Ομάδα φοιτητών στη Λαμία καινοτομεί για την άνοια και κερδίζει βραβεία

2068

Η ελληνική καινοτομία για την άνοια «ακούει» στο όνομα AuDi-o-Mentia (ένα λογοπαίγνιο των αγγλικών λέξεων Audio και Dementia, που σημαίνουν Ήχος και Άνοια)
Συγκεκριμένα, μια ομάδα από φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα τη Λαμία και του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, ένωσαν δυνάμεις προκειμένου να βρουν μια λύση που θα απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς (και τους οικείους τους) και θα βοηθάει στο έργο των ιατρών και του προσωπικού υγείας, ειδικών της μουσικοθεραπείας και της άνοιας. Η ομάδα απαρτίζεται από τη Λένα Μπούμπα, Αργύρη Γκογκίδη, Ιωάννα Χαραλάμπου, Αργυρώ Νταλιάνη, υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Αθανάσιου Κακαρούντας (Παν/μιο Θεσσαλίας), και την επιστημονική υποστήριξη των Dr. Vasileios Kokkinos (Dpt. of Neurological Surgery, University of Pittsburgh) και την Εύη Κοκκίνου (Υποψήφια PhD).
Η πρότασή τους, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κακαρούντας στηρίζεται στην ιδέα των έξυπνων σπιτιών, στις τεχνολογίες των έξυπνων ηχείων και των φορητών συσκευών, και εξηγεί: «Η ιδέα τους έχει κύρια εφαρμογή στα πρώτα στάδια, όπου μπορεί να εκπαιδευτεί ο ασθενής και να συσχετίσει ήχους με οικείους του. Έτσι, κάθε φορά που κάποιος οικείος εισέρχεται στην οικεία, το έξυπνο σπίτι τον αναγνωρίζει (μέσω μοναδικού αναγνωριστικού κωδικού που εκπέμπεται από μια ψηφιακή συσκευή) και μέσω του εγγύτερου στον ασθενή ηχείο, ακούγεται ο ήχος που έχει συσχετιστεί με αυτή την ταυτότητα. Σε βάθος χρόνου, η αναγνώριση είναι πιο εύκολη ενώ και ειδικές σύνοδοι μουσικοθεραπείας μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι του ασθενή».
Η πρόταση της ομάδας AuDi-o-Mentia συνεχίζει ο επίκουρος καθηγητής, έχει λάβει μεγάλη αναγνώριση τα τελευταία 2 χρόνια, λαμβάνοντας πολλά βραβεία σε διεθνή και εθνικά συνέδρια και διαγωνισμούς. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στον διεθνή επιστημονικό οργανισμό IEEE, ο οποίος χρηματοδότησε την αγορά εξοπλισμού μέσω του προγράμματος EPICS, ώστε να δημιουργηθεί ο πρότυπος εξοπλισμός στη Λαμία, και οι νέοι να μάθουν την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας για τη δημιουργία ελληνικών λύσεων τεχνολογίας στον χώρο της υγείας.
Τέλος, επισημαίνει ο κ. Κακαρούντας, πως μια μέθοδος η οποία θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων κατά τη μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο (και όχι μόνο στην περίπτωση της άνοιας – συνολικά περισσότερες από ΈΝΑ εκατομμύριο ερευνητικές εργασίες παγκοσμίως), είναι η μουσικοθεραπεία. Η μουσικοθεραπεία βασίζεται στην ενεργοποίηση του τμήματος του εγκεφάλου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την απομνημόνευση των ηχητικών κυμάτων, και μελέτες έδειξαν ότι είναι από τα τελευταία που εκφυλίζονται στον εγκέφαλο. Η μέθοδος είναι διαθέσιμη σε κλινικές, νοσοκομεία και κέντρα ημέρας, από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και επαγγελματίες υγείας. Όμως, αν και είναι αναγνωρισμένα τα οφέλη της μεθόδου, υπάρχουν δυο σημαντικά θέματα προς προβληματισμό. Λίγες πόλεις έχουν μονάδες που προσφέρουν συνόδους μουσικοθεραπείας, αλλά ακόμα και μια σύνοδος μουσικοθεραπείας, περιορίζει την επίδρασή της σε μερικές δεκάδες ώρες, τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής. (Πηγη: matrix24.gr)