπαϊωάννου στην Κωνσταντινούπολη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η πρώην υπουργός Κέλλυ Μπουρδάρα, ο πρώην βουλευτής Ηλίας Καρανίκας, ο δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, ο αντιδήμαρχος Παλλήνης Γιώργος Μουρτζιάπης, ο ιστορικός Γιάννης Γιαννόπουλος, ο ποιητής Πάνος Νιαβής, ο υποψήφιος βουλευτής Κλεομένης Λάππας, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Παραγωγής – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη Πάνος Λώλος, ο πρόεδρος της Πανευρυτανικής καθηγητής Ηλίας Ντζιώρας, η τέως πρόεδρος του Συλλόγου Καρπενησιωτών κα Φώφη Καλατζή και πολλοί άλλοι επώνυμοι Ευρυτάνες. *Οι φωτογραφίες είναι των Γιάννη Φούφλια και Ηλία Προβόπουλου.