Site icon evrytanikospalmos.gr

Ο Δήμος Αγράφων τίμησε την “Μάχη της Τατάρνας”

Ο Δήμος Αγράφων με αφορμή την επέτειο εορτασμού  των 200 χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας, τίμησε χθες σε μια λιτή εκδήλωση ιστορικής μνήμης, “τη Μάχη της Τατάρνας” και απότισε φόρο τιμής στον Οδυσσέα Ανδρούτσο αλλά και τον Διονύσιο τον Φιλόσοφο.

“Πνιγμένο” στα βαθιά νερά της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 είναι το ιστορικό Γεφύρι της Τατάρνας το οποίο βρίσκονταν κοντά στο ομώνυμο Μοναστήρι όπου και συνέβη η περίφημη «Μάχη της Τατάρνας» που έλαβε χώρα στις 22 Μαρτίου 1821. Η σπουδαία αυτή μάχη, με επικεφαλής τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, αποτέλεσε την πρώτη νικηφόρα ένοπλη συμπλοκή σε ολόκληρη τη Ρούμελη από τους εξεγερμένους ραγιάδες εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας, μόλις τρεις ημέρες πριν τον «επίσημο» μεγάλο ξεσηκωμό.

Από το μοναστήρι της Τατάρνας όπου έφτασε στις 21 Μαρτίου ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, με μια μικρή ομάδα ενόπλων που είχε συγκεντρώσει στη διαδρομή του απ’ το Βάλτο, πληροφορήθηκε ότι την επόμενη μέρα στις 22 Μαρτίου, θα περνούσε από το γεφύρι της Τατάρνας για το Μεσολόγγι ο τουρκαρβανίτης Χασάμπεης Γκέκας με ασκέρι 70 ενόπλων, ως συνοδός μεγάλης χρηματαποστολής. Έχοντας ενίσχυση από τον γενναίο ηγούμενο του μοναστηριού, Κυπριανό με 10 μοναχούς περίπου, ο Ανδρούτσος στήνοντας μια καλομελετημένη ενέδρα τοποθέτησε έγκαιρα και κατάλληλα τα παλικάρια του στο πέρασμα του γεφυριού, έτσι ώστε προτού φτάσουν στο γεφύρι οι τουρκαρβανίτες να βρεθούν βαλλόμενοι ανάμεσα σε διπλά πυρά. Οι Αρβανίτες στην αναπάντεχη αυτή ενέδρα τα  έχασαν και γι’ αυτό η άμυνά τους κάμφθηκε αμέσως. Με τους πρώτους πυροβολισμούς έπεσαν αρκετοί νεκροί ενώ οι ελάχιστοι που απόμειναν, αναγκάστηκαν να παραδοθούν άνευ όρων, ζητώντας έλεος από τον Ανδρούτσο για τη ζωή τους. Αφού θα τους αφοπλίσει ο Οδυσσέας, θα κάνει κάτι αξιοθαύμαστο το οποίο δείχνει και το τεράστιο μέγεθος αυτού του ήρωα και πατριώτη. Θα τους αφήσει ελεύθερους αλλά θα τους δώσει και τα χρήματα της αποστολής ώστε να τα δείξουν στους Πασάδες ότι ο αγώνας γίνεται για τη λευτεριά της Πατρίδος και όχι για τα λάφυρα. Μετά από αυτή τη θρυλική μάχη η φλόγα για ελευθερία θα ανάψει στη Ρούμελη για τα καλά. Δόξα και τιμή στον Οδυσσέα Ανδρούτσο στο Λιοντάρι της Ρούμελης που ήταν μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του Αγώνα με ιδιαίτερα σωματικά και πνευματικά χαρίσματα. 

Από το ίδιο σημείο εξάλλου το 1600 ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τρικάλων Διονύσιος ο Φιλόσοφος, οργάνωσε την πρώτη επαναστατική κίνηση κατά των Τούρκων.

Αυτές τις πτυχές τις ιστορίας, όπως και τη μεγάλη προσφορά του Μοναστηριού στον αγώνα φώτισαν χθες με τις εμπεριστατωμένες ομιλίες τους ο Ιερομόναχος Δαμασκηνός Τσιάκας ,η κυρία  Παναγιώτα Λάμπου και ο Κύριος Χαραμής Κωνσταντίνος. Η εκδήλωση έκλεισε με το υπέροχο  χορευτικό των Αγραφιωτών Σαρακατσάνων που ήρθαν από το Αγρίνιο για το σκοπό αυτό και που ομόρφυναν με το μουσικοχορευτικό θέαμα την εκδήλωση.

Εκεί λοιπόν βρέθηκαν χθες, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα   ο Βουλευτής Νομού Ευρυτανίας κ. Κοντογεωργος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε  Ευρυτανίας κ. Τασιος, η Περιφερειακή σύμβουλος κα. Καλαντζή, ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, ο

Γενικός Γραμματέας κ. Παπαθανάσης ο Εκπρόσωπος της Τ.Κ. Τριποτάμου κ. Βασιλείου, Αντιδήμαρχοι Αγράφων κ. Μακκας, κα. Κοτρώνα και κα. Νταλαφουρα, ο κ. Δημητρόπουλος και ο κ. Μπράζιας

και η Δημοτική σύμβουλος Δήμου Καρπενησίου κα. Τσιουγκρη Κωνσταντίνα και η Δημοτική Σύμβουλος Αγράφων  κα Διώτη Αργυρώ .

Exit mobile version