Όνομα: Δρ. Ουρανία Κοντού (Dr. RanyCondos)
Ιδιότητα: Kαθηγήτρια Κλινικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).
Τόπος διαμονής: Νέα Υόρκη
Τόπος καταγωγής: Μαραθιάς, Αν. Φραγκίστα
Η Δρ. Ουρανία (Ράνι) Κοντού είναι μια ακόμα Ευρυτάνισσα που μας κάνει περήφανους και διαφημίζει την Ευρυτανία σε όλο τον κόσμο, μιας και τα δημοσιεύματα ακόμα και στην Αμερική αναφέρονται στην καταγωγή της. Με καταγωγή από την πλευρά του πατέρα της Βασίλη Κοντού, από τον Μάραθο και από την πλευρά της μητέρας της Ελένης από την Φραγκίστα, μεγάλωσε με την Ευρυτανική ‘παρακαταθήκη’ και αφιερώθηκε μια ζωή στην επιστήμη καις την προσφορά.
Τον προηγούμενο Απρίλιο τιμήθηκε από τον Ιατρικό ΣύλλογοΑθηνών, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στις‘γυναίκες που τόλμησαν’.H Δρ. Ράνι Κόντου που είναι καθηγήτρια Κλινικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της Πανδημίας, τόλμησε να μπει στην ΜΕΘ και ως άλλη στρατηγός σε καιρό πολέμου, φορώντας την ειδική λευκή στολή προστασίας αντιμετώπισε με μεγάλη γενναιότητα την άγνωστη ως τότε ασθένεια του κορωνοϊου. Η Δρ. Κόντου τόνισε στην διάρκεια της ομιλίας της ότι «όταν εκείνη ξεκίνησε την καριέρα της, εμφανίστηκε μια άλλη, ως τότε άγνωστη, ασθένεια το AIDS και σήμερα, τριάντα χρόνια μετά καταφέραμε να βρούμε τον τρόπο να θεραπεύουμε αυτή την αρρώστια». Όταν ξεκίνησε η Πανδημία, ανέφερε, «είχαμε πανικοβληθεί». «Δεν ήμασταν έτοιμοι», συμπλήρωσε, «να την αντιμετωπίσουμε». «Αλλά», τώρα, «έχουμε φτάσει πλέον σε ένα ποσοστό όπου 500 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη ασθενήσει, αλλά δεν πέθαναν από τον ιό».Έχει οργανώσει και αναλύει ένα ισχυρό μητρώο μετά την COVID-19 σε συνεργασία με την καρδιολογία και την ακτινολογία, με έμφαση στον καθορισμό και την κατανόηση των διαχρονικών καρδιοπνευμονικών συνεπειών της μετα-COVID λοίμωξης.Έχει ολοκληρώσει επιτυχώς πολλές κλινικές δοκιμές που ξεκίνησαν από ερευνητές σχετικά με την εισπνεόμενη ιντερφερόνη τόσο σε μολυσματικές όσο και σε ινωτικές πνευμονικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης μιας διεθνούς συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική.
Εκτός από Καθηγήτρια είναι ιατρός πνευμονολόγος στην Αστόρια. Παρακολουθεί ασθενείς που υποφέρουν από αναπνευστικά ή αναπνευστικά προβλήματα όπως άσθμα και ΧΑΠκαι είναι μέντορας πολλών παιδιών.Η Δρ. Κοντού είναι διευθύντρια του Προγράμματος Κυστικής Ίνωσης Ενηλίκων στο NYU και του Τμήματος Προχωρημένων Πνευμονοπαθειών. Διαθέτει περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στη φροντίδα ασθενών με προχωρημένη πνευμονοπάθεια και θεωρείται ειδικός στην πνευμονική ιατρική.Ο τομέας της εξειδίκευσής της είναι η ειδική για τους πνεύμονες-ανοσολογική απόκριση και η στοχευμένη ανοσοθεραπεία για χρόνιες πνευμονικές παθήσεις. Ως διευθύντρια προγράμματος προχωρημένων πνευμονοπαθειών, έχει εμπειρία στην ανοσοθεραπευτική και φροντίδα επιπλεγμένων ασθενών με ινωτική πνευμονοπάθεια. Έχει εμπειρία σε κλινικές δοκιμές, τόσο σε πολυκεντρικές όσο και σε διερευνητές. Τα παιδιά μου τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, με εμπνέουν, μου συμπαραστέκονται και με καθοδηγούν. Όταν ακούω, πρόσθεσε, την χρήση του όρου «ήρωας» το μυαλό μου πάει στους γονείς μας, που ήρθαν εδώ κάνοντας θυσίες για να μας σπουδάσουν. Αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες. Η μητέρα μου, τόνισε, με δάκρυα στα μάτια της, που είναι εδώ απόψε, είναι μια ηρωίδα.
Οι γονείς της, μετανάστες στην Αμερική, ήταν μέλη της ΈνωσηςΕυρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» και ενεργά μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης κοινότητας της Νέας Υόρκης και έχει βοηθήσει με την οικογένειά της πολλά άτομα πολλές φορές, ανιδιοτελώς στην Αστόρια όπου και ζούσαν.
‘‘Οι Καρπενησιώτες ήταν πάντα στον πυρήνα της μάχης για την ελευθερία από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τη σύγχρονη εποχή μας. Το σήμα κατατεθέν τους είναι ένας σκληρός, καθορισμένος σκοπός. Η θαυματουργή τους εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας έχει διατηρήσει τη θρησκευτική τους πίστη μέσα από την αναταραχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο που κατέστρεψε τις οικογένειες και τα σπίτια τους. Ξαναγεννήθηκαν. Οι Ευρυτανών Καρπενησιώτες κατέχουν εξέχουσα θέση στην κυρίαρχη Αμερική.Ο Μπιλ και η σύζυγός του Ελένη εμφύσησαν στην κόρη και τα εγγόνια τους την αγάπη για την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτό είναι το προσωπικό υπόβαθρο αυτού του ταπεινού γιατρού. Έχει βοηθήσει την οικογένειά μας και πολλά άτομα πολλές φορές, ανιδιοτελώς. Είναι Ελληνοαμερικανίδα γιατρός που έχει ακολουθήσει την Ιπποκράτεια φιλοσοφία’’, αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα δημοσιεύματα της Νέας Υόρκης για την διάκριση της Δρ. Κοντού.