Όνομα: Γιώργος Πρασσάς
Ιδιότητα: Ιδιοκτήτης Γραφείου Τελετών
Τόπος κατοικίας: Καρπενήσι
Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι
Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα γιατί εμείς οι άνθρωποι έχουμε ταμπού και φοβία να μιλήσουμε για το μοναδικό πράγμα που είναι βέβαιο ότι θα συμβεί σε όλους μας, τον θάνατο. Ίσως η ματαιοδοξία του ανθρώπου, ίσως η ανασφάλεια του αγνώστου και ίσως η αίσθηση του πόνου, που έχει μέσα μας ριζώσει με την απώλεια ενός δικού μας ανθρώπου. Ο Γιώργος Πρασσάς είναι ένας νέος και επιτυχημένος επιχειρηματίας του τόπου μας και βρίσκεται στην στήλη αυτής της εβδομάδας με την σκέψη ότι μια κουβέντα μαζί του θα είχε πολύ ενδιαφέρον. Και πράγματι είχε με την σοβαρότητα, την λεπτότητα, αλλά και την αξιοπρέπεια που αντιμετωπίζει την δουλεία του, αλλά και τους συνανθρώπους του.
ΕΠ. Γιώργο η δουλειά σου έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις Μιας και σχετίζεται σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για όλους τους ανθρώπους ποια είναι τα σημεία που θεωρείς εσύ ότι απαιτείται μεγαλύτερη επιμέλεια ?
ΓΠ. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν σημεία με λιγότερη επιμέλεια στην δική μου δουλειά. Σε όλα τα σημεία πρέπει να τιμάς την εντολή της οικογένειας και να σέβεσαι την στιγμή. Σέβομαι πολύ τον κεκοιμημένο και γι’ αυτό η ποιότητα και η φροντίδα είναι η ίδια ανεξαρτήτου κόστους της τελετής, διότι όλοι αξίζουμε μια αξιοπρεπή τελετή.
ΕΠ. Θεώρησε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας προσφέροντας παροχές υψηλών προδιαγραφών στο γραφείο σου. Πες μας συνοπτικά δυο λόγια σχετικά;
ΓΠ. Έχοντας αναλάβει τη δεύτερη γενιά του γραφείου από τον πατέρα μου Βασίλειο, που ξεκίνησε το 1990, έχω εξασκήσει το επάγγελμα με τις πιο σύγχρονες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, έχοντας συνεχώς ανανεωμένο στόλο πέντε αυτοκινήτων και υπηρεσιών. Έχω παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια και λάβει πιστοποιητικά με θέματα την εξέλιξη ταφικών εθίμων στην Ελλάδα, την αποτέφρωση νεκρών, την θανατολογία, την ταρίχευση και γνώσεις προσεγγίζοντας την απώλεια.
ΕΠ. Υπάρχει πιστεύεις ακόμα στις μέρες μας κοινωνικό ταμπού σε σχέση με το επάγγελμά σου;
ΓΠ. Σαφώς και υπάρχουν προκαταλήψεις και ταμπού από τον κόσμος. Για εμένα η δουλειά μου είναι λειτούργημα και το φροντίζω έχοντας υψηλά στάνταρ. Όλα αυτά τα χρόνια εισπράττω την ικανοποίηση και την εκτίμηση από τις οικογένειες.
ΕΠ. Είσαι αντιπρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών και ένα από τα ιδρυτικά του μέλη Ποιοι είναι οι στόχοι ενός τέτοιου σωματείου;
ΓΠ. Στο Σωματείο Τελετών Ελλάδας, με έδρα τον Βόλο από το 1987, είμαι αντιπρόεδρος και οι στόχοι μας να διατηρηθούν γραφεία που ως κριτήρια τους να είναι η αξιοπρέπεια και ο επαγγελματισμός γιατί μόνο έτσι πρέπει να πορεύεται ο κλάδος μας.
ΕΠ. Σύντομα προβλέπεται να υπάρχει εκπαίδευση για τα άτομα που επιθυμούν να ανοίξουν ένα γραφείο τελετών ποια είναι η θέση σου σε σχέση με αυτό;
ΓΠ. Πλέον έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση των ατόμων που επιθυμούν να μπουν στο επάγγελμα. Η σχολή είναι στην Πάφο της Κύπρου όπου χρειάζονται τρία χρόνια βασικής εκπαίδευση σε πανεπιστήμιο, ένα χρόνο μετέπειτα πρακτική άσκηση σε γραφείο τελετών και προδιαγραφές που αναβαθμίζονται συνεχώς, προκειμένου να ανοίξεις ένα γραφείο.
ΕΠ. Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας έχεις αναπτύξει μηχανισμούς με τους οποίους αντιμετωπίσεις αποστασιοποιημένα τα πολύ δυσάρεστα περιστατικά ή υπάρχουν περιπτώσεις που ανθρώπινος πόνος σε επηρεάζει;
ΓΠ. Σε όλες τις περιπτώσεις γίνεσαι ένα με την οικογένεια ειδικά όμως σε περιπτώσεις με νέους ή αιφνίδιους θανάτους, σίγουρα επηρεάζομαι περισσότερο. Αλλά είναι το λειτούργημά μου και θα πρέπει να κάνω ότι καλύτερο γίνεται εκείνη τη στιγμή.
ΕΠ. Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τις τελετές κηδειών?
ΓΠ. Ότι πλέον με τα μέσα που διαθέτει η σημερινή εποχή μπορούμε συνεχώς να αυξάνουμε τις παροχές μας και την ποιότητα των υπηρεσιών εναρμονισμένες στην εκάστοτε στιγμή. Υπάρχουν πια επιλογές και οι οικογένειες δείχνουν μεγαλύτερη βαρύτητα.
ΕΠ. Πώς είναι η πρώτη επαφή με τους συγγενείς;
ΓΠ. Συνήθως δεν είναι καταρρακωμένοι, ίσως αυτό φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος, ότι είναι κλαμένοι όλοι και δεν μπορείς να τους διαχειριστείς. Αρκετές φορές στέλνουν τον πιο ψύχραιμο και αποφασιστικό για να συνεννοηθεί με το γραφείο τελετών, ενώ πολλοί έρχονται και νωρίτερα, πριν συμβεί το μοιραίο, για να ενημερωθούν να πάρουν γενικές πληροφορίες και να μάθουν το κόστος. Πλέον ο κόσμος κάνει έρευνα αγοράς και στην κηδεία. Είναι και οι περιπτώσεις βέβαια που δεν το περιμένεις, όταν πρόκειται για αιφνίδιο θάνατο και αυτό είναι που τους κάνει να τα χάνουν. Το πιο δύσκολο όμως ξέρεις ποιο είναι; Ότι εσύ εκείνη την στιγμή πρέπει να μιλήσεις για χρήματα ενώ βλέπεις τον άλλον δυστυχισμένο. Δυστυχώς, όμως, πρέπει να το κάνεις και το κάνεις όσο πιο κομψά και διακριτικά γίνεται. Τον οδηγείς στο να σου πει αυτός τι επιθυμεί και πώς θέλει να είναι η τελετή και τι κόστος επιλέγει.
ΕΠ. Πώς επιλέγει κάποιος γραφείο κηδειών;
ΓΠ. Επειδή είναι μια σχέση εμπιστοσύνης, συνήθως ο κόσμος επιλέγει αυτόν που τον έχει εξυπηρετήσει και στο παρελθόν και έμεινε ευχαριστημένος, τον ξέρει, του έχει εμπιστοσύνη σ’ αυτή την δύσκολη στιγμή. Για πολλούς πελάτες είμαστε φίλοι, γινόμαστε φίλοι μετά το πέρας της τελετής. Το καλό γραφείο το κάνει πάνω από όλα ο παράγοντας άνθρωπος. Είναι απαραίτητο να έχεις σωστούς συνεργάτες δίπλα σου πάντοτε. Είναι 24ωρη δουλειά και απαιτεί αξιόλογους συνεργάτες ώστε να επιτευχθεί η ορθή έκβαση τις τελετής.