Site icon evrytanikospalmos.gr

Ολοκληρώθηκε σήμερα στο Καρπενήσι το Βιωματικό Εργαστήρι για την απασχόληση

Η αυτό-οργάνωση των πολιτών και κοινωνική επιχείρηση… ο σύντομος δρόμος για την ανάπτυξη… Συνέντευξη του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αριστείδη Τασιού  

 Βιωματικό Εργαστήρι για την ενημέρωση των πολιτών και λύσεις για την απασχόληση

Φώτο από το Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου

 Ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου για δυο ημέρες στα Άγραφα και συνεχίστηκε και στο Καρπενήσι στις 25 & 26 Ιανουαρίου, το Βιωματικό Εργαστήρι στις Νέες Μορφές Τοπικής Απασχόλησης και Ανάπτυξης. Την πρωτοβουλία της δράσης είχε η Π.Ε. Ευρυτανίας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (Ε.Ε.Κ.Ε.), για τις ανάγκες του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής ή και Βασικής Υλικής Συνδρομής». Για το περιεχόμενο και τους στόχους του προγράμματος μίλησε αποκλειστικά στον Ευρυτανικό Παλμό ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός και δηλώνει αρωγός σε κοινωνικές δράσεις για την υποστήριξη των πολίτων.

 ΕΠ. Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, τι είναι το βιωματικό εργαστήρι «Νέες μορφές τοπικής απασχόλησης και ανάπτυξης» που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στα Άγραφα και το Καρπενήσι;

ΑΤ. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι Επικεφαλής Εταίρος στην Κοινωνική Σύμπραξη της Π.Ε. Ευρυτανίας για τις ανάγκες του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» για το ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD).

Στο πλαίσιο του έργου, υλοποιούνται συνοδευτικά μέτρα κι εμείς εδώ, στην Περιφέρεια μας, κατόπιν συσκέψεων με όλους τους Κοινωνικούς Εταίρους, αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε μια δράση η οποία θα υποβοηθήσει και θα αποτελέσει το έναυσμα για την κινητοποίηση των ωφελουμένων -που αποτελούν τους βαρύτερα πληττόμενους από την κρίση συνανθρώπους μας- με σκοπό την ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων και τη συνεπακόλουθη απασχόλησή τους.

ΕΠ. Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα της Διημερίδας και τη θεματολογία της

ΑΤ. Το βιωματικό εργαστήρι «Νέες Μορφές Τοπικής Απασχόλησης και Ανάπτυξης» που υλοποιείται αυτές τις ημέρες στα Άγραφα και το Καρπενήσι, αποβλέπει στην ενημέρωση των ωφελούμενων για την αντιμετώπιση των οικονομικών τους προβλημάτων μέσω της ανάληψης τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς επίσης, και στη βελτίωση της πρόσβασής τους στις κατά τόπους αναγκαίες κοινωνικές και δημοτικές υπηρεσίες για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Το πρόγραμμα είναι συνολικής διάρκειας 16 ωρών και υλοποιείται από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, η οποία είναι και ένας εκ των κοινωνικών εταίρων της Κοινωνικής Σύμπραξης της Περιφερειακής μας Ενότητας. Η μεθοδολογία που θα βασιστούμε είναι μία προσέγγιση «βήμα προς βήμα», εκκινώντας από τις τοπικές ανάγκες και τις επαγγελματικές δυνατότητες των συμμετεχόντων μέχρι και τον σχηματισμό μίας κοινωνικής επιχείρησης.

ΕΠ. Γιατί Κοινωνικές επιχειρήσεις;

ΑΤ. Η αυτό-οργάνωση των πολιτών γίνεται ανάγκη και συντομεύει το δρόμο προς την ανάπτυξη, καθώς, σε περιόδους κρίσης, οι πόροι περιορίζονται και ανοίγεται ένα νέο πεδίο, σε καινοτόμες λύσεις, για μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Η χώρα μας από το 2009 βιώνει μια πρωτόγνωρη και βαθειά κρίση, η οποία αντανακλάται σε όλα τα επίπεδα της ζωής, και στην περίπτωση μας, αποτυπώνεται στα υψηλά ποσοστά ανεργίας και σε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία παύει πριν καν αρχίσει λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών. Στο πλαίσιο αυτό, η κοινωνική οικονομία μπορεί να αποτελέσει πεδίο λύσης των τοπικών προβλημάτων εργαζομένων και ανέργων. Η Ευρυτανία είναι ένας ευλογημένος τόπος με ανεκμετάλλευτες πλουτοπαραγωγικές πηγές τις οποίες θέλουμε να διευκολύνουμε να αξιοποιηθούν μέσα από την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε στον τομέα των υπηρεσιών είτε στον τομέα του τουρισμού είτε και στην πρωτογενή παραγωγή και μικρής κλίμακας μεταποίηση – τυποποίηση.

ΕΠ. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ιδρύσει κάποιος μία κοινωνική επιχείρηση;

ΑΤ. Μία ομάδα τουλάχιστον πέντε συνεργατών μπορεί να ιδρύσει: α) μία νέα κοινωνική επιχείρηση β) να συνενώσει υπάρχουσες δραστηριότητες με σκοπό τη μείωση των εξόδων και την αύξηση της παραγωγικότητάς τους. Για παράδειγμα: ένας φιλόλογος, ένας αρχαιολόγος, ένας οικονομολόγος, ένας διοικητικός υπάλληλος και ένας υπάλληλος καθαριότητας δημιουργούν ένα συνεργατισμό και λειτουργούν τα μουσεία του Δήμου Καρπενησίου και του Δήμου Αγράφων με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας. Ή ένας υδραυλικός, ένας ηλεκτρολόγος, ένας οδηγός, ένας διοικητικός υπάλληλος και ένας γενικών καθηκόντων αναλαμβάνουν την συντήρηση κάποιων δικτύων ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού των δύο Δήμων μας. Ή δυο βρεφονηπιοκόμοι, ένας γυμναστής, ένας δάσκαλος και ένας υπάλληλος καθαριότητας δημιουργούν μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και λειτουργούν ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Στη μία περίπτωση έχουμε μία κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, στη άλλη περίπτωση έχουμε συνεταιρισμό.

ΕΠ. Ευνοούνται οι πρωτοβουλίες που στοχεύετε να αναπτυχθούν  στην Περιφέρεια μας από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο;

ΑΤ. Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, το οποίο διευρύνθηκε πρόσφατα, ευθυγραμμιζόμενο με τις ευρωπαϊκές τάσεις για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας, παρέχει αυξημένες δυνατότητες για την ανάπτυξη συλλογικών εγχειρημάτων που στόχο έχουν, όχι μόνο να βελτιώσουν την απασχολησιμότητα  των εμπλεκομένων, αλλά και να προσφέρουν έργο στις τοπικές κοινωνίες όπου θα δραστηριοποιηθούν.

ΕΠ. Πώς η Περιφέρεια θα υποστηρίξει τα τοπικά εγχειρήματα;ΑΤ. Η Περιφέρεια θα σταθεί αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία ενώ παράλληλα αναπτύσει την υλοποίηση ενός συστήματος- ομπρέλας που θα υποβοηθήσει τη διασύνδεση των κοινωνικών επιχειρήσεων με κάθε είδους κοινωνική επιχείρηση – συναφή ή μη, τοπική ή υπέρ-τοπική – με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οφέλους κάθε συλλογικής πρωτοβουλίας και τη συνεπακόλουθη αύξηση των θέσεων απασχόλησης. Κλείνοντας θα ήθελα να καλέσω όλους τους ωφελούμενους του προγράμματος ΤΕΒΑ να συμμετέχουν στο βιωματικό εργαστήρι ώστε να λάβουν δωρεάν ενημέρωση για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρέχονται μέσα από τα προγράμματα που υποστηρίζει η Περιφέρεια.

 

 

Exit mobile version