Όνομα: Ξενάκης Γιώργος
Τόπος διαμονής: Καρπενήσι
Ιδιότητα: Εκπαιδευτικός, Μαέστρος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών ‘Antonio Vivaldi’
Λένε ότι οι μουσικοί έχουν μια καλώς εννοούμενη ‘τρέλα’. Όταν κάποιος έρχεται σε επαφή με τον κ. Γιώργο Ξενάκη, τον Μαέστρο και Καλλιτεχνικό Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών ‘Antonio Vivaldi’, καταλαβαίνει άμεσα πως μεταφράζεται αυτό: Είναι η ‘τρέλα’ της αστείρευτης δημιουργίας, της ελεύθερης έκφρασης και πνεύματος, του μεστού λόγου, της συνέπειας λόγων και έργων. Λίγες μέρες πριν τη διοργάνωση του 22ου Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρπενησίου, μας μίλησε για την αρχή αυτού του ‘ταξιδιού’ της μουσική και το σήμερα που όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει την ψυχή του…
ΕΠ. κ. Ξενάκη πως ξεκίνησε η ιδέα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών στο Καρπενήσι και στη συνέχεια του διαγωνιστικού μέρους του ‘Antonio Vivaldi’;
ΓΞ. Η χορωδία ξεκίνησε το 1986 και από τα πρώτα χρόνια προκειμένου να παρουσιάσουμε τη δουλεία και το έργο μας, ξεκινήσαμε να ταξιδεύουμε και να συμμετέχουμε σε Φεστιβάλ Χορωδιών σε άλλες πόλεις. Έτσι λοιπόν αναπτύχθηκαν κάποιες καλλιτεχνικές σχέσεις και στα μέρη που πηγαίναμε σιγά σιγά μας ζητούσαν να συμμετέχουν και εκείνη σε μια δική μας διοργάνωση. Έτσι για πρακτικούς λόγους έτσι ξεκίνησε σαν Φεστιβάλ Χορωδιών αρχικά το 1988 και ξεκίνησαν να έρχονται χορωδίες από άλλες πόλεις και από το πρώτο Φεστιβάλ είχαν έρθει χορωδίες από το εξωτερικό. Έτσι πέρασαν τριάντα χρόνια, αλλάξαν μερικά πράγματα, μπήκαν νέες ιδέες και φρέσκα μυαλά και σήμερα έχουμε καταφέρει να διοργανώνουμε αντίστοιχα Φεστιβάλ στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους συλλόγους των χωρών αυτών. Σε ότι αφορά το διαγωνισμό χορωδιών ‘Antonio Vivaldi’, αυτό προστέθηκε αρκετά αργότερα και σήμερα στην Ελλάδα πραγματοποιούνται μόνο δυο τέτοια διαγωνιστικά φεστιβάλ, εδώ στο Καρπενήσι και την Πρέβεζα.
ΕΠ. Πόσο σημαντικό θεωρείτε ότι είναι το πολύ-πολιτισμικό ύφος του Φεστιβάλ σας, που με τις διεθνής συμμετοχές που έχει, γεμίζει μια μικρή πόλη σαν το Καρπενήσι με μουσικές και χρώματα απ’ όλο τον κόσμο;
ΓΞ. Σε ένα κόσμο που αλλάζει σε ένα γρήγορα μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, με τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του κάθε τόπου να φθείρονται, αρχικός στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε τη χορωδιακή τέχνη, σαν μέσο έκφρασης κάθε μικρής τοπικής κοινωνίας και κάθε ομάδας ανθρώπων. Οι άνθρωποι, οι χορωδοί που φτάνουν στο Καρπενήσι, έχουν την ανάγκη να πουν, μέσω της μουσικής, τις ιστορίες του τόπου τους και να τις μοιραστούν.
ΕΠ. Ο αριθμός των συμμετεχόντων και των χωρών που φτάνουν στο Καρπενήσι, είναι πραγματικά εντυπωσιακός, λαμβάνοντας υπόψη τις βάσεις με τις οποίες ξεκινάτε κάθε χρόνο.
ΓΞ. Πράγματι φέτος οι χορωδοί είναι 600 και μαζί με τους συνοδούς τους θα φτάσουν τα 800 άτομα που θα φιλοξενηθούν στο Καρπενήσι, και φτάνουν και φέτος απ΄ αρκετές και διαφορετικές γωνιές του κόσμου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε κάθε χρόνο συμμετέχοντες από το Ισραήλ ή τα Βαλκάνια που κάποιοι έρχονται για δεύτερη και τρίτη χρονιά. Ο λόγος είναι ότι θέλουν να ζήσουν συνολικά από την εμπειρία και γιατί τους αρέσει πολύ ο τόπος μας και το αυθεντικό φυσικό περιβάλλον μας.
ΕΠ. Ποια είναι τα οφέλη ενός ατόμου όταν έρχεται σε επαφή με τη μουσική και όταν γίνεται μέρος μια χορωδιακής ομάδας;
ΓΞ. Σε αυτές τις δύσκολές εποχές που ζούμε, που εξαιτίας και της κρίσης ο κόσμος ψυχαγωγείται και διασκεδάζει πολύ περιορισμένα, πιστεύω ότι το να έρθεις σε επαφή με τη μουσική, προσφέρει μια διανοητική, αισθητική καλλιέργεια και απόλαυση, είτε σαν μέλος, είτε σας θεατές. Επίσης με τα συχνά ταξίδια που πραγματοποιούμε τους φέρνουν σε επαφή με νέους ανθρώπους και μέρη. Ακόμα και τόσα διαφορετικά είδη μουσικής που δουλεύουμε μέσα σε μια χορωδία, μουσική απ΄όλο τον κόσμο, κλασική, κινηματογραφική ή και θρησκευτική μουσική, που εμπλουτίζει τον άνθρωπο και τον καλλιεργεί πέρα από την δημοτική και την λαϊκή μουσική, που πιθανά να γνωρίζουν.
ΕΠ. Πόση υποστήριξη έχετε σε τοπικό επίπεδο;
ΞΓ. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μεγάλη υποστήριξη από τον Δήμο Καρπενησίου και την Περιφέρεια Στερεάς που είναι ισχυροί σύμμαχοί μας στο έργο μας. Και οι τοπικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και εστίαση, που εξυπηρετούν τους φιλοξενούμενους, μας υποστηρίζουν άψογα. Τώρα ο κόσμος είναι πιο δύσκολο να βγει από το σπίτι του να δει κάτι διαφορετικό, αλλά βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια οι πιο νέοι άνθρωποι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για το Φεστιβάλ. Καλούμε όλους τους συντοπίτες μας να έρθουν και φέτος, να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ.
ΕΠ. Τι στόχους έχετε για το Φεστιβάλ για τα επόμενα χρόνια και ποια είναι τα όνειρά σας για το μέλλον;
ΞΓ. Θα θέλαμε να δούμε τα χορωδιακά μας σχήματα να ταξιδεύουν και μέσα στο νομό και να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό πρέπει να έχουμε τους πόρους για όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, που δεν υπάρχει το Φεστιβάλ, μιας και η χορωδία δεν είναι Δημοτική. Μακάρι να ιδρυθεί ένα Δημοτικό Ωδείο, όπως έχει γίνει και σε άλλες, πιο μικρές πόλεις από το Καρπενήσι, μιας και έχουμε τη μοναδική στο Καρπενήσι, Μουσική Σχολή αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 1992, για εκμάθηση πιάνου και κιθάρας.