Site icon evrytanikospalmos.gr

Ο Ευρυτάνας της Εβδομάδας

Όνομα: Παναγιώτης Καράνης

Ιδιότητα: Καθηγητής Ανατομίας και Παρασιτολογιας
Πανεπιστήμιο: Ιατρική Σχολή Λευκωσίας της Κύπρου

Τόπος διαμονής: Κύπρος και Γερμανία

Τόπος καταγωγής: Xρύσω Ευρυτανίας

Ο καθηγητής Καράνης είναι ένας επιδέξιος και αφοσιωμένος καθηγητής με εξαιρετικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, έρευνα και σημαντικές διδακτικές εμπειρίες στους τομείς της Ανθρώπινης Ανατομίας και των Μολυσματικών Τροπικών Νόσων. Κατέχει παγκοσμίως μια από τις κορυφαίες θέσεις στην επιστημονική κοινότητα στον κλάδο του. Εργάστηκε στις Ιατρικές Σχολές της Βόννης και της Κολωνίας στη Γερμανία, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας στην Ιαπωνία και στο Κέντρο Βιοϊατρικής και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Qinghai της Κίνας. Διαθέτει ώριμες διοικητικές και διαχειριστικές ικανότητες και σταθερή εμπειρία στην πολιτική της επιστήμης και τη δημόσια υγεία. Σήμερα βρίσκεται ως επικεφαλής Καθηγητής Ανατομίας στην Ιατρική Σχολή Λευκωσίας της Κύπρου, θεωρώντας όπως μας είπε, ότι είναι ένα βήμα πιο κοντά στην Ελλάδα, μιας και αποτελεί τον διακαή πόθο του να εργαστεί στη χώρα του. Μεγάλη τιμή και χαρά μας που τον φιλοξενούμε στη στήλη του Ευρυτάνα αυτής της εβδομάδας.

ΕΠ. κ. Καράνη από που ξεκινήσατε όλη αυτή την μεγάλη διαδρομή;

ΠΚ. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Χρύσω Ευρυτανίας, πήγα σχολείο στο Κερασοχώρι και φύγαμε οικογενειακώς για την Αθήνα όταν τελείωνα σχεδόν το σχολείο. Έκανα εκεί τις δύο τελευταίες τάξεις του τότε Γυμνασίου και στη συνέχεια έφυγα για Γερμανία για να σπουδάσω ιατρική. Ενώ ήμουν άριστος στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, άλλαξα στην τελευταία τάξη την άποψή μου για το τι θέλω να σπουδάσω, διαφωνώντας με το εξεταστικό σύστημα της Ελλάδας για την εισαγωγή στα ανώτερα ιδρύματα. Κατέληξα στην Γερμανία το 1979, γιατί δεν χρειάζονταν να πληρώσω για τις σπουδές μου. Αρχικά για ένα χρόνο έμαθα την γλώσσα και συνέχισα με άλλον ένα χρόνο σπουδές εισαγωγής στα θετικά μαθήματα. Από συγκυρίες βρέθηκα να σπουδάζω βιολογία που ήταν και το πρώτο μου πτυχίο και συνέχισα με συμπληρωματικές σπουδές ιατρικής.

ΕΠ. Πως φτάσατε να δουλεύετε σε αυτό το τόσο ιδιαίτερο και εξειδικευμένο επιστημονικό πεδίο;

ΠΚ. Τα πρώτα χρόνια πίστευα ότι θα γίνω γιατρός και θα επιστρέψω πίσω στην Ευρυτανία και θα δουλεύω στο νοσοκομείο, αλλά τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά μιας και ανακάλυψα ότι μου αρέσει πολύ ο τομέας της έρευνας. Στην Γερμανία γνώρισα τον Καθηγητή που μου έδειξε το πεδίο των Λοιμωδών Ασθενειών.  Έτσι κάπως ξεκίνησε το ερευνητικό μου έργο για τις τροπικές ασθένειες και την παρασιτολογία. Σήμερα είμαι ο μοναδικός Έλληνας παγκόσμια που δουλεύει σε αυτό το ερευνητικό πεδίο.

ΕΠ. Ασχολείστε περισσότερο με την έρευνα ή με την διδασκαλία;

ΠΚ. Όλα τα χρόνια παράλληλα με την έρευνα, διδάσκω και σε πανεπιστήμια. Ξεκίνησα πριν 30 χρόνια ως καθηγητής παρασιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και εδώ και 20 χρόνια είμαι καθηγητής ανατομίας, ξεκινώντας στην Ιατρική Σχολή της Κολωνίας. Στη συνέχεια με κάλεσαν σε πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας όπου δίδαξα 5 χρόνια και μετέπειτα στην Κίνα, όπου δούλεψα συνολικά 4 χρόνια. Δούλεψα για λίγο και στο Κατάρ και τα τελευταία χρόνια με κάλεσαν από την Ιατρική Σχολή της Κύπρου, προκειμένου να ανέβει το επίπεδο τη σχολής. Δυστυχώς προς το παρόν δεν έχω καταφέρει, παρά τις προσπάθειες μου, να εργαστώ σε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο ως καθηγητής. Έχω κάνει όμως κάποιες συνεργασίες με διάφορες σχολές στα Πανεπιστήμια της χώρας, ιδρύσαμε ένα επιστημονικό εργαστήριο και έφερα ερευνητικά προγράμματα στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων. Δυστυχώς δεν υπάρχει παρασιτολόγος στην Ελλάδα. Στο ερευνητικό επίπεδο έχω δημοσιεύσει 150 επιστημονικές έρευνες γύρω από το αντικείμενό μου.

ΕΠ. Που βρίσκεται σήμερα το ερευνητικό επίπεδο σε σχέση με την παρασιτολογία;

ΠΚ. Δυστυχώς οι άνθρωποι θεωρούμε πρόβλημα ότι αντιμετωπίζουμε εκείνη την στιγμή και πολλές φορές δεν έχουμε την πρόνοια να δούμε πιθανούς κινδύνους. Για παράδειγμα ασθένειες όπως η ελονοσία και εχινόκοκκος, θεωρούνται ασθένειες που δεν είναι πια ενεργές. Αλλά εγώ προτιμώ να δουλεύω πάνω στις αρχές του Ιπποκράτη που θέλουν να δίνουμε έμφαση στην πρόληψη της υγείας, πριν ο ασθενείς νοσήσει. Επίσης ήθελα από την αρχή να εργαστώ για τους πιο αδύναμους και φτωχούς πληθυσμούς, μιας και οι ασθένειες με τις οποίες ασχολούμαι ερευνητικά, αφορούν κυρίως αυτόν τον πληθυσμό, εξαιτίας των υγειονομικών συνθηκών που ζουν.

ΕΠ. Υπάρχει σήμερα ο κίνδυνος να έχουμε μια πανδημία που να οφείλεται σε παράσιτα ή κινδυνεύουμε μόνο από ιούς;

ΠΚ. Υπήρξαν όντως τέτοια δείγματα στην πρόσφατη ιστορία, μιας και πολλά από αυτά τα παράσιτα υπάρχουν ακόμα και δεν έχουν εξαλειφθεί. Απλώς πολλές από τις περιπτώσεις των επιδημιών, όπως στην Μακεδονία και στη Θεσσαλία, δεν εξακριβώθηκε ποτέ επιστημονικά που οφείλονταν, γιατί δεν υπήρχαν οι ειδικοί για να κάνουν την σχετική έρευνα.  Υπάρχει και το παράδειγμα του Μιλγουόκι  ο 1993, που οφείλονταν στο Κρυπτοσπορίδιο που είναι παράσιτο του πόσιμου νερού, και τότε μολύνθηκαν 500 χιλιάδες άνθρωποι.

ΕΠ. Επισκέπτεστε την Ευρυτανία;

ΠΚ. Επισκέπτομαι συχνά την Ευρυτανία, το χωριό μου και το σπίτι μου στο Καρπενήσι. Το προηγούμενο καλοκαίρι ήμουν εκεί. Ακόμα και το καιρό που ζούσα στην Ιαπωνία ερχόμουν και δέκα φορές το χρόνο, όταν ζούσαν ακόμα οι γονείς μου. Νοητικά πάντα είμαι δυνατά δεμένος με την Ελλάδα και την Ευρυτανία. Αισθάνομαι εκατό φορές περισσότερο Ευρυτάνας και πάντα έχω μια νοσταλγία για τον τόπο μας.

ΕΠ. Τι θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια στη Χρύσω;

ΠΚ. Στην Χρύσω έκανα, και πάντα το λέω στους φοιτητές μου, τα πρώτα μαθήματα Ανατομίας και Παρασιτολογίας, λόγω εμπειριών με τα ζώα του πατέρα μου που είχε κοπάδι. Έχω έντονες αναμνήσεις από την επαφή με τα ζώα και το σχολείο, που μου έδωσαν ένα υπόβαθρο για την πορεία που ακολούθησα.

ΛΕΖΑΝΤΑ ΒΟΛΟΣ

Αριστερά ο καθηγητής Παναγιώτης Καράνης και δεξιά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος

Exit mobile version