Ο Δήμος Ηλιούπολης βρίσκεται στην πρωτοπορία των Δήμων της χώρας μας στον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος των αδέσποτων ζώων και εφαρμόζει καινοτόμες πρακτικές, πάντα σε συνεργασία με την Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης και όλους τους εθελοντές.
Η Δημοτική Αρχή από τον Σεπτέμβρη του 2019 έως τώρα επιτέλεσε σημαντικό έργο:
* Δημιούργησε και διαρκώς διευρύνει το επίσημο δημοτικό μητρώο πολιτών-φροντιστών αδέσποτων ζώων, εφοδιασμένων με προσωπική ταυτότητα φροντιστή, για την διευκόλυνση της άσκησης της εθελοντικής τους δράσης σε συνθήκες περιορισμού μετακινήσεων και κάτω από την προστασία του Δήμου.
Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 142 φροντιστές αδέσποτων ζώων, 2.996 αδέσποτες γάτες σε 200 ενεργές αποικίες που επιβλέπονται από φροντιστές και τον Δήμο και συνεχίζει συστηματικά.
* Χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους νέο πρόγραμμα κτηνιατρικών υπηρεσιών και στειρώσεων αδέσποτων ζώων ύψους 50.000 €, με αύξηση της σχετικής ετήσιας δαπάνης περισσότερο από 100%.
Έγιναν περισσότερες από 300 στειρώσεις το 2020, προγραμματίζονται άλλες 400 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 και θα συνεχιστούν αυξητικά.
* Υλοποίησε έως τώρα 3 διανομές τροφών προς τους φροντιστές του δημοτικού μητρώου και αρχίζει την 4η αμέσως μετά τις γιορτές, με συνολική ποσότητα 10 τόνων τροφών.
* Ενίσχυσε με ειδικές τροφές και φάρμακα την Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης.
* Δημιούργησε ένα πλαίσιο προστασίας των αδέσποτων και νομιμοποίησε με την κάρτα φροντιστή τους εθελοντές, από κακόβουλες ενέργειες με την συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας.
Έχει ήδη γίνει επιτυχημένη διακριτική διαχείριση και επίλυση δεκάδων καταγγελιών κακοποίησης ή εκφοβισμού.
Για το 2021 ο Δήμος Ηλιούπολης προγραμματίζει:
* Την εγκατάσταση σκευών σίτισης-πότισης και μικρών σπιτιών για τα αδέσποτα σε αρκετά σημεία του Δήμου.
* Την ολοκληρωμένη ψηφιακή διαχείριση του προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα, με κατάλληλο λογισμικό.
* Την ίδρυση τμήματος Αστικής Πανίδας με κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμό.
* Καμπάνια κοινωνικής ευαισθητοποίησης και καλλιέργειας φιλοζωικής συνείδησης, με την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Η κεντρική διοίκηση μεταβίβασε το 2012 στους Δήμους την ευθύνη της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, παραλείποντας την ταυτόχρονη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων και του εξειδικευμένου προσωπικού για την υποστήριξη του έργου αυτού.
«Ως Δήμος αναγνωρίζουμε την τεράστια εθελοντική προσφορά των συνδημοτών μας στην φροντίδα των αδέσποτων, μεθοδικά αναλαμβάνουμε σταδιακά την ευθύνη και το οικονομικό βάρος με ξεκάθαρο στόχο, σύντομα να αποτελεί η Ηλιούπολη πρότυπο φιλοζωικής κουλτούρας και προστασίας των αδέσποτων ζώων», επισημάνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Αποστόλης Στασινόπουλος. (πηγή: ilioupoli.gr)