Site icon evrytanikospalmos.gr

Ο Ευρυτάνας της Εβδομάδας

Όνομα: Κωνσταντίνος Γαλανός &  Γιάννης Γαλανός

Ιδιότητα: Κτηνοτρόφοι, ιδιοκτήτες Ορεινής Φάρμας Γαλανός ‘Τσαταλιάς’

Τόπος διαμονής: Καρπενήσι

Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι

Σε μια Ευρυτανία που μαραζώνει μέρα με τη μέρα, οι προσπάθειες για παραγωγή τοπικών προϊόντων που γίνονται τα τελευταία χρόνια από μικρούς παραγωγούς της Ευρυτανίας, δίνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον του τόπου μας. Η πιο πρόσφατη απ’ αυτές, η παραγωγή γνήσιου, ντόπιου, πρόβιου γιαουρτιού, με γάλα 100% παραγωγής από τη Φάρμα των αδερφών Κωνσταντίνου και Γιάννη Γαλανός, είναι με βεβαιότητα το απόλυτο Ευρυτανικό προϊόν, αμιγώς ορεσίβιο και αντιπροσωπευτικό για το ποιος πραγματικά είναι ο τόπος μας. Όλη η παράδοσή μας, όλη η γεύση των βουνών μας, που έφτασε στο σήμερα με τη δουλειά αυτών των δυο νέων παιδιών, που κατάφεραν να ακολουθήσουν το απαιτητικό επάγγελμα του κτηνοτρόφου και να μας προσφέρουν μ’ αυτό τον τρόπο την καλύτερη γεύση, κυριολεκτικά και μεταφορικά, της Ευρυτανίας.

ΕΠ. Πρόσφατα ξεκινήσατε μια καινούρια προσπάθεια στον τομέα της ορεινής κτηνοτροφίας της Ευρυτανίας, που στηρίζεται όμως σε μια μακροχρόνια οικογενειακή παράδοση. Τι κάνει το γιαούρτι που παράγετε να ξεχωρίζει;

ΚΓ. Η αλήθεια είναι πως η προσπάθεια ξεκινάει αρκετά χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 2009 οπότε και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε επαγγελματικά με τον κλάδο της κτηνοτροφίας καθώς μέχρι τότε η ενασχόλησή μας  ήταν σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Το κομμάτι της ιδιοπαραγωγής, δηλαδή η μεταποίηση του γάλακτος σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο δίπλα στην κτηνοτροφική μονάδα, ήταν που επεξεργαστήκαμε τα τελευταία πέντε χρόνια και ωρίμασε πριν ένα μήνα περίπου. Το εξαιρετικής ποιότητας γάλα που παράγουν  τα ζώα μας, λόγω της προσεγμένης φροντίδας και σίτισης, κάνει τη γεύση από το πρόβειο γιαούρτι μας να ξεχωρίζει σε σχέση με ότι είχαμε συνηθίσει να τρώμε μέχρι τώρα.

ΕΠ. Από τον παππού ‘Τσαταλιά’ στη Φάρμα Γαλανός; Ποια στοιχεία έχουν διατηρηθεί όλες αυτές τις δεκαετίες στην παραγωγική διαδικασίας της μονάδας σας;

ΚΓ. Ο αδερφός μου Γιάννης και εγώ είμαστε κτηνοτρόφοι τρίτης γενιάς καθώς τόσο ο παππούς μας όσο και ο πατέρας μας είχαν την κτηνοτροφία ως κύριο επάγγελμα. Αυτό που κυρίως κληρονομήσαμε από τον παππού μας  και στη συνέχεια από τον πατέρα μας ήταν ο τρόπος να κρατούμε το κοπάδι υγιές, σε ένα όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, καθαρό περιβάλλον τόσο εντός της σταβλικής εγκατάστασης όσο και εκτός.

ΕΠ. Δυο νέοι άνθρωποι, που έμειναν στον τόπο τους και αποφάσισαν να ακολουθήσουν το απαιτητικό επάγγελμα της κτηνοτροφίας. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

ΚΓ. Κύριοι στόχοι είναι εκτός από τη διάθεση νέων προϊόντων όπως το παραδοσιακό βαρελίσιο τυρί, το ανθότυρο, η κρέμα βανίλιας και το ρυζόγαλο, να διατηρήσουμε υψηλή την ποιότητα των προϊόντων ακολουθώντας πάντα πρακτικές που δεν αλλοιώνουν τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά.

ΕΠ. Τα τελευταία χρόνια οι τοπικές παραγωγές αναδεικνύονται όλο και περισσότερο στο κομμάτι της γαστρονομίας και του γαστρονομικού τουρισμό. Παράγοντας ένα γνήσιο, τοπικό προϊόν, θεωρείτε ότι θα μπορούσε να ‘επικοινωνήσει’ την γαστρονομική παράδοση του τόπου μας;

ΚΓ. Θα ήταν ευχή και χαρά μας να καταφέρουμε να αποτελέσουμε μέρος αυτής της αλυσίδας καθώς οι επισκέπτες αναζητούν αυθεντικά τοπικά προϊόντα και υπάρχει μία γενικότερη κλίση των καταναλωτών – επισκεπτών προς τις μικρές οικογενειακές μεταποιητικές επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν και αναβιώνουν τον χαρακτήρα των παραδοσιακών μας γεύσεων.

ΕΠ. Η Ευρυτανία ήταν παραδοσιακά ένας κτηνοτροφικός νομός και σήμερα πια ο τομέας αυτός έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Η συνέχιση μικρών κτηνοτροφικών μονάδων, σαν την δική σας, θα μπορούσε να είναι η λύση προκειμένου να έχει η τοπική κτηνοτροφία μια δεύτερη ευκαιρία και ν’ αναπτυχθεί ξανά;

ΚΓ. Πιστεύουμε ότι σίγουρα είναι το πρώτο βήμα σε ένα δυστυχώς αβέβαιο οικονομικά περιβάλλον καθώς αποτελεί μια μικρή επένδυση σε σχέση με την ίδρυση τυροκομείου, δίνει προστιθέμενη αξία στο γάλα το οποίο τα προηγούμενα χρόνια πωλούνταν σε τιμές απαγορευτικές για τη βιωσιμότητα ενός κτηνοτρόφου και τον φέρνει σε μία πρώτη επαφή με το καταναλωτικό πλέον κοινό που δεν είχε τα παλαιοτέρα χρόνια.

ΕΠ. Τα προβλήματα του κλάδου είναι γνωστά. Πέρα όμως απ’ αυτά, τι θεωρείτε ότι θα έπρεπε να αλλάξει ριζικά προκειμένου να ενισχυθεί τη ορεινή κτηνοτροφία;

ΚΓ. Το σημαντικότερο μειονέκτημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στο υψόμετρο των 1.000 μέτρων είναι η αναγκαστική σίτιση των ζώων το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σε εσωτερικό χώρο. Το κόστος των ζωοτροφών είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε συνδυασμό με την έλλειψη τις πληθώρας χρηματοδοτικών προγραμμάτων είτε ευρωπαϊκών είτε κρατικών που έτρεχαν τα προηγούμενα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά η συστηματική καλλιέργεια τόσων ανεκμετάλλευτων εκτάσεων με τα κατάλληλα για την περιοχή ψυχανθή φυτά θα άνοιγε νέους ορίζοντες και στην τοπική οικονομία γενικότερα. Τέλος η δύσκολη πρόσβαση στις κτηνοτροφικές  εγκαταστάσεις και οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι ένα ακόμα λιθαράκι στην όχι και τόσο εύκολη καθημερινότητα μας.

INFO. Βρίσκουμε τα προϊόντα της Φάρμας Γαλανός στη Λαϊκή Αγορά Καρπενησίου και με τηλεφωνικές παραγγελίες.

Exit mobile version