Site icon evrytanikospalmos.gr

Ο Ευρυτάνας της εβδομάδας

Ελληνικό Διασωστικό Σώμα Ευρυτανίας 

Έτος ίδρυσης: 2005

Έδρα: Καρπενήσι

Το Ελληνικό Διασωστικό Σώμα Ευρυτανίας δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις γιατί το έργο του μιλά από μόνο του. Εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια προσφέρει αδιάκοπα στους Ευρυτάνες όποτε υπάρξει έκτακτη ανάγκη και πάει εκεί κάποιες φορές όπου δεν μπορεί να πάει κανείς. Το κάθε μέλος του Σώματος είναι ο Ευρυτάνας αυτής της εβδομάδας. 

Μια σύντομη αναδρομή στο έργο του Διασωστικού Σώματος

Το Ελληνικό Διασωστικό Σώμα Ευρυτανίας ιδρύθηκε το 2005 και αναγνωρίστηκε το 2007 απ’ την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σαν εθελοντικό σωματείο έρευνας της περιοχής. Όλα αυτά τα χρόνια τα μέλη του έχουν αντιμετωπίσει δύσκολα συμβάντα. Αξίζει να αναφερθεί  ένα σοβαρό  συμβάν με τον απεγκλωβισμό 14 ανθρώπων το 2012, ανάμεσα τους και παιδιά, που κινδύνευαν για περίπου για 12 ώρες στην περιοχή του Βελουχίου , οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από χιονοθύελλα και με την συνδρομή της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής κατάφεραν αργά το βράδυ και τους απεγκλώβισαν όλους. Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση γιατί οι συνθήκες του απεγκλωβισμού τους ήταν ακραίες. Άλλο ένα συμβάν που έχει χαραχτεί στις καρδιές και το μυαλό τους, είναι όταν έπρεπε να απεγκλωβίσουν τον Κώστα το Χουλίαρα που είχε σκοτωθεί στην ψηλή κορυφή στο Βελούχι. Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση όχι μόνο από θέμα επικινδυνότητας  αλλά και από τη συναισθηματική φόρτιση που προκάλεσε το γεγονός αυτό, μιας και ο Κώστας Χουλιάρς ήταν μέλος της ομάδας, άνθρωπος που δίδαξε την ομάδα, πρωτοστάτης, που συνεργάστηκε πολλά χρόνια υπήρχε μεγάλο συναισθηματικό άλγος. 

Η χαρά του να είσαι εθελοντής

Η «βασική αμοιβή» του εθελοντισμού  είναι η ικανότητα στην δράση. Με τις γνώσεις όποιες και αν είναι αυτές που έχει ο καθένας βοηθάει στη λειτουργικότητα του Σώματος. Είτε σώζοντας μια ζωή, είτε βρίσκοντας έναν άνθρωπο που έχει σκοτωθεί και που τον ψάχνουν οι δικοί του για μέρες  βοηθώντας στο να κλείσει μια δύσκολη διαδικασία. Στον εθελοντή δίνει ηθική ικανοποίηση και μόνο η βοήθεια που προσφέρει μόνο αυτό πολλές φορές αρκεί. Είτε  κάποιος έχει κινδυνεύσει  σε βουνό, είτε σε ποτάμι. Επίσης ο εθελοντισμός λειτουργεί και σαν ενασχόληση γιατί εκπαιδεύεσαι και ο κάθε διασώστης παίρνει μια κατάρτιση. 

Προτεραιότητες την ώρα της δράσης

Πολύ σημαντικό ρόλο στο έργο του Σώματος παίζει η ασφάλεια των διασωστών όχι μόνο σαν σύνολο αλλά και σαν ατομική μονάδα κάθε διασώστη. Δεν ρισκάρουν ποτέ την ζωή τους αλλά και την ακεραιότητα τους. Πρωταρχικό μέλημα είναι να πάνε όλοι και να γυρίσουν όλοι αρτιμελής χωρίς προβλήματα. ‘‘Στοχεύουμε στο να έχουμε εκατό τοις εκατό ασφάλεια. Το συμβάν πρέπει να έχει αίσιο τέλος επειδή το χειριστήκαμε σωστά και όχι επειδή ήταν ευνοϊκές οι συγκυρίες. Σημαντικό στο έργο μας είναι να έχουμε καλή συνεργασία δείχνοντας εμπιστοσύνη ο ένας στο πρόσωπο του άλλου, αλλά και αυτοεκτίμηση όπως συμβαίνει με την Πυροσβεστική και την Αστυνομία’’.

Σημαντική η οικονομική υποστήριξη του έργου των διασωστών

Η ομάδα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Συντηρείται απ’ τις συνδρομές των τακτικών της μελών που είναι 10 ευρώ το χρόνο και από την υποστήριξη μελών και υποστηρικτών του έργου του. Σημαντικό είναι να αναφερθεί η βοήθεια στο Σώμα που προσφέρεται από τους ομογενείς Έλληνες που ζουν στην Αμερική,  οι οποίοι και παλαιότερα είτε σαν σύλλογοι είτε μεμονωμένα είχαν αγοράσει απαραίτητα υλικά για την ομάδα Διάσωσης όπως και ιατροδιασωστικό εξοπλισμό ( φορεία, φαρμακεία, απινιδωτές. Αξίζει να αναφερθεί η υποστήριξη ιδιωτών όπως του Καρπενησιώτη που έκανε δωρεά το φαρμακείο μας, δωρεά που έφτασε πάνω από 2000 ευρώ. Επίσης η ΕΚΟ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ καλύπτει τα καύσιμα  των αυτοκινήτων για τις ανάγκες των δράσεων.

Βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι του Σώματος

Πρωταρχικός στόχος είναι η συνεχείς εκπαίδευση. Οι σχολές του ΟΑΕΔ βοηθούν σε αυτό το έργο πιστοποιώντας από τον Παγκόσμιο Φορέα Διάσωσης RESQUE 3 EUROP τα μέλη της ομάδας. Θέλει συνεχή ενημέρωση και επικαιροποίηση των τεχνικών που μια φορά στα δύο χρόνια αλλάζουν. Η εκπαίδευση έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια  και το Σώμα κατάφερε με Ευρωπαϊκά Προγράμματα του ΟΑΕΔ να εξελίξει τις γνώσεις του όπως π.χ. στο ποτάμι τις τεχνικές χρήσεις σχοινιών. Στόχος είναι του χρόνου να κάνουν περισσότερα δωρεάν μαθήματα.

Επίσης υπάρχει η ανάγκη να αγοραστεί ένα αυτοκίνητο το οποίο θα είναι ένα χρηστικό εργαλείο για τις διασώσεις και τις απαιτούμενες μετακινήσεις που μέχρι σήμερα γίνονται με τα ιδιωτικά οχήματα των μελών του Σώματος.

Στόχος επίσης είναι να προσελκυσθούν νέα άτομα που έχουν αγάπη στον συνάνθρωπο και όρεξη να προσφέρουν για το κοινό καλό, για να γίνουν κομμάτι του Σώματος: ‘‘Καλούμε όποιον ενδιαφέρεται για την διάσωση συνανθρώπων του να ακολουθήσει το έργο μας, βοηθώντας μας με την παρουσία του και τις γνώσεις του, για να νοιώσει την ηθική ικανοποίηση που νοιώθουμε και εμείς όταν φέρουμε εις πέρας ένα έργο μας’’.

Στιγμιότυπα από την εκπαίδευση του Σώματος
Διάσωση στο Κακκαβόρεμα
‘Η ηθική ικανοποίηση και μόνο η βοήθεια που προσφέρει μόνο αυτό πολλές φορές αρκεί’
Από την συνδιοργάνωση στην εκπαίδευση Ιατρική Βουνού “Diploma in Mountain Medicine”
Το έργο του Σώματος υποστηρίζουν οι ομογενείς από τον Σύλλογο ‘Βελούχι’

 

 

 

 

Exit mobile version