Ντοκιμαντέρ με γιαγιάδες από τον θεσσαλικό κάμπο, υποψήφιο για ευρωπαϊκό βραβείο

2314

Μετά την επιτυχημένη διανομή του σε όλο τον κόσμο, το πρωτότυπο και γεμάτο χιούμορ ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» ξεχωρίζει και πάλι. Το ντοκιμαντέρ έχει επιλεγεί για το βραβείο Prix Europa, του πιο σημαντικού πανευρωπαϊκού Φεστιβάλ οπτικοακουστικών έργων για την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το ίντερνετ.
Η υποψηφιότητα ανακοινώθηκε τη Δευτέρα ενώ οι προβολές του ντοκιμαντέρ συνεχίζονται σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο: μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, το βραβείο Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την προβολή ως ταινία έναρξης στο Visions du Réel στην Ελβετία, την κινηματογραφική διανομή στην Ελλάδα, τα φεστιβάλ DOK.fest Munchen, DocsBarcelona, DocAviv, Sydney Film Festival και πρόσφατα το 25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, το ταξίδι της ταινίας συνεχίζεται το φθινόπωρο στην Ιταλία, την Γερμανία, την Γαλλία και την Λατινική Αμερική.
Τα βραβεία Prix Europa θα ανακοινωθούν στις 11 Οκτωβρίου στο Πότσνταμ.
Τι βλέπουμε στο ντοκιμαντέρ;
…Σε ένα χωριό του θεσσαλικού κάμπου που αργοπεθαίνει, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες, αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή. Με λίγη βοήθεια από τη μουσική του Βάγκνερ που παίζουν στα χωράφια και τις ιστορίες που διηγούνται για να πάρουν κουράγιο, επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας. Με χιουμοριστική και ποιητική ματιά, η ταινία μιλάει για τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων, τη σημασία να βλέπει κανείς τη ζωή διαφορετικά και να επαναπροσδιορίζεται σε δύσκολους καιρούς. Η Μαριάννα Οικονόμου σπούδασε ανθρωπολογία, φωτοδημοσιογραφία και παραγωγή βίντεο στο Λονδίνο. Η τελευταία της ταινία, «Ο πιο μακρύς δρόμος» βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας και ήταν υποψήφιο για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. (Πηγή: iefimerida.gr)