Χρόνος προετοιμασίας: 1 μέρα | Χρόνος εκτέλεσης: 35’ | Μερίδες: 6

Υλικά

    1 μεγάλο φιλέτο υγράλατου μπακαλιάρου

    1/2 κιλό καυκαλήθρες

    1 ματσάκι μυρώνια

    1/3 από ένα ματσάκι άνιθο.

    2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

    2 φρέσκα κρεμμυδάκια

    1 κούπα λάδι

    1 ντομάτα ώριμη ψιλοκομμένη

    1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας

    Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια τον βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό, και τον ξαλμυρίζουμε για 24 ώρες. Αλλάζουμε το νερό κάθε 3-4 ώρες. Αφαιρούμε αν θέλουμε το δέρμα του με προσοχή. Καθαρίζουμε τις καυκαλήθρες και τις πλένουμε πολύ καλά. Το ίδιο κάνουμε και με τα μυρώνια. Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι, και προσθέτουμε τον πελτέ και την ψιλοκομμένη ντομάτα. Εξακολουθούμε να σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τα πλυμένα και κομμένα χόρτα και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, και λίγο πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι να πέσουν τα χόρτα. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 10-15 λεπτά. Προσθέτουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου αφού τα στύψουμε ελαφρά με τα χέρια μας ανάμεσα στα χόρτα, και βράζουμε για άλλα 15 -20 περίπου λεπτά. Στο διάστημα του βρασμού προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο καυτό νερό. Ελέγχουμε αν το φαγητό έχει αλάτι και προσθέτουμε αν χρειαστεί. Υπολογίζουμε τον χρόνο έτσι ώστε να βράσουν και τα δυο σωστά. Τα χόρτα δεν πρέπει να λιώσουν και το ψάρι να μην παραβράσει γιατί θα στεγνώσει, και δεν θα είναι ζουμερό.

Πηγή: www.mageirikesdiadromes.gr